Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Η δωρεάν εφαρμογή της ημέρας: Audacity

Πρόκειται για ένα από τα διασημότερα προγράμματα ανοιχτού κώδικα και ένα από τα παλαιότερα που βρίσκονται ακόμα σε διαρκή εξέλιξη, αφού εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2000!

Το μεγάλο πλεονέκτημα που καθιέρωσε το πρόγραμμα στην προτίμηση του κοινού ήταν η ευκολία χρήσης και o τρόπος με τον οποίο έδινε στο χρήστη τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα αρχεία ήχου παρουσιάζοντάς τα με γραφικά.

Αρκεί να φορτώσετε ένα κομμάτι ήχου και το Audacity θα εμφανίσει την πλήρη κυματομορφή του ήχου, την οποία ο χρήστης στη συνέχει μπορεί να διαχειριστεί κατά βούληση.

Το πρόγραμμα μάλιστα προτείνει από μόνο του τη δημιουργία αντιγράφου του πρωτότυπου αρχείου όταν αυτό φορτώνει, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να κάνετε μόνιμη ζημιά στο αρχικό κομμάτι ήχου.

Στην πιο πρόσφατη έκδοσή του, το Audacity υποστηρίζει εισαγωγή και εξαγωγή αρχείων τύπου WAV, AIFF, MP3, Ogg Vorbis, Free Lossless Audio Codec (FLAC), WMA, AAC, AMR και AC3. 

Download: Audacity

[via]

Labels: , , ,



To 2017 είναι η χρονιά της Xiaomi



Δεν τα πήγε πολύ καλά η Xiaomi τα τελευταία δύο χρόνια, όμως η Κινεζική εταιρεία παρότι γνώρισε αργή ανάπτυξη και πρόσφατα έχασε αρκετές θέσεις και βρέθηκε πίσω από τους άμεσους εγχώριους ανταγωνιστές της, Oppo και Vivo κατακτώντας στην Κίνα την τέταρτη θέση, έχει την διάθεση να ανέβει πάλι «ψηλά», επανερχόμενη στις καλές παλιές ένδοξες ημέρες της.

Σύμφωνα με το Digitimes που επικαλείται πηγές του βιομηχανικού κλάδου της κινητής τηλεφωνίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2017 η Xiaomi συνεχίζει να κινείται πτωτικά σε σχέση με τις προσδοκίες της, παρά την πρόσφατη κυκλοφορία των Xiaomi Mi Mix και Mi Note 2. Όμως, η εταιρεία θέλει και θα προσπαθήσει να αλλάξει την τύχη της ενισχύοντας την παρουσία της στην πατρίδα της και όχι μόνο, με την μαζική κυκλοφορία νέων mid-range και high-end μοντέλων, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την διαχείριση των πωλήσεων. Επίσης, οι προαναφερθείσες πηγές αποκαλύπτουν ότι η Xiaomi έχει βρει νέους προμηθευτές για συγκεκριμένα υλικά και εξαρτήματα, μάλιστα ένας υποψήφιος συνεργάτης της είναι και η κατασκευάστρια εταιρία οθονών Truly Opto-electronics.

Δραστήρια όσο ποτέ άλλοτε η Xiaomi, υπάρχει έντονη πίεση από τους ανταγωνιστές της και η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για όλα, μην ξεχνάμε ότι έχει βάλει μπρος και την κατασκευή δικών της επεξεργαστών και μένει να δούμε εάν το πρώτο της Pinecone SoC θα φέρει σωστή διαχείρισης ενέργειας και αξιοπιστία.

[via]

Labels: , ,



Oι Έλληνες χρήστες του Διαδικτύου προτιμούν το Wi-Fi έναντι του 4G


Εξαιρετικά δημοφιλής τεχνολογία παραμένει για τους χρήστες mobile internet, σε παγκόσμιο επίπεδο, το Wi-Fi. Μπορεί τα δίκτυα τέταρτης γενιάς 4G να αποτελούν σταδιακά κομμάτι της καθημερινότητας ενός ολοένα αυξανόμενου ποσοστού του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο, το Wi-Fi παραμένει για μια μεγάλη μερίδα χρηστών, η πρώτη επιλογή για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της OpenSignal [Global State of Mobile Networks], στις 38 από τις 96 χώρες, που παρακολουθεί η εταιρεία, οι χρήστες περνούν πάνω από το 50% του χρόνου τους στο Διαδίκτυο συνδεδεμένοι μέσω δικτύων Wi-Fi, παρά μέσω 3G και 4G. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ των 96 αυτών χωρών, με το ποσοστό του χρόνου που περνούν οι χρήστες συνδεδεμένοι σε δίκτυα Wi-Fi να αποτελεί το 54% του συνολικού χρόνου περιήγησης στο Ίντερνετ.

Οι χρήστες στην Ολλανδία είναι, παγκοσμίως, εκείνοι που περνούν τον περισσότερο διαδικτυακό τους χρόνο, συνδεδεμένοι σε δίκτυα Wi-Fi, με το σχετικό ποσοστό να διαμορφώνεται σε 68,5%. Η Κίνα με ποσοστό 65,4%, η Γερμανία με 61,4%, ο Καναδάς με 60,7% και το Βέλγιο με 59,6%, είναι οι πέντε χώρες του κόσμου, όπου οι χρήστες δαπανούν τον περισσότερο διαδικτυακό χρόνο συνδεδεμένοι σε δίκτυα Wi-Fi. Στον αντίποδα, τον λιγότερο διαδικτυακό χρόνο - της τάξης του 12% του συνολικού - αφιερώνουν σε συνδέσεις μέσω Wi-Fi, οι χρήστες του Ίντερνετ σε Νιγηρία, Καμερούν και Γκάνα.

[via]

Labels: , , ,



Stacer: Απλό εργαλείο βελτιστοποίησης του Linux συστήματός σας



To Stacer είναι ένα ανοιχτού κώδικα λογισμικό που δίνει μια καλή λύση σε πιο νέους χρήστες στο Linux που αναζητούν κάποιο λογισμικό όπως το CCleaner για την βελτιστοποίηση του συστήματός τους.
Είναι δημιουργημένο με την τεχνολογία Electron και μέσα από πολύ απλό και εύχρηστο γραφικό περιβάλλον που διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Μια γενική ματιά για βασικές πληροφορίες του συστήματός σας (μνήμη, CPU, χωρητικότητα κλπ).

- Καθαρισμό συστήματος, στα εξής σημεία:
Apt Cache: Κάθε φορά που εγκαθιστάτε πακέτα με την εντολή  apt, αποθηκεύονται τα προσωρινά πακέτα τους. Αυτό είναι χρήσιμο για την επανεγκατάσταση της ίδιας έκδοσης αυτών των πακέτων χωρίς την λήψη τους και πάλι, αλλά μπορεί να θέλετε να τα διαγράψετε για να ελευθερώσετε χώρο στον δίσκο σας.
Crash Reports: Οποιαδήποτε εφαρμογή κρασάρει, ένα crash report δημιουργείται αυτόματα ώστε, αν θέλει κάποιος, να τις στείλει στους δημιουργούς των εφαρμογών για ενημέρωσή τους. Μπορείτε να καταργήσετε αυτές τις αναφορές από εδώ.
System Logs: Αυτό περιέχει τα αρχεία καταγραφής από διάφορες διαδικασίες και του συστήματος.
Αpp Cache: Applications stores cache files για την βελτίωση των επιδόσεων. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα αρχεία cache για διάφορες εφαρμογές από εδώ. Να είστε προσεκτικοί/-ές κατά την αφαίρεση των App Caches όμως. Για παράδειγμα, η εκκαθάριση της web browsers cache θα σας αποσυνδέσει από τυχόν σελίδες που είσαστε συνδεδεμένοι/-ες.

- Startup Applications: Οι εφαρμογές που εκκινούν αυτόματα με το σύστημά σας και έχουν επίδραση στον χρόνο φόρτωσής του. Μπορείτε να επιλέξετε ποιες θέλετε πραγματικά, από αυτές που έχετε εγκαταστήσει και έχουν δημιουργήσει αυτόματη εκκίνηση.

