Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Έξι πράγματα που το Ubuntu κάνει καλύτερα από τα Windows




Ολοι αγαπάμε τα Windows, έτσι δεν είναι; Είναι ένα υπέροχο λειτουργικό σύστημα· επ' αυτού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.
Κι αν σας έλεγα πως το Ubuntu είναι καλύτερο;
Μπορεί να γελάσετε και να σκεφτείτε ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από τα αγαπημένα σας Windows. Σε αυτό το άρθρο, όμως, θα δούμε 6 λόγους για τους οποίους το Ubuntu είναι καλύτερο από τα Windows.
Μερικοί από εσάς μπορεί να πιστεύουν πως το Ubuntu είναι μόνο για nerds (κομπιουτεράκηδες), και πως ο μέσος χρήστης δεν θα είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσει.
Άρα, πώς στο καλό θα μπορούσε να είναι καλύτερο από τα Windows;
Λοιπόν, έχουμε και λέμε, η αλήθεια είναι πως το Ubuntu δεν είναι δα και τόσο δύσκολο στην χρήση του. Στην πραγματικότητα μάλιστα, είναι εξίσου εύκολο όσο και τα Windows, αν όχι πιο εύκολο σε ορισμένα σημεία. Και για να μην μακρηγορούμε, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους το Ubuntu είναι καλύτερο από τα Windows.

1. OS και ενημερώσεις λογισμικού
Φανταστείτε την ακόλουθη σκηνή: Κάθεσαι να κάνεις κάποια εργασία στον υπολογιστή σου με Windows, και εκεί που έχεις στρωθεί στην δουλειά και δακτυλογραφείς κάτι, τσάαακ, πετάγεται ένα αναδυόμενο παράθυρο που σου ζητά να ενημερώσεις τα Windows (να κάνεις τα updates). Όντας υπάκουος, ενσυνείδητος σε θέματα ασφάλειας, χρήστης που είσαι, αποφασίζεις να κάνεις τις ενημερώσεις και να επανεκκινήσεις το μηχάνημά σου.
Πηγαίνουμε τον χρόνο 10 λεπτά μετά, ήσυχος πως έχεις διευθετήσει το θέμα της ασφάλειάς σου, έτοιμος να συνεχίσεις - φτου κι απ' την αρχή - εκείνο το έρμο το έγγραφο (που άντε να ξαναβρείς τον ειρμό σου δηλαδή) και, τσάαακ, να 'σου ξανά ένα pop-up παραθυράκι που πετάγεται μπροστά σου. Είναι η Apple αυτήν την φορά, που σου γνωστοποιεί ότι υπάρχει μια ενημέρωση για το λογισμικό της (πχ για το iCloud της των Windows).
Ενοχλητικό; Ναι!
Και ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό, ε; Πέραν από το να σας σπάσουν τα νεύρα, τα Windows χειρίζονται ξεχωριστά τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος και ξεχωριστά τις ενημερώσεις των εφαρμογών. Γι' αυτό και (η μοίρα σας είναι να) σας πετάγονται τα αναδυόμενα παράθυρα για διάφορες εφαρμογές, όταν χρειάζονται ενημέρωση. Αυτό καθιστά την όλη διαδικασία απίστευτα εκνευριστική, μέχρι του σημείου πολλοί να κλείνουν τις ενημερώσεις (ή και τον υπολογιστή τους ακόμα – ε, μααα...).
Στο Ubuntu τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Τα πάντα γίνονται μέσω των αποθετηρίων και το Ubuntu χρησιμοποιεί έναν ειδικό διαχειριστή ενημερώσεων για να ενημερώνει τόσο το λειτουργικό σύστημα, όσο και όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες.
Έτσι, το μόνο που έχετε πάντα να κάνετε είναι ένα κλικ και γίνονται οι ενημερώσεις σας μια κι έξω. Αυτό καθιστά την διαδικασία απλούστατη και, ως αποτέλεσμα, οι χρήστες δεν έχουν την τάση να τις απενεργοποιούν - πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι πιο ασφαλείς.
Και μιας και μιλάμε για ασφάλεια...

