Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Tο Dropbox γνωρίζει πότε ανταλλάσσετε αρχεία που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα

dropbox 1

Το Dropbox βλέπει πότε διαμοιράζεστε, μέσω της υπηρεσίας του cloud (σύννεφο), αρχεία που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Και μάλιστα, χωρίς καν να χρειάζεται να εξετάσει τους φακέλους σας. Σημασία πάντως έχει πως αυτό το κάνει εδώ και χρόνια.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε (τρέχουσα ημερομηνία Τρίτη 01/04/2014), σε ένα tweet του, ο Darrell Whitelaw μίλησε εξοργισμένος για μία ειδοποίηση (γνωστή ως takedown DMCA) που έλαβε βάσει του νόμου DMCA (Digital Millennium Copyright Act) για τους προσωπικούς του φακέλους στο Dropbox. Όπως ήταν φυσικό, έγινε έξω φρενών:
Screenshot
Σε αυτό το σημείο ίσως θα ήταν καλό να κάνουμε μια μικρή παρένθεση εξηγώντας κάποια πράγματα περί DMCA και DMCA takedown. Όταν αναφερόμαστε στον DMCA μιλάμε για τον Νόμο περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή, που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 1998. Όταν κάποιος, βάσει του νόμου DMCA, θεωρηθεί πως παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα, παίρνει μια ειδοποίηση (γνωστή και ως DMCA takedown). Πρόκειται ουσιαστικά για μία καταγγελία για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων και η οποία υποβάλλεται από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διαδικασιών κοινοποίησης και απόσυρσης (στα πλαίσια του νόμου DMCA). Μία τέτοια ειδοποίηση έλαβε και ο Darrell Whitelaw που αναφέραμε πιο πάνω.
Γεγονός όμως είναι πως το takedown είναι αποτέλεσμα του λογισμικού που χρησιμοποιεί η υπηρεσία cloud (σύννεφο) του Dropbox, τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί μια τεχνική γνωστή ως «κατακερματισμό αρχείων που βρίσκονται σε μια μαύρη λίστα» («file hashing against a blacklist») για να εμποδίζει τον διαμοιρασμό των προεπιλεγμένων αρχείων από τους servers της. Από μια άποψη, αυτό που κάνει το Dropbox είναι απλό και αποτελεσματικό αφού με αυτόν τον τρόπο αφ’ ενός μεν αποφεύγει τα προβλήματα με τους Ομοσπονδιακούς πράκτορες και αφ’ ετέρου -κατ’ ουσίαν- δεν εξετάζει ποτέ τα αρχεία σας. Έτσι, ούτε παραβιάζει την πολιτική της η οποία είναι ενάντια στην παραβίαση αλλά ούτε και διακινδυνεύει να τα βάλει με τον νόμο περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ας δούμε πώς λειτουργεί αυτή η τεχνική. Το Dropbox χρησιμοποιεί όπως είπαμε το hashing (κατακερματισμό), ένα απλό αλγοριθμικό εργαλείο που αντιστοιχίζει τα δεδομένα οποιουδήποτε μήκους στα δεδομένα ενός σταθερού μήκους και παράγει ένα μοναδικό αναγνωριστικό για κάθε αρχείο που ανεβάζετε (και εν συνεχεία, μάλιστα, κρυπτογραφεί το αρχείο σας έτσι ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να το διαβάσουν). Το hashing (κλειδί κατακερματισμού), είναι μοναδικό για κάθε ένα αρχείο.
Dropbox

Όταν, όμως, το Dropbox λάβει ειδοποιήσεις στο πλαίσιο του νόμου DMCA -είτε από δισκογραφικές εταιρείες είτε από παραγωγούς περιεχομένου ή από όποιον άλλον, τέλος πάντων- κατακερματίζονται και τα αρχεία που σχετίζονται με τις καταγγελίες. Εάν δηλαδή έχετε φορτώσει στο σύννεφο τα ίδια ακριβώς αρχεία για τα οποία έχει γίνει καταγγελία, το Dropbox θα δώσει το hash του (το κλειδί κατακερματισμού) στην λίστα του και θα σταματήσει τον διαμοιρασμό του αρχείου σας. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του:
Πολλοί μας ρωτάτε πώς χειριζόμαστε τις ειδοποιήσεις για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Είναι αλήθεια πως κάποιες φορές παίρνουμε τέτοιες ειδοποιήσεις DMCA όπου μας ζητείται να καταργήσουμε τις συνδέσεις για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Όταν λάβουμε μία τέτοια ειδοποίηση, σύμφωνα με τον νόμο, απενεργοποιούμε την συγκριμένη σύνδεση. Έχουμε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο, στην συνέχεια, αποτρέπει και τους υπόλοιπους χρήστες που διαμοιράζονται το ίδιο περιεχόμενο χρησιμοποιώντας μια άλλη σύνδεση Dropbox. Αυτό γίνεται με την σύγκριση των κλειδιών κατακερματισμού (hashes) των αρχείων. Δεν κοιτάζουμε καθόλου τα αρχεία που έχετε στους ιδιωτικούς σας φακέλους και είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε το περιεχόμενό σας ασφαλή.
Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι απλή και μέσα στα πλαίσια του νόμου και όλα γίνονται χωρίς να κοιτάζουν τα αρχεία σας. Φυσικά, δεν είναι και ό,τι καλύτερο αν ασχολείστε με το κατέβασμα αρχείων (αφού όλο και κάποιο, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο κάποια προστασία πνευματικών δικαιωμάτων θα έχει). Τουλάχιστον, όμως, το Dropbox δεν ψαχουλεύει τους προσωπικούς σας φακέλους για να το βρει.
Ευνόητο βέβαια, πως αυτό δεν ισχύει μόνο για το Dropbox, μα για όλους τους παρόχους Cloud υπηρεσιών. Όλα αυτά που λέμε για κάθε παραβίαση της ιδιωτικότητας.

[via]

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home