- Services: Μπορείτε να αλλάξετε για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τα διαθέσιμα system services του συστήματός σας. Αυτό θα απελευθερώσει μνήμη, μα με λίγο προσοχή στα όσα αφαιρείτε.

- Unistaller: Από εδώ μπορείτε να αφαιρείτε τρίτες εφαρμογές, μα προσοχή μην σβήσετε κάποια αναγκαία εξάρτηση.

Εγκατάσταση του Stacer:
Είναι διαθέσιμο για Ubuntu, Mint και παράγωγες διανομές με έτοιμο deb πακέτο (διπλό κλικ επάνω του μόλις κατέβει), ενώ για άλλες διανομές μπορείτε να δοκιμάσετε μέσω του source πακέτου του (περιλαμβάνει οδηγίες), είτε δίνοντας τις εξής εντολές μια-μια:

git clone https://github.com/oguzhaninan/Stacer.git
cd Stacer
npm install && npm start


Μετά την εγκατάστασή του θα το βρείτε στο μενού σας.
Προφανώς το Stacer είναι ένα καλό εργαλείο για πιο νέους και λιγότερο έμπειρους χρήστες/-ριες, μα θα πρέπει να θυμάστε πως σαν Electron app έχει μια κάποια κατανάλωση, αλλά από την άλλη δεν είναι μια εφαρμογή που χρειάζεται να την έχετε ανοιχτή συνεχώς.

[via]

Labels: , ,



Google και Bing υποβαθμίζουν τα πειρατικά sites στα search results


Σύμφωνα με το BBC μετά απύ συνομιλίες της βιομηχανίας του θεάματος με τις Google και Microsoft (με την συνδρομή της Βρετανικής κυβέρνησης), οι δύο τεχνολογικοί κολλοσοί, αποδέχτηκαν τον νέο εθελοντικό κώδικα πρακτικής, σύμφωνα με τον οποίο θα υποβαθμίζουν τα παράνομα sites διαμοιρασμοί περιεχομένου (stream, download, torrent), στα αποτελέσματα αναζήτησης των Google Search και Bing.

Η εφαρμογή του νέου "κώδικα πρακτικής" θα γίνει παράλληλα με τα υπάρχοντα μέτρα καταπολέμησης της πειρατείας και αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι. Θεωρείται πως είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία παγκοσμίως.


Eddy Leviten, director general at trade body the Alliance for Intellectual Property, said: "Sometimes people will search for something and they will end up unwittingly being taken to a pirated piece of content.

"What we want to ensure is that the results at the top of the search engines are the genuine ones. It is about protecting people who use the internet, but also protecting the creators of that material too."

Stan McCoy, of the Motion Picture Association in Europe, welcomed the code of practice, saying pirated websites are currently too easy to find via search engines.

Geoff Taylor, chief executive of music industry body the BPI said: "Successful and dynamic online innovation requires an ecosystem that works for everyone, users, technology companies, and artists and creators.

"The code will not be a silver bullet fix, but it will mean that illegal sites are demoted more quickly from search results and that fans searching for music are more likely to find a fair site."
 
[via]

Labels: , , , ,



Apple: Το λανσάρισμα του iPhone 8 θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της


Το λανσάρισμα του επόμενου iPhone θα είναι σημαντικό γεγονός για την Apple αφού φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από το λανσάρισμα της πρώτης συσκευής της σειράς, η οποία άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας.


Πέρα από τον επετειακό χαρακτήρα που θα έχει η νέα συσκευή, αναμένεται να ενσωματώνει και σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες κάτι που ουσιαστικά δεν γίνεται τα τελευταία χρόνια αφού οι συσκευές κάθε χρονιάς ανανεώνουν ένα βασικό design.

Οι πάρα πολλές φήμες και στη συνέχεια διαρροές που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά το λανσάρισμα των iPhone 7 και 7 Plus μας έχουν επιτρέψει να σχηματίσουμε μια αρκετά πλήρη εικόνα για το πώς θα είναι η επόμενη έκδοση.

Ωστόσο, μία τελευταία αναφορά καταμαρτυρεί ότι η Apple αναμένει ότι το iPhone 8/ iPhone X θα ξεπεράσει τις πωλήσεις κάθε προηγούμενης σειράς.
Πιο συγκεκριμένα μια έκθεση της BlueFin Research, την οποία αποκαλύπτει το blog Barron’s (του ομίλου της Wall Street Journal), αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρεία θα ξεκινήσει την παραγωγή των επόμενων συσκευών iPhone από τον ερχόμενο Ιούνιο, δηλαδή μήνες νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ότι η Apple θα λανσάρει το νέο της iPhone νωρίτερα απ’ ότι συνήθως ή ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για τη δημιουργία σημαντικού στοκ ώστε να ανταπεξέλθει στη μεγάλη ζήτηση. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε διαρροή για μετάθεση της ημερομηνίας λανσαρίσματος της συσκευής. Άρα, μοιραία εξάγεται το συμπέρασμα ότι πιθανότατα ισχύει η δεύτερη περίπτωση.

Το συμπέρασμα γίνεται ακόμη ασφαλέστερο εάν αναλογιστούμε ότι αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της μία σχεδιαστικά ολοκαίνουργια συσκευή με οθόνη που θα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εμπρόσθιου μέρους της, με μηδαμινά bezels, η οποία θα ενσωματώνει τις λειτουργίες του home button, του βασικού ηχείου και της εμπρόσθιας κάμερα «μέσα» σε αυτή την οθόνη.

[via]

Labels: , ,



Τέλος οι διαφημίσεις των 30" από το YouTube

 

Ένας από τους πιο ενοχλητικούς τύπους διαφημίσεων στο YouTube είναι χωρίς αμφιβολία αυτές που όχι μόνο διαρκούν 30 δευτερόλεπτα, αλλά δεν είναι δυνατόν ούτε να παρακαμφθούν με κάποιο άμεσο και εύκολο τρόπο.

Η Google, έχοντας καταλάβει προφανώς ότι με αυτή της την πρακτική οδηγεί τους χρήστες στην εγκατάσταση εφαρμογών ad-blocking, γεγονός που μακροπρόθεσμα περιορίζει τα συνολικά της διαφημιστικά έσοδα, αποφάσισε να καταργήσει οριστικά αυτές τις μεγάλης διάρκειας διαφημίσεις από την πλατφόρμα.

Βέβαια δυστυχώς, η σχετική αλλαγή δεν θα έρθει πριν από το 2018. Η εταιρεία αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική με το θέμα δήλωσή της:

"Αποφασίσαμε να διακόψουμε από το 2018 την υποστήριξη διαφημίσεων διάρκειας 30 δευτερολέπτων που δεν μπορούν να παρακαμφθούν, θέλοντας να εστιάσουμε σε εκείνες που είναι αποδεκτές τόσο από τους χρήστες, όσο και από τους διαφημιζόμενους."

[via]

Labels: , ,



Νέα ενημέρωση για παραβίαση λογαριασμών από την Yahoo


Σύμφωνα με την Arstechnica η Yahoo ξεκίνησε να ενημερώνει χρήστες των υπηρεσιών της, πως πιθανόν να έχουν πέσει θύμα παραβίασης των λογαριασμών τους -από κρατικές οντότητες- στο διάστημα 2015-2016.

Η παραβίαση έγινε με εκμετάλευση ενός κενού στην υπηρεσία email της Yahoo, μέσω του οποίου με χρήση ενός πλαστού cookie, δόθηκε πρόσβαση στον λογαριασμό χωρίς την ανάγκη password. Το cookie δημιουργήθηκε με χρήση λογισμικού που κλάπηκε από τα εσωτερικά συστήματα της Yahoo.


Yahoo informed some users in e-mails this week that "Based on the ongoing investigation, we believe a forged cookie may have been used in 2015 or 2016 to access your account." The messages are regarding possible breaches using the cookie vulnerability in 2014.
Η Yahoo δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό χρηστών που επηρεάστηκαν.