2. Ασφάλεια υπολογιστών
Τα Windows έχουν μια σειρά από χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατέψετε το σύστημά σας, αλλά δεν τίθεται καν θέμα σύγκρισης με το Ubuntu αφού είναι σίγουρα πιο ασφαλές από τα Windows.
Οι λογαριασμοί χρηστών στο Ubuntu έχουν πολύ λιγότερα δικαιώματα από προεπιλογή, από ό,τι στα Windows. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να κάνετε μια αλλαγή στο σύστημα, αλλά και να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή, θα πρέπει να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας για να υπακούσει το Ubuntu και να προχωρήσει στην αλλαγή.
Στα Windows, δεν σας ζητείται ποτέ κάτι τέτοιο.
Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο το να «εκτελεστεί» κακόβουλο λογισμικό ή ιός μέσα στο Ubuntu.
Συν των άλλων, το Ubuntu είναι και πολύ λιγότερο δημοφιλές από τα Windows. Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι κακοί τύποι που φτιάχνουν τους ιούς, δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό, και δεν μπαίνουν στην διαδικασία να γράψουν πολύ κακόβουλο λογισμικό για το Ubuntu (τυχερούληδες χρήστες του Ubuntu)!
Σημειωτέον δε, πολλοί από τους κακούς αυτούς τύπους χρησιμοποιούν και οι ίδιοι διανομές Linux, όπως είναι το Ubuntu· οπότε, αν και το Ubuntu δεν είναι άτρωτο, είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να κολλήσετε κάποιον ιό.
>>> Δείτε όμως και αυτά:
- Ανασυγκρότηση, Firewall, Antivirus. Που είναι στο Linux? Τα χρειάζομαι?
Και:
- Είναι αναγκαία η χρήση antivirus ή antimalware software στο Linux;

3. Παραμετροποίηση της Επιφάνειας Εργασίας
Όταν το θέμα έρχεται στα Windows, δεν μπορείτε να κάνετε δα και πολλά πράγματα για να φέρετε στα γούστα σας την επιφάνεια εργασίας. Τα Windows 10 δίνουν μεν περισσότερες επιλογές προσαρμογής από τις προηγούμενες εκδόσεις, αλλά φυσικά και πάλι δεν έχουν καμία σχέση με τα όσα μπορείτε στο Ubuntu, προσαρμόζοντάς το στα γούστα σας.
Οι αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στα Windows λίγο πολύ περιορίζονται στην αλλαγή της ταπετσαρία σας, άντε και να αλλάξετε τα χρώματα του μενού εκκίνησης.
Στο Ubuntu, όμως, οποιαδήποτε πτυχή της επιφάνειας εργασίας μπορεί εύκολα να αλλάξει.
Θέλεις τα κουμπιά στα δεξιά; Κανένα πρόβλημα.
Δεν σου αρέσουν τα εικονίδια; Αλλάζουν στο πιτς-φιτίλι.
Μήπως δεν είναι του γούστου σου οι γραμματοσειρές Ubuntu; Μπορείς να έχεις ό,τι τραβάει η ψυχούλα σου!
Σε 5 λεπτά μπορείς να κάνεις το desktop σου του κουτιού.

4. Πόροι Συστήματος
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν μπορεί ο καθένας μας να αγοράσει έναν πολύ σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο υπολογιστή.
Κάποιοι λοιπόν, μπορεί να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αγορά ενός καινούριου υπολογιστή με την τελευταία έκδοση των Windows 10 (μην ξεχνάμε πως η υποστήριξη των XP έληξε και οσονούπω και τα 7άρια και 8άρια).
Για να αποκτήσει όμως κάποιος την τελευταία έκδοση του Ubuntu δεν χρειάζεται να ξοδέψει μία.
Ακόμα όμως και να αντέχει η τσέπη σας την αγορά ενός σύγχρονου υπολογιστή, κάνοντας μια δοκιμή σε κάποιο μηχάνημά σας θα δείτε πως τα