Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Εξασθενεί ο ηλιακός άνεμος



Ο ηλιακός άνεμος - το σταθερό ρεύμα φορτισμένων υποατομικών σωματιδίων που εκπέμπεται από τον ήλιο - ο οποίος «φυσά» με ταχύτητα 1,5 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, εμφανίζει την μικρότερη ισχύ των τελευταίων πέντε δεκαετιών, μειώνοντας έτσι τη φυσική «ασπίδα» που περιβάλλει το ηλιακό μας σύστημα, σύμφωνα με την συνολική αξιολόγηση που έκαναν οι επιστήμονες στα δεδομένα 18 ετών που έστειλε το διαστημικό όχημα «Οδυσσέας», όπως αναφέρουν το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

Οι μετρήσεις του «Οδυσσέα» δείχνουν ότι η ισχύς του ανέμου έχει πέσει κατά 20-25% από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90, ενώ η θερμοκρασία έχει μειωθεί κατά 13%. Καθώς ο ηλιακός άνεμος (που «μεταφέρει» το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου) γίνεται πιο αδύναμος, η ηλιόσφαιρα μικραίνει επίσης σε μέγεθος και ισχύ, επιτρέπονται μεγαλύτερο τμήμα της κοσμικής ακτινοβολίας (υπερυψηλής ενέργειας ηλεκτρόνια και πρωτόνια που διαπερνούν με τρομακτική ταχύτητα το διαστρικό χώρο και προέρχονται από μακρινές εκρήξεις αστεριών) να φθάσουν στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος.

Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι να φοβούνται, καθώς συνεχίζουν να προστατεύονται από το μαγνητικό πεδίο που περιβάλλει τη Γη. Αντίθετα, το γεγονός είναι ανησυχητικό για τους αστροναύτες που χρειάζονται πρόσθετη προστασία, καθώς και για τα ηλεκτρονικά των δορυφόρων.
[via]

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home