[via]

Labels: , , ,



Facebook: Στο εξής τα videos θα ξεκινούν αυτόματα με ήχο




Η Facebook ανακοίνωσε επίσημα τις νέες μεγάλες αλλαγές που θα φέρει σύντομα στο κοινωνικό δίκτυο — τόσο στις mobile εφαρμογές, όσο και στη desktop έκδοση — οι οποίες αφορούν κυρίως τα videos που το έχουν κατακλύσει τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο προσεχές μέλλον θα ξεκινά αυτόματα η αναπαραγωγή των videos που εμφανίζονται στο News Feed των χρηστών και μάλιστα με ανοιχτό τον ήχο, ο οποίος θα εξασθενεί καθώς ο χρήστης σκρολάρει προς τα κάτω. Παρόλα αυτά, εάν θεωρείτε ενοχλητική τη νέα λειτουργία, τότε θα μπορείτε να την απενεργοποιήσετε από τις ρυθμίσεις βρίσκοντας την επιλογή “Videos in News Feed Start With Sound”.

Επιπλέον, η νέα αναβάθμιση θα φέρει βελτιώσεις στην εμφάνιση των videos που έχουν τραβηχτεί σε κάθετο προσανατολισμό (vertical videos) και θα υποστηρίζεται η δυνατότητα να κρατάς το video εμφανές σε ξεχωριστό παράθυρο για να συνεχίζεις την περιήγηση στο News Feed χωρίς να σταματά (picture-in-picture).

Τέλος, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει ξεχωριστή εφαρμογή Facebook Video για τα Apple TV, Amazon Fire TV και τις Smart TVs της Samsung, απ’ όπου θα είναι εφικτή η παρακολούθηση, η αποθήκευση και ο διαμοιρασμός των Facebook videos.

[via]

Labels: , ,



Yπηρεσίες VoWiFi και VoLTE από την COSMOTE


Δελτίο Τύπου: Πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE διαθέτει πιλοτικά τις πρωτοποριακές υπηρεσίες Voice over WiFi (VoWiFi) και Voice over LTE (VoLTE), για την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω Wi-Fi και μέσω 4G/4G+ (LTE) αντίστοιχα.

Με την τεχνολογία VoWiFi οι συνδρομητές COSMOTE θα μπορούν να χρησιμοποιούν κανονικά το κινητό τους τηλέφωνο, εντός Ελλάδος, σαν να ήταν συνδεδεμένοι στο δίκτυο κινητής, αλλά η κλήση θα πραγματοποιείται μέσω WiFi. Οι κλήσεις και τα SMS μέσω WiFi θα μπορούν να γίνονται μέσω οποιασδήποτε οικιακής σύνδεσης ή οποιουδήποτε WiFi hotspot, ανεξάρτητα από τον πάροχο δικτύου ή τον κάτοχο. Με τη νέα υπηρεσία COSMOTE WiFi Calling οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις από οποιοδήποτε σημείο ενός εσωτερικού ή υπόγειου χώρου με σύνδεση WiFi, εφόσον το σήμα κινητής περιορίζεται.

Η τεχνολογία VoLTE επιτρέπει ταχύτερη πραγματοποίηση κλήσεων κινητής τηλεφωνίας, μειώνει την κατανάλωση ενέργειας επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας της κινητής συσκευής και προσφέρει αναβαθμισμένη ποιότητα ήχου. Επιπλέον, επιτρέπει την κίνηση δεδομένων με ταχύτητες 4G/4G+ κατά τη διάρκεια μίας φωνητικής κλήσης αλλάζοντας την εμπειρία του multitasking μέσω κινητής.

Ο συνδυασμός του VoWiFi και του VoLTE, επιτρέπει την αυτόματη μετάβαση μεταξύ δικτύων κατά τη διάρκεια μιας κλήσης: Εάν ο χρήστης μετακινηθεί εκτός της εμβέλειας του WiFi, ακόμα και εν μέσω μιας κλήσης, η επικοινωνία θα συνεχιστεί κανονικά με την κλήση να μεταφέρεται στο δίκτυο 4G/4G+ χωρίς διακοπή. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την αντίθετη μετάβαση, δηλ. από το δίκτυο 4G/4G+σε WiFi. Η ποιότητα των κλήσεων μέσω WiFi και LTE, είναι υψηλής ευκρίνειας (High Definition Voice - HD Voice), προσφέροντας εντυπωσιακά καθαρό, κρυστάλλινο ήχο και χωρίς «θόρυβο» από το περιβάλλον, ακόμα και όταν οι χρήστες μιλούν χαμηλόφωνα.

«Η συνεχής βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη αποτελεί διαχρονικά προτεραιότητά μας. Με την πιλοτική διάθεση κλήσεων μέσω WiFi και LTE, η COSMOTE αποδεικνύει έμπρακτα για ακόμα μία φορά ότι βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας. Το VoWiFi είναι μία σύγχρονη τεχνολογία που λύνει με πολύ μεγάλη επιτυχία πρακτικά θέματα διευκολύνοντας την επικοινωνία των πελατών μας, όπου κι αν βρίσκονται. To VoLTE είναι το μέλλον των κλήσεων μέσω κινητών δικτύων και η COSMOTE το φέρνει πρώτη στη χώρα» ανέφερε ο Executive Director Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Δικτύου Σταθερής και Κινητής του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.

Η COSMOTE προχωράει στην πιλοτική επίδειξη των υπηρεσιών VoWiFi και VoLTE σε επιλεγμένα καταστήματα και θα τις διαθέσει στο ευρύ κοινό σε επόμενο διάστημα, μόλις είναι διαθέσιμες οι σχετικές αναβαθμίσεις λογισμικού συγκεκριμένων συσκευών.

COSMOTE: Συνεχής αύξηση ταχυτήτων και πληθυσμιακής κάλυψης

Ο Όμιλος ΟΤΕ παραμένει με διαφορά ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές. Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ξεπέρασαν τα €2 δισ. δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος και προσφέροντας στους καταναλωτές νέες τεχνολογίες και αναβαθμισμένες ταχύτητες σταθερής και κινητής, καθώς και νέες υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους για σταθερή και κινητή επικοινωνία. Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη εξαγγείλει για την επόμενη τετραετία, επενδύσεις ύψους €1,3 δισ. μόνο στην Ελλάδα.

Tο δίκτυο 3G COSMOTE καλύπτει πάνω από το 98% του πληθυσμού της χώρας, ενώ, πρώτος στην ελληνική αγορά, προχώρησε στο τέλος του 2012 στην εμπορική διάθεση δικτύου 4G τεχνολογίας LTE. Ήδη η πληθυσμιακή κάλυψη 4G έχει φτάσει το 90%, παραμένοντας Νο1 με μεγάλη διαφορά από τον ανταγωνισμό. Στις αρχές του 2015, ο Όμιλος ΟΤΕ προχώρησε στην εμπορική διάθεση και δικτύου 4G+, η πληθυσμιακή κάλυψη του οποίου έφθασε ήδη το 72%.

Η COSMOTE διαθέτει πλέον εμπορικά ταχύτητες έως και 375Mbps, ενώ σύντομα θα φτάσει έως και τα 500 Mbps, ταχύτητες που πρώτος ο Όμιλος ΟΤΕ παρουσίασε στην Ελλάδα.

Labels: , , , ,



Νέο malware εισβάλει σε τράπεζες και οργανισμούς παγκοσμίως



Σύμφωνα με το Gizmodo ένας απόγονος του Stuxnet έκανε την εμφάνιση του σε τραπεζικά ιδρύματα και άλλους οργανισμούς παγκοσμίως.

Το malware που πήρε την κωδική ονομασία Duqu 2.0, δεν εντοπίζεται μετά την μόλυνση του server και χρησιμοποιείται για την κλοπή χρημάτων από λογαριασμούς.

