Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Αντλίες στους ωκεανούς κατά της κλιματικής αλλαγής



Μια ακραία επιχείρηση γιγάντιας κλίμακας προτείνουν δύο κορυφαίοι Βρετανοί επιστήμονες ως ανάχωμα στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.
Σε επιστολή 200 σελίδων προς την επιθεώρηση Nature, ο Κρις Ράπλεϊ, διευθυντής του Μουσείου Επιστήμης του Λονδίνου, και ο Τζέιμς Λάβλοκ, γνωστός από τη «θεωρία της Γαίας», σύμφωνα με την οποία η Γη είναι ένας τεράστιος οργανισμός που μπορεί να διορθώνει τις περιβαλλοντικές διαταραχές, εκτιμούν ότι τα μέτρα για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (Κιότο), είναι απίθανο να αποδειχθούν επαρκή. «Αν δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε τον πλανήτη άμεσα, ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη να επουλώσει τον εαυτό του» αναφέρουν.
Οι δύο επιστήμονες προτείνουν την πόντιση στους ωκεανούς εκατομμυρίων κατακόρυφων σωλήνων με μήκος 100-200 μ. και διάμετρο 10. Μια βαλβίδα θα επιτρέπει την κίνηση του νερού μέσα στους κυλίνδρους προς τα πάνω, αλλά όχι προς τα κάτω. Κινούμενοι πάνω - κάτω από τη δύναμη των κυμάτων, οι σωλήνες θα αντλούν στην επιφάνεια ψυχρό νερό από μεγάλο βάθος. Το ψυχρό νερό περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, και η άντλησή του θα προκαλούσε πολλαπλασιασμό του φυτοπλαγκτόν, το οποίο δεσμεύει το ατμοσφαιρικό διοξείδιο του άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης. Οταν το φυτοπλαγκτόν πεθαίνει, ένα μεγάλο μέρος θα κατακάθεται στον βυθό, παγιδεύοντας το διοξείδιο του άνθρακα για αιώνες.
[via]

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home