Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Ο κομήτης 17P/Holmes μεγαλύτερος και από τον ήλιο


(Αριστερά με το μπλέ χρώμα) Εικόνα του κομήτη Holmes, η άσπρη κουκκίδα κοντά στο κέντρο του είναι ο πυρήνας του, υπαίτιος της αυξητικής τάσης αυτού. (Δεξιά) ο ήλιος και ο πλανήτης Κρόνος που παρουσιάζεται στην ίδια κλίμακα για τη σύγκριση.

Μέχρι πρότινος όλοι γνωρίζαμε ότι ο ήλιος ήταν το μεγαλύτερο αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα. Τώρα, ο κομήτης 17P/Holmes παίρνει επάξια την πρώτη θέση από τον ήλιο. Ο κομήτης 17P/Holmes εξερράγη στο μέγεθος και τη φωτεινότητα του ήλιου στις 24 Οκτωβρίου. Συνεχίζει να επεκτείνεται και είναι τώρα το μεγαλύτερο ενιαίο αντικείμενο στο ηλιακό σύστημα. Η διάμετρος της ατμοσφαιρικής του σκόνης μετρήθηκε σε 1.4 εκατομμύριο χιλιόμετρα στις 9 Νοεμβρίου του 2007 από τη Rachel Stevenson, ο Ιαν. Kleyna και Pedro Lacerda του πανεπιστημιακού ιδρύματος της Χαβάης για την αστρονομία. Από τότε μέχρι σήμερα ο κομήτης έλαβε πρωτοφανείς διαστάσεις μετά από την έκρηξη που έλαβε χώρα στις 24 Οκτωβρίου και έγινε 50% φωτεινότερος από τότε (οι αυξητικές τάσεις του συνεχίζονται). Αυτή η καταπληκτική αύξηση του κομήτη οφείλεται από τη σκόνη που εκτινάσσεται από έναν μικροσκοπικό στερεό πυρήνα φτιαγμένο από πάγο και βράχο,διαμέτρου μόλις μόνο 3.6 χλμ !!

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home