Μετά την επιτυχή μόλυνση ενός συστήματος, το αποκαλούμενο fileless malware, στο επόμενο reboot μετονομάζει τον εαυτό του και διαγράφει κάθε είδος παρουσίας του.

Η Kaspersky εντόπισε μολύνσεις σε πάνω από 140 οργανισμούς εως τώρα και ίχνη του σε 40 χώρες, με 21 μολύνσεις να έχουν γίνει στις ΗΠΑ.

Σχετικά δημοσιεύθηκε αναφορά με περισσότερα στοιχεία να δίνονται τον Απρίλιο.

[via]

Labels: , , ,



Ο Γενικός Εισαγγελέας ΔΕΕ υποστηρίζει ότι ISPs μπορούν να διακόπτουν πρόσβαση σε torrent sites



Στην υπόθεση Υπόθεση C‑610/15 Stichting Brein κατά Ziggo BV, XS4ALL Internet BV (Ολλανδία) που αφορά στο ερώτημα εάν και κατά πόσο εθνικά δικαστήρια μπορούν να διατάσσουν ISPs να διακόπτουν την πρόσβαση προς torrent sites (για μία ανάλυση της υπόθεσης δες εδώ) και γενικότερα τη διακίνηση δεδομένων μέσω P2P τεχνολογιών όταν εκείνες παραβιάζουν νομοθεσία προστασίας δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (copyright), ο Γενικός Εισαγγελέας του Δικαστηρίου ΕΕ κατ'αρχήν τάσσεται υπέρ του αιτήματος των εναγομένων.

To ίδρυμα Brein, ένας ολλανδικός οργανισμός κατά της πειρατείας, είχε καταθέσει μήνυση στα ολλανδικά δικαστήρια κατά των 2 ISPs (Ziggo BV και XS4ALL) ζητώντας την λήψη ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τους καθώς παρείχαν πρόσβαση μηχανές αναζήτησης Ρ2Ρ ιστότοπων που περιέχουν έργα προστατευμένα από τη νομοθεσία δικαιωμάτων ιδιοκτησίας χωρίς την άδεια των δημιουργών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρεί ότι:

Το γεγονός ότι ο διαχειριστής διαδικτυακού ιστοτόπου καθιστά δυνατή, με την αρχειοθέτηση και την παροχή μηχανής αναζητήσεως, την ανεύρεση αρχείων που περιέχουν προστατευόμενα από το δικαίωμα του δημιουργού έργα, τα οποία προτείνονται προς ανταλλαγή εντός δικτύου peer-to-peer, συνιστά παρουσίαση στο κοινό υπό την έννοια του άρθρου 3, παράγραφος 1, της οδηγίας 2001/29/EΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2001, για την εναρμόνιση ορισμένων πτυχών του δικαιώματος του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας, εάν ο διαχειριστής αυτός είχε γνώση του γεγονότος ότι ένα έργο είχε τεθεί στη διάθεση του κοινού στο δίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση των φορέων των δικαιωμάτων του δημιουργού και δεν αντέδρασε προκειμένου να καταστήσει αδύνατη την πρόσβαση στο έργο αυτό.

Με άλλα λόγια, κατά το Γενικό Εισαγγελέα, η διάθεση των έργων αυτών μέσω μηχανών αναζήτησης (βλέπε Pirate Bay) αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία κατοχυρωμένων έργων. Για το αν και κατά πόσο εθνικά δικαστήρια μπορούν να διατάσσουν ISPs να διακόπτουν πρόσβαση σε τέτοιους ιστότοπους ο Γενικός Εισαγγελέας αποφαίνεται θετικά αλλά επικαλούμενος την αρχή της αναλογίας ως προς το εύρος της παράβασης της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται όμως ότι η γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το Δικαστήριο, η τελική απόφαση του οποίου αναμένεται συνήθως 6 περίπου μήνες μετά.

[via]

Labels: , ,



Πάνω από την μισή κίνηση του Internet προέρχεται από bots

Σύμφωνα με το The Next Web η παγκόσμια κίνηση του Internet (Internet traffic), φαίνεται πως δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των χρηστών με σάρκα, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, πάνω από την μισή διακινούμενη πληροφορία, προέρχεται από αυτοματοποιημένο λογισμικό -bots.

Τα bots είναι πλέον "ικανά" να εκτελούν την πλειοψηφία των επαναλαμβανόμενων εργασιών, που εκτελούν οι άνθρωποι, από απλό crawling ως το ποστάρισμα ψευδών ειδήσεων.

Το θετικό της αύξησης των bots, είναι πως τα "καλά" bots (αυτά που βοηθούν στην βελτίωση της εμπειρίας χρήσης του παγκόισμιου ιστού), αυξάνονται συνεχώς, ενώ τα "κακά" παραμένουν σταθερά σε αριθμό.

[via]

Labels: , ,



Μετά από καιρό η Apple κερδίζει ξανά τη Samsung


Έχοντας πουλήσει περίπου 78,3 εκατομμύρια iPhone κατά τη διάρκεια του τελευταίου τρίμηνου του 2016, η Apple κατέλαβε ξανά την πρώτη θέση στην αγορά των smartphones για πρώτη φορά μετά από το 2011.

Σίγουρα τα iPhone 7 και iPhone Plus συνέβαλαν στις υψηλές πωλήσεις που πέτυχε η εταιρεία, όμως η ποιότητα των προτάσεών της δεν είναι ο μόνος λόγος για την -κατά πολλούς απρόσμενη- επιτυχία της.

Διότι και η περιπέτεια της Samsung με το Galaxy Note 7 ωφέλησε την Apple σε μεγάλο βαθμό, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό στην αγορά των high-end phablets.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία της IDC, που αποτυπώνονται και στο γράφημα που ακολουθεί:

[via]

Labels: , , ,



H κίνηση σε πραγματικό χρόνο στα Google Maps



Η εφαρμογή Google Maps είναι από τις πλέον χρήσιμες για τους κατόχους smartphones και η Google φαίνεται πως μαζεύει ακόμη περισσότερη πληροφορία στην κεντρική οθόνη της.

Ο κολοσσός του internet προσέθεσε στο κάτω μέρος τα πλήκτρα Transit και Traffic, ενώ το μενού εμφανίζεται από τα αριστερά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο κάτω μέρος να μπορείτε να πατήσετε το “Places” για να δείτε προτεινόμενα μέρη για φαγητό και ποτό, καθώς και πληροφορίες για σημεία ενδιαφέροντος, όπως ATM και φαρμακεία.

Στα της οδήγησης, πλέον μπορείτε να έχετε άμεση ενημέρωση για την κίνηση κοντά σας ή καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής που θα ορίσετε, ενώ μέσω του Trasit μπορείτε να μάθετε την ώρα που θα περάσει το επόμενο τρένο ή λεωφορείο.

Αρκεί βέβαια το δημόσιο σύστημα μεταφορών να συνεργάζεται με τη Google και να καταγράφονται τα δεδομένα του στην υπηρεσία.

[via]

Labels: , ,



Το PS4 υποστηρίζει πλέον εξωτερικούς σκληρούς δίσκους


Η Sony επιβεβαίωσε τελικά ότι στο επερχόμενο PS4 System Software Update 4.50, οι κάτοχοι του PlayStation 4 θα μπορούν επιτέλους να χρησιμοποιούν εξωτερικούς σκληρούς δίσκους για πρώτη φορά.

Μέχρι πρόσφατα ο μόνος τρόπος για να αυξήσει κάποιος τον αποθηκευτικό χώρο του PS4 και του PS4 Pro ήταν να αντικαταστήσει τον σκληρό δίσκο της κονσόλας του με έναν καινούριο, μεγαλύτερης χωρητικότητας.

Η επίσημη ανακοίνωση στο blog της Sony δίνει λεπτομέρειες για αυτήν την δυνατότητα:
"Με αυτό το update, έχετε την δυνατότητα να αποθηκεύετε περιεχόμενο σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Απλώς συνδέστε έναν USB 3.0 HDD στο PS4, και αμέσως έχετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο στην παιχνιδομηχανή. Η συμβατότητα φτάνει μέχρι σκληρούς δίσκους μεγέθους 8TB. Στη συνέχεια μπορείτε να κατεβάζετε και να εγκαθιστάτε εφαρμογές κατευθείαν στον εξωτερικό σκληρό, και τα δεδομένα εκεί είναι εύκολα προσβάσιμα μέσα από το μενού ρυθμίσεων".

Φυσικά, όλες οι εφαρμογές που σώζονται στον εξωτερικό δίσκο, εμφανίζονται στον Content Launcher της Home Screen οπότε ο χρήστης μπορεί εύκολα να ξέρει ποιες εφαρμογές έχει τρέξει πρόσφατα.

[via]

Labels: , , ,



How To: Conflict της IP Address μεταξύ Mac & iPhone


Ενίοτε στο ασύρματο δίκτυο σας, ενδέχεται οι δύο συσκευές να έχουν την ίδια IP Address, κάτι που μπορείτε να ελέγξετε πολύ εύκολα στα πεδία που βλέπετε στο τέλος του άρθρου.
Τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης -παρ΄ ότι υπάρχει έντονο σήμα- είναι η μεγάλη καθυστέρηση σε άνοιγμα σελίδων ή να μην ανοίγουν καν, να μην μπορείτε να κατεβάσετε κάτι. Εφ’ όσον λοιπόν οι συσκευές έχουν την ίδια IP Address ο router είναι σε σύγχυση ποια εντολή και από ποια συσκευή να εκτελέσει, ενώ η ανανέωση της μίσθωσης DHCP στις ρυθμίσεις δικτύου, θα άρει το θέμα.

• How To:

α. Στο Mac πηγαίνετε  > Προτιμήσεις συστήματος > Δίκτυο > Wi-Fi ή Ethernet > Προηγμένα > TCP/IP > Ανανέωση εκμίσθωσης DHCP > OK και κλείνετε το παράθυρο των προτιμήσεων.

 
β. Στο iPhone tap Ρυμίσεις > Wi-Fi > ⌽ > Ανανέωση μίσθωσης > Ανανέωση μίσθωσης.

[via]



Labels: , , , ,



Αντέγραψες εντολές από ιστοσελίδα; Ας πρόσεχες


Tερματικό, κονσόλα, bash, γραμμή εντολών, όπως και να συνηθίζει να το αποκαλεί ο καθένας, είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο που μέσω αυτού μπορείς να κάνεις τα πάντα στο σύστημά σου κυριολεκτικά. Έχουμε αναφερθεί σε αυτό εκτενώς (φυσικά) και όσο πιο αναλυτικά και επεξηγηματικά γίνεται, βλέποντας αυτό το παντοδύναμο εργαλείο απ' όλες τις πτυχές του: την λειτουργική και χρηστική, την αστεία του, μα και την άκρως επικίνδυνη.


Ίσως τα παραπάνω άρθρα αλλά και το παρόν, να βοηθήσουν όσους το φοβούνται και να το δουν με άλλο μάτι.
Όσοι έχετε Linux ή OSX, κάποια στιγμή σίγουρα θα θελήσατε να παίξετε με το τερματικό σας· είτε για να δοκιμάσετε κάτι είτε για να διορθώσετε ένα πρόβλημα είτε ακόμα και για να ενεργοποιήσετε μια λειτουργία. Είναι γεγονός βέβαια πως, πλέον, ό,τι μπορείς να κάνεις με το τερματικό σου, μπορείς να το κάνεις και με τον κλασικό τρόπο (κλικ, κλικ, και πάει λέγοντας). Μπορείς δηλαδή κάλλιστα να αγνοήσεις (επιδεικτικά :D) την γραμμή εντολών αφού, για τους περισσότερους χρήστες, το GUI είναι αρκετό.
Στα θρανία ξανά
Πόσες φορές δεν το έχουμε πει;
- Μάθημα 1ο: Τζιζ, καίει
ΔΕΝ εμπιστευόμαστε την οποιαδήποτε σελίδα. Μπορεί να γράφουν τα χίλια μύρια για οδηγούς που όμως αν επιχειρήσετε να τους εφαρμόσετε, ανάθεμα και αν θα δείτε κάποιο από τα σκρινσότς που δίνουν στα άρθρα τους.
- Μάθημα 2ο: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας
ΔΕΝ αντιγράφουμε εντολές που βρίσκουμε από δω κι από κει. Μόνον αν εμπιστευόμαστε απόλυτα την ιστοσελίδα, τότε, και μόνον τότε επικολλάμε τις εντολές στο τερματικό μας.
- Μάθημα 3ο: Σε ήξερα κι από χθες;
ΔΕΝ δίνουμε την εντολή που μας λέει κάποιος αν πρώτα δεν μας εξηγήσει τι στο καλό κάνει αυτή η εντολή.
Πέραν του ότι αν αντιγράψουμε απλά την εντολή, χωρίς να μας εξηγήσουν τι κάνει η εν λόγω εντολή και για ποιον λόγο χρειάζεται να την δώσουμε, δεν θα μάθουμε ποτέ να την χρησιμοποιούμε στην πράξη, το σημαντικότερο:
- Τον ξέρουμε αυτόν που μας δίνει την εντολή;
- Πόσο καλά γνωρίζει τι μας λέει;
- Εμείς, πόσο καλά τον γνωρίζουμε;
- Τον εμπιστευόμαστε απόλυτα και τυφλά;
- Αν όχι, και είναι απλά ένας άγνωστος που έχουμε συνομιλήσει στο ιντερνέτ, πώς στο καλό κάνουμε ό,τι μας λέει στο κομπιούτερ μας, αφού δεν καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που μας λέει;
- Θα κάναμε το ίδιο αν ερχόταν κάποιος σπίτι μας και μας έλεγε να κάνουμε έστω και κάτι (φαινομενικά) «απλό» και «ακίνδυνο», όπως για παράδειγμα να μετακινήσουμε τους καναπέδες και τις πολυθρόνες (χωρίς να μας εξηγήσει τον λόγο -προς τι αυτή η αλλαγή);
Μην φοβάστε το τερματικό· να φοβάστε τις εντολές που αντιγράφετε από ιστοσελίδες
Και αφού τελειώσαμε την επανάληψη των SOS, ας μπούμε στο κυρίως μάθημα που είναι:
Τι μπορεί να κρύβεται κάποιες φορές πίσω από μία (φαινομενικά) εντολή.
Με μια λέξη;
Πολλές άλλες εντολές, που δεν φαίνονται, οι οποίες θα καταστρέψουν το μηχάνημά μας.
Αυτό το καταφέρνουν με το CSS.
Info: Η CSS (Cascading Style Sheets, ελληνιστί, Διαφορετικά Φύλλα Στυλ) είναι μια γλώσσα υπολογιστή που ανήκει στην κατηγορία των γλωσσών φύλλων στυλ που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εμφάνισης ενός εγγράφου που έχει γραφτεί με μια γλώσσα σήμανσης. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εμφάνισης ενός εγγράφου που γράφτηκε στις γλώσσες HTML και XHTML, δηλαδή για τον έλεγχο της εμφάνισης μιας ιστοσελίδας και γενικότερα ενός ιστοτόπου.
Ένα παράδειγμα CSS κώδικα είναι το ακόλουθο:
<em>body</em>
<em>{</em>
<em>font-family: Arial,helvetica,sans-serif;</em>
<em>color: black;</em>
<em>background-color: white;</em>
<em>}</em>
Ο παραπάνω κώδικας ενημερώνει των περιηγητή διαδικτύου, πως όποιο στοιχείο γράφετε μεταξύ της ετικέτας <body> και </body> θα πρέπει να έχει ως γραμματοσειρά την Arial, χρώμα γραμματοσειράς το μαύρο και χρώμα φόντου το λευκό.
Το Css δηλαδή είναι απλά ένα σύνολο εντολών που γράφουμε για να μορφοποιήσουμε διάφορα «αντικείμενα» μέσα σε μία ιστοσελίδα. Τον κώδικα αυτόν τον βάζουμε είτε μέσα σε αρχεία HTML στο head τους και εκτελείται, μορφοποιώντας έτσι το περιεχόμενο, είτε μέσ- Δείτε τα εξής, ώστε να σχηματίσετε μια σωστή άποψη:α σε αρχεία με επέκταση .css και το συμπεριλαμβάνουμε στο html αρχείο ιστοσελίδας.
Με απλά λόγια, κάποιες ιστοσελίδες, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την CSS για να κρύψουν εντολές έτσι ώστε η εντολή που θα κάνετε επικόλληση στο τερματικό σας να εμπεριέχει και άλλες (κρυφές) εντολές. Ως εκ τούτου, αυτό που θα κάνετε επικόλληση είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που εσείς βλέπετε.
Γι' αυτό δεν πρέπει ποτέ τυφλά να αντιγράφετε και να επικολλάτε στο τερματικό σας ό,τι εντολή σας δίνουν στο διαδίκτυο.
Όπως γράφει και ο Suresh Alse στο lifepluslinux, δοκιμάστε να επικολλήσετε την ακόλουθη εντολή στο τερματικό σας (μην την πάρετε από εδώ, επειδή εμείς δεν θέλουμε να την πειράξουμε και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που δεν έχουμε και ολόλευκο φόντο στην σελίδα. Μας είχε τύχει παλιότερα και είχαμε πάρει κάποιες εντολές από αλλού και είχαμε δει κάτι σαν αυτά που αναφέρονται πιο πάνω):
ls -lat  
και θα δείτε - αντί της, μίας, εντολής - τι πραγματικά επικολλήθηκε στο τερματικό σας. (είναι ασφαλές να την εκτελέσετε / να την δώσετε στο τερματικό σας – η συγκεκριμένη, δεν θα κάνει κάτι που θα βλάψει το σύστημα ή το μηχάνημά σας παρά μόνον θα συνειδητοποιήσετε πόσο κινδυνεύετε κάθε φορά που επικολλάτε στα τυφλά μια εντολή):
- Δείτε τα εξής, ώστε να σχηματίσετε μια σωστή άποψη:
Καλά καταλάβατε. Η εντολή εμπεριέχει (όχι ακριβώς κακόβουλο, στο παράδειγμά μας, μα) ψευδή κώδικα μεταξύ ls και -lat που κρύβεται από τον χρήστη.
- Δείτε τα εξής, ώστε να σχηματίσετε μια σωστή άποψη: Αν την επικολλήσετε σε έναν κειμενογράφο, θα δείτε πως θα εμφανιστούν αυτά:
ls ; clear;- Δείτε τα εξής, ώστε να σχηματίσετε μια σωστή άποψη:
echo 'Haha! You gave me access to your computer with sudo!';
echo -ne 'h4cking ## (10%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ### (20%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ##### (33%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ####### (40%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ########## (50%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ############# (66%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ##################### (99%)\r'; sleep 0.3;
echo -ne 'h4cking ####################### (100%)\r';
echo -ne '\n';
echo 'Hacking complete.';
echo
'Use GUI interface using visual basic to track my IP'
ls -lat



Πώς έγινε αυτό;
Το χρώμα του κακόβουλου κώδικα έχει οριστεί να είναι ίδιο με εκείνο του φόντου, και το μέγεθος της γραμματοσειράς έχει οριστεί σε 0, έχει αλλάξει από τον υπόλοιπο κώδικα και γίνεται μη επιλέξιμο (αυτό το μπλε χρώμα δεν τον αποκαλύπτει) για να είναι απολύτως βέβαιον ότι λειτουργεί σε όλα τα πιθανά λειτουργικά συστήματα, σε όλους του browsers (προγράμματα περιήγησης) και σε όλα τα μεγέθη οθόνης.
CSS 0.43 KB
.<span style="color:#0000FF;">malicious</span> <span style="color:#696969;">{</span>
&nbsp; color: #f3f5f6; // set it to that of the page
&nbsp; font-size: 0px; // make it small
&nbsp; // move it out of the way
&nbsp; position: absolute;
&nbsp; left: -100px;
&nbsp; top: -100px;
&nbsp; height: 0px;
&nbsp; z-index: -100;
&nbsp; display: inline-block;
&nbsp; // make it un-selectable
&nbsp; -webkit-touch-callout: none;
&nbsp; -webkit-user-select: none;
&nbsp; -khtml-user-select: none;
&nbsp; -moz-user-select: none;
&nbsp; -ms-user-select: none;
&nbsp; user-select: none; &nbsp;
}
.<span style="color:#B22222;">malicious</span> <span style="color:#696969;">{<br />&nbsp; color: #f3f5f6; // set it to that of the page<br />&nbsp; font-size: 0px; // make it small<br />&nbsp; // move it out of the way<br />&nbsp; position: absolute;<br />&nbsp; left: -100px;<br />&nbsp; top: -100px;<br />&nbsp; height: 0px;<br />&nbsp; z-index: -100;<br />&nbsp; display: inline-block;<br />&nbsp; // make it un-selectable<br />&nbsp; -webkit-touch-callout: none;<br />&nbsp; -webkit-user-select: none;<br />&nbsp; -khtml-user-select: none;<br />&nbsp; -moz-user-select: none;<br />&nbsp; -ms-user-select: none;<br />&nbsp; user-select: none; &nbsp;<br />}</span>
Και τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερα. Αν το απόσπασμα του κώδικα έχει μια εντολή με sudo, για παράδειγμα, ο κακόβουλος κώδικας θα έχει και sudo πρόσβαση.
Ή, μπορεί εν αγνοία σας να εγκαταστήσετε και ένα κακόβουλο πρόγραμμα keylogger που καταγράφει και στέλνει ό,τι πληκτρολογείτε και ό,τι κλικ κάνετε (στον υπολογιστή σας) στους σέρβερ της αστυνομίας.
Όπως καταλαβαίνετε, οι εν δυνάμει βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η αντιγραφή μιας εντολής είναι ατελείωτες.
Πώς μπορώ να προφυλαχθώ από κακόβουλο κώδικα εντολών
Δεν έχετε παρά να επικολλάτε πρώτα σε κειμενογράφο, πριν την δώσετε στο τερματικό σας, την εντολή· έτσι, θα δείτε αν, εκτός από την εντολή, επικολλάτε και άλλες εντολές (οι οποίες, όπως είπαμε, δεν φαίνονται χάρη στην χρήση του CSS).
Καθώς αυτές είναι οι διεργασίες, που θα έδειχνε η πραγματική εντολή
ls -lat
- Δείτε τα εξής, ώστε να σχηματίσετε μια σωστή άποψη:
Τέλος μαθήματος για σήμερα, ελπίζοντας πως το εμπεδώσατε καλά και θα προσέχετε πολύ πλέον τις πηγές σας και δη όταν πάτε να επικολλήσετε κώδικα από την κάθε ιστοσελίδα.
Κρατάμε λοιπόν πως δεν υπάρχει καμία «συνταγή» εδώ, μα μπορεί να ακολουθηθεί κάποια στοιχειώδης λογική:
1. Υπάρχει χρόνια η συγκεκριμένη σελίδα που ενημερωνόσαστε και αντιγράφετε εντολές;
2. Ασχολείται μόνο με το Linux ή έχει τουρλού-τουρλού θεματολογία;

[via]

Labels: , ,



Σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στις συγκοινωνίες της Αθήνας


Δελτίο Τύπου:
Στις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας το νέο, εύκολο και έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο! - Χρήσιμες πληροφορίες για τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου

Από την 1η Φεβρουαρίου 2017 έχει ήδη ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα Λεωφορεία, Τρόλεϊ και τη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) και Τραμ, ενώ από τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 θα είναι λειτουργικό το έργο και στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, δηλαδή για όλο το σύστημα του ΟΑΣΑ.

Το νέο, εύκολο και έξυπνο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι διαθέσιμο σε δύο τύπους:
το πολλαπλό εισιτήριο, AΤΗ.ΕΝΑ Τicket και την έξυπνη κάρτα AΤΗ.ΕΝΑ Card.


Κατά την τρέχουσα περίοδο προσαρμογής, θα συνυπάρχουν τόσο η ηλεκτρονική όσο και η χάρτινη μορφή εισιτηρίων και καρτών, ενώ η ένταξη όλων των τύπων κομίστρου στο νέο σύστημα θα γίνεται σταδιακά, προκειμένου οι επιβάτες να έχουν τον κατάλληλο χρόνο να εξοικειωθούν με τις νέες δυνατότητες και τα οφέλη που αυτό προσφέρει.
Το σημαντικό αυτό έργο υλοποιείται τρεις μήνες νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση, η δε μεταβατική περίοδος και η πλήρης εφαρμογή του θα διαρκέσει πολύ λιγότερο από ότι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ο βαθμός εξοικείωσης του επιβατικού κοινού και η καλύτερη εξυπηρέτηση θα είναι και τα κριτήρια της τελικής απόφασης κλεισίματος των πυλών.
Με το νέο, έξυπνο, ηλεκτρονικό εισιτήριο όλες οι ομάδες που δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση όπως οι άνεργοι και τα ΑΜΕΑ, καθώς και οι ομάδες που μετακινούνται με μειωμένο εισιτήριο, όπως οι πολύτεκνοι, φοιτητές κ.λ.π. θα συνεχίσουν να μετακινούνται όπως πριν, διατηρώντας το αντίστοιχο δικαίωμά τους.

Η ύπαρξη του νέου, έξυπνου ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα καταστήσει πιο ευέλικτη την χρήση που θα είναι για πρώτη φορά ανάλογη με τα χαρακτηριστικά μετακίνησης κάθε επιβάτη. Η απόκτηση δε του έξυπνου ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα είναι πιο εύκολη και φιλική από ποτέ.
Όλα αυτά επιτυγχάνονται καθώς έχει αναπτυχθεί με τον πιο άρτιο τρόπο ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο και τεχνολογικά εξελιγμένο ηλεκτρονικό σύστημα, που επιτρέπει αφενός στον ΟΑΣΑ να διαμορφώσει σταδιακά ένα επιβατοκεντρικό και αποδοτικότερο σύστημα κομίστρου και αφετέρου στους πολίτες να επιλέγουν ανάλογα με τις προσωπικές τους ανάγκες τον τρόπο που θα χρησιμοποιούν τα προσφερόμενα κόμιστρα. Στο άμεσο μέλλον, μετά την πλήρη λειτουργία του συστήματος, οι χρεώσεις για τη μετακίνηση των επιβατών θα γίνουν αναλογικές, δηλαδή θα πληρώνει κανείς ανάλογα με το πόσο μετακινείται.

Το νέο εύκολο ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ήδη εδώ.

Αναφορικά με την έναρξη της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κ. Ιωάννης Σκουμπούρης, σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σταθμό για τον Όμιλο ΟΑΣΑ, τις Συγκοινωνίες Αθηνών, αλλά και για το επιβατικό κοινό, γιατί μπαίνουμε σε μια νέα εποχή. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αρχίζει από σήμερα να αποτελεί μια νέα και σύγχρονη πραγματικότητα για τους συμπολίτες μας. Οι δημόσιες συγκοινωνίες εκσυγχρονίζονται με ένα έργο που κατορθώσαμε παρά όλες τις δυσκολίες να υλοποιήσουμε. Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα γίνει σταδιακά, με προσεκτικά βήματα, μελετώντας και τη διεθνή εμπειρία, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο εύκολη μετάβαση και προσαρμογή των επιβατών, αλλά και του προσωπικού των Συγκοινωνιών Αθηνών, του ΟΑΣΑ, της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, στη νέα πραγματικότητα κατά τους επόμενους μήνες, μέχρι τον Απρίλιο, οπότε προβλέπεται η ολοκλήρωση εγκατάστασης των υποδομών σε όλες τις γραμμές του μετρό. Τα οφέλη του νέου συστήματος θα είναι πολλαπλά.
Σε εύλογο χρονικό διάστημα από την πλήρη λειτουργία του νέου συστήματος, οι χρεώσεις για τη μετακίνηση θα γίνουν αναλογικότερες και άρα δικαιότερες. Δηλαδή θα πληρώνει κανείς ανάλογα το πόσο μετακινείται.
Παράλληλα η φόρτιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα γίνεται με πολύ πιο εύκολο τρόπο (από τα Αυτόματα Μηχανήματα, από το διαδίκτυο, με πιστωτική κάρτα κ.λ.π) καταργώντας έτσι τις ουρές στην αρχή κάθε μήνα και θα ισχύει για αντίστοιχο διάστημα από τη στιγμή της επικύρωσης.

Επιπλέον θα αντιμετωπιστούν διάφορες μορφές παραβατικότητας (όπως πλαστά κ.λ.π.) Συνεπώς θα υπάρξει μία ορατή εξοικονόμηση πόρων για τις δημόσιες συγκοινωνίες, που θα δώσει τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του προσφερόμενου έργου.
Το σύνθετο και απαιτητικό αυτό έργο είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής και εντατικής προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας, με την βοήθεια της οποίας επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα του έργου, της διοίκησης του ΟΑΣΑ, της ΟΣΥ και της ΣΤΑΣΥ, αλλά και όλων των εργαζομένων του ομίλου. Παράλληλα σημαντική είναι η προσπάθεια του αναδόχου υλοποίησης, υποχρέωση του οποίου αποτελεί η λειτουργία του έργου για δέκα χρόνια. Θεωρούμε ότι παράλληλα με το έργο της Τηλεματικής, που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των δημόσιων συγκοινωνιών».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑ κ. Τάσος Ταστάνης επισήμανε: «Η Διοίκηση του ΟΑΣΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει καθημερινά για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας υλοποιεί τα μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει και είναι: η αναδιάρθρωση του συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας, η ομαλοποίηση των συγκοινωνιακών φορέων, ώστε να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας, η τηλεματική στα λεωφορεία και τρόλεϊ και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο πιστεύουμε ότι θα προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στο επιβατικό κοινό, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στον Οργανισμό για έναν καλύτερο σχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου με στόχο την αναβάθμιση των μετακινήσεων των συμπολιτών μας με τα δημόσια αστικά μέσα μεταφοράς».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου υλοποιείται με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 58,8 εκατ.ευρώ με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας κατά 49% και του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης κατά 51% . To έργο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

Ποια είναι τα νέα ηλεκτρονικά εισιτήρια
ΑTH.ENA TICKET: Το πολλαπλό εισιτήριο

Το πολλαπλό εισιτήριο είναι ένα επαναφορτιζόμενο εισιτήριο. Κατά την έκδοσή του φορτίζεται με έναν (1) από τους γνωστούς τύπους εισιτηρίων ή τους νέους που θα δημιουργηθούν στο μέλλον. Εφόσον ο κάτοχός του το διατηρεί σε καλή κατάσταση μπορεί να επαναφορτιστεί αρκετές φορές με έναν τύπο εισιτηρίου κάθε φορά.

ΑΤΗ.ΕΝΑ Card: Η έξυπνη κάρτα
Η έξυπνη κάρτα ΑΤΗ.ΕΝΑ CARD είναι μια πλαστική κάρτα στο μέγεθος πιστωτικής. Είναι επαναφορτιζόμενη και το βασικό πλεονέκτημά της είναι ότι προσαρμόζεται στις ανάγκες του κατόχου της. Μπορεί να επαναφορτίζεται με διαφορετικά προϊόντα κομίστρου κάθε φορά, ανάλογα με τις μετακινήσεις που επιθυμεί ο επιβάτης.

Η έκδοση της ΑΤΗ.ΕΝΑ Card
Οι επιβάτες που είναι ήδη κάτοχοι καρτών κανονικής τιμής (αξίας €30 και άνω), αλλά και οι επιβάτες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν έξυπνη κάρτα φορτισμένη με προϊόν κομίστρου κανονικής τιμής (αξίας €30 και άνω), μπορούν να υποβάλουν αίτηση στον ιστότοπο www.athenacard.gr εισάγοντας τα απαραίτητα στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό η απόκτηση και η αντικατάσταση των χάρτινων καρτών από την έξυπνη κάρτα ATH.ENA θα γίνει σταδιακά και χωρίς ταλαιπωρία.

Τι θα ξεκινήσει εντός του Φεβρουαρίου;
1. Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα ξεκινήσει από τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ και την γραμμή 1 (Πειραιάς-Κηφισιά).
2. Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου από τα αυτόματα μηχανήματα της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) και των γραμμών του τραμ. Αρχικά θα τεθούν σε λειτουργία από την 1η Φεβρουαρίου τα μηχανήματα στους σταθμούς Κηφισιά, Μαρούσι, Καλλιθέα και στη στάση Σύνταγμα του τραμ. Εντός μηνός θα τεθούν σε λειτουργία και τα υπόλοιπα 169 μηχανήματα όλων των σταθμών της γραμμής 1 και των στάσεων του τραμ.
3. Η πώληση του πολλαπλού εισιτηρίου στα εκδοτήρια των λεωφορείων express Αεροδρομίου, στο Σύνταγμα και στο Αεροδρόμιο.
4. Η λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης και φόρτισης του πολλαπλού εισιτηρίου που θα εγκατασταθούν στα ΚΤΕΛ Κηφισού, Λιοσίων, ΚΤΕΛ Αττικής (Πεδίον Άρεως), στο Πέραμα και στην Κηφισιά (πλατ. Πλατάνου).
5. Κατά την πρώτη φάση οι επιβάτες θα μπορούν να φορτίζουν το πολλαπλό εισιτήριο με προϊόντα κομίστρου, όπως το ημερήσιο, το 5ήμερο, το 3ήμερο, τα κανονικά εισιτήρια αεροδρομίου για το μετρό και τα λεωφορεία express. Οι υπόλοιποι τύποι κομίστρου χαμηλότερης αξίας θα ενσωματωθούν σταδιακά στο νέο σύστημα.
6. H έκδοση και η φόρτιση του πολλαπλού εισιτηρίου, εκτός από τα αυτόματα μηχανήματα, θα πραγματοποιείται και σε 8 στελεχωμένα εκδοτήρια εισιτηρίων και καρτών της γραμμής 1 (Κηφισιά, Μαρούσι, Ηράκλειο, Κάτω Πατήσια, Αττική, Ομόνοια, Καλλιθέα, Πειραιάς) και δύο (2) εκδοτήρια του τραμ (Σύνταγμα, Αγ. Φωτεινή), τα οποία θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά. Στα στελεχωμένα εκδοτήρια θα γίνεται σταδιακά και έκδοση έξυπνων καρτών.
7. Η υποβολή αιτήσεων για την έκδοση προσωποποιημένων έξυπνων καρτών μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr.

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
1. Οι επιβάτες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήρια €1,40 και €0,60 θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται και να τα επικυρώνουν όπως και σήμερα.
2. Οι επιβάτες που έχουν σε ισχύ χάρτινες κάρτες απεριορίστων διαδρομών (μηνιαία, 3μηνιαία,6μηνιαία, ετήσια) συνεχίζουν να τις χρησιμοποιούν κανονικά.
3. Παράλληλα, οι κάτοχοι καρτών απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι μειωμένης) ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας στο www.athenacard.gr για να αντικαταστήσουν την χάρτινη.
4. Επίσης, όσοι επιβάτες θέλουν να αποκτήσουν έξυπνη κάρτα και να την φορτίσουν με προϊόν κομίστρου απεριορίστων διαδρομών κανονικής τιμής (όχι μειωμένης) μπορούν να υποβάλουν αίτηση απόκτησης έξυπνης κάρτας στο www.athenacard.gr.
5. Μέχρι να παραλάβουν την έξυπνη κάρτα τους, οι επιβάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τους χάρτινους τύπους κομίστρου που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα.
6. Οι επιβάτες, για όσο διάστημα χρησιμοποιούν χάρτινους τύπους κομίστρου, θα ακολουθούν τις διαδικασίες αγοράς και επικύρωσης όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων
7. Στα λεωφορεία, τρόλλεϋ και τραμ, οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα θα τα επικυρώνουν κατά την είσοδό τους στο όχημα ανέπαφα ΜΙΑ φορά στα έξυπνα επικυρωτικά μπλε χρώματος, που βρίσκονται πλησίον των θυρών.
8. Στην γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), οι επιβάτες που χρησιμοποιούν πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα θα πρέπει να τα επικυρώνουν ΔΥΟ φορές, μια στην είσοδο και μια στην έξοδο, στις πύλες των σταθμών. Στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου οι πύλες θα παραμένουν ανοικτές, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχουν την δυνατότητα επικύρωσης των ηλεκτρονικών εισιτηρίων.
9. Στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, οι πύλες δεν θα λειτουργούν μέχρι την περάτωση της εγκατάστασής τους σε όλους τους σταθμούς.
10. Οι επιβάτες θα πρέπει να επικυρώνουν το πολλαπλό εισιτήριο/ έξυπνη κάρτα κατά την είσοδό τους σε όλα τα μέσα που χρησιμοποιούν σε περίπτωση μετεπιβιβάσεων.
11. Κατά το επόμενο χρονικό διάστημα ο ΟΑΣΑ θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό με κάθε πρόσφορο τρόπο με μηνύματα από τις οθόνες των σταθμών και της τηλεματικής, μέσω του ιστότοπου www.athenacard.gr, του τηλεφωνικού κέντρου 11 185 και με έντυπο υλικό.
12. Στην φάση πλήρους λειτουργίας του συστήματος, μετά τον Απρίλιο, θα παρέχεται στους επιβάτες η δυνατότητα να πληρώνουν όταν αγοράζουν ή επαναφορτίζουν τα ηλεκτρονικά τους εισιτήρια (πολλαπλό, κάρτα) και με την χρήση πιστωτικών καρτών στα αυτόματα μηχανήματα, μέσω του διαδικτύου και μέσω έξυπνων κινητών.


Τι πρέπει να κάνουν οι επιβάτες του προαστιακού που κάνουν χρήση του δικτύου του ΟΑΣΑ
Μέχρι να ολοκληρωθούν όλα τα στάδια υλοποίησης του Έργου οι επιβάτες του προαστιακού θα εξακολουθούν να κάνουν χρήση των εισιτηρίων τους με τους ίδιους όρους, όπως σήμερα.

Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης και μειωμένου κομίστρου
Το δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου συνεχίζει να ισχύει κανονικά για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων (Ανεργοι, ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι, Φοιτητές κλπ). Οι επιβάτες που είναι δικαιούχοι δωρεάν μετακίνησης ή μειωμένου κομίστρου θα ενημερωθούν ξεχωριστά και σε συνεργασία με την κατά περίπτωση αρμόδια Αρχή ή Υπουργείο σε επόμενη φάση.

[via]

Labels: , , ,



Σοβαρή ευπάθεια εντοπίζεται σε 31 routers της Netgear



Ερευνητές της Trustwave, εντόπισαν ευπάθεια που επηρεάζει 31 διαφορετικά μοντέλα router της Netgear. 

Η Netgear αποδεχόμενη το πρόβλημα δημοσίευσε την λίστα των ευπαθών μοντέλων.
Μέσω της ευπάθειας ένας επιτιθέμενος μπορεί να εκμεταλλευτεί το password recovery system του router, να παρακάμψει την πιστοποίηση χρήστη και να πάρει τα admin credentials, αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.

[via]

Labels: , , ,