Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Ο Chrome μπλοκάρει το uTorrent ως κακόβουλο και επιβλαβές λογισμικό


utorrent

Ο Chrome, ο browser της Google, έχει αρχίσει να μπλοκάρει downloads του δημοφιλούς uTorrent του BitTorrent. Όσοι προσπαθούν να το κατεβάσουν, βγαίνει ένα μήνυμα που προειδοποιεί πως το εν λόγω λογισμικό είναι κακόβουλο και επιβλαβές (malicious and harmful), υπονοώντας ότι μπορεί να έχουν hack-άρει (χακάρει) την ιστοσελίδα.
Σ’ αυτό το σημείο να κάνουμε μια μικρή παρένθεση και να πούμε πως η λέξη Torrent σημαίνει χείμαρρος, ενώ το BitTorrent, μεταφράζεται σαν χείμαρρος από bit.
Το BitTorrent είναι ακριβώς αυτό που λέει η λέξη˙ αναμφίβολα, τo διασημότερο πρωτόκολλο διαμοιρασμού αρχείων torrents. Ειδικά φτιαγμένο για το κατέβασμα μεγάλων αρχείων (πχ video clips ή πακέτα λογισμικού) ευέλικτο και ταχύτατο. Θα λέγαμε πως πρόκειται για ένα p2p (peer-to-peer) πρωτόκολλο που δίνει την δυνατότητα (σχετικά) ανώνυμης πρόσβασης σε δεδομένα. Το BitTorrent, λειτουργεί έξυπνα καθώς, όταν κατεβάζετε ένα αρχείο μέσω αυτού, δεν το κατεβάζετε από έναν μόνο υπολογιστή. Διαχωρίζει τα αρχεία σε μικρά τμήματα και αυτά τα λαμβάνετε από διαφορετικούς υπολογιστές. Αποτελεσματικό πλέον με την διάδοση των ευρυζωνικών συνδέσεων, καθώς τα δεδομένα λαμβάνονται ταχύτερα σε σχέση με ό,τι μπορείτε να τα στέλνετε. Αυτά δηλαδή τα τμήματα αρχείου κατεβαίνουν σε διαφορετικούς υπολογιστές, ενώ συγχρόνως αποστέλλονται τμηματικά σε οποιονδήποτε άλλον τα χρειάζεται και ου το καθεξής.
Έτσι, όλοι όσοι παίρνουν μέρος στο κατέβασμα, συνεισφέρουν παράλληλα˙ με αποτέλεσμα ν’ αποφεύγονται τα φαινόμενα που είναι γνωστά ως bottleneck (συμφόρηση) από ανθρώπους που επιθυμούν να κατεβάσουν κάποιο δημοφιλές αρχείο.
Δεδομένου ότι μέσω του uTorrent γίνονται εκατομμύρια νέες λήψεις (downloads) κάθε μήνα, είναι χωρίς αμφιβολία ο πλέον δημοφιλής client (για κατέβασμα).
Βέβαια, η… προειδοποίηση που εμφανίζει η Google, σίγουρα επηρεάζει τους χρήστες αφού ο Chrome λέει στους χρήστες να απομακρυνθούν από το λογισμικό. Βλέπετε, σύμφωνα με τον Chrome, το uTorrent ενέχει σοβαρό κίνδυνο. Ιδού και το μήνυμα που βλέπουν όσοι προσπαθούν να κατεβάσουν την τελευταία σταθερή έκδοση (3.4.2.32354):
uTorrent.exe is malicious and Chrome has blocked it.
Ελληνιστί:
Το uTorrent.exe είναι κακόβουλο και ο Chrome το έχει μπλοκάρει.
Βέβαια, μετά τον σάλο που ξέσπασε, το uTorrent λειτουργεί για κάποιες εκδόσεις μα η συντριπτική πλειοψηφία των downloads εξακολουθούν να μπλοκάρονται.
Να πούμε ακόμα πως ο Chrome δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να επανακτήσουν το αρχείο, μα ταυτόχρονα τους… ξανα-προειδοποιεί πως ο browser είναι πεπεισμένος ότι το αρχείο είναι επιβλαβές και πως η ιστοσελίδα του uTorrent μπορεί να έχει παραβιαστεί:
This file will harm your computer. Even if you have downloaded files from this website before, the website may have been hacked. Instead of recovering this file you can retry the download later.
Που σημαίνει:
Το αρχείο αυτό θα προκαλέσει βλάβη στον υπολογιστή σας. Ακόμα και αν μέχρι τώρα κατεβάζατε αρχεία από αυτήν την ιστοσελίδα, μπορεί να την έχουν χακάρει. Αντί να ανακτήσετε αυτό το αρχείο, μπορείτε να επαναλάβετε την λήψη του αργότερα.
Να τονίσουμε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη γιατί το λογισμικό έχει επισημανθεί ως κακόβουλο. Συν των άλλων, το scan-αραν 51 από τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες anti-virus και καμία δεν βρήκε κάτι ύποπτο ή κάποια. Παρότι όμως όλες αυτές οι υπηρεσίες anti-virus το βρήκαν καθαρό, η σελίδα διάγνωσης Ασφαλούς περιήγησης της Google ισχυρίζεται ότι η ιστοσελίδα uTorrent είχε εμπλακεί σε διανομή κακόβουλου λογισμικού τους τελευταίους μήνες. Για του λόγου το αληθές:
[…] Μέρος αυτού του ιστότοπου αναφέρθηκε λόγω ύποπτης δραστηριότητας 21 φορές τις τελευταίες 90 ημέρες. […]
[…] Την τελευταία φορά που επισκέφθηκε η Google αυτόν τον ιστότοπο ήταν στις 2014-07-19 και η τελευταία φορά που βρέθηκε ύποπτο περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο ήταν στις 2014-07-19. […]
[…] Ναι, αυτός ο ιστότοπος φιλοξένησε κακόβουλο λογισμικό τις τελευταίες 90 ημέρες. Μόλυνε 10 τομείς, συμπεριλαμβανομένων των kioskea.net/, majorgeeks.com/, ziggi.uol.com.br/.
Σημειωτέον, ΔΕΝ παρέχονται περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με την… φύση του υποτιθέμενου malware.
Όπως είναι φυσικό, οι χρήστες άρχισαν να παραπονιούνται στο φόρουμ του uTorrent. Βέβαια, μέχρις στιγμής, κανένας από τους προγραμματιστές δεν έχει απαντήσει.
[Πηγή]
Σημείωση: Λίγο πριν τελειώσει το άρθρο, μια νέα ματιά στην σελίδα διάγνωσης της Google έδειξε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, με τελευταία ενημέρωση πριν περίπου 4 ώρες:

Screenshot 
[via]

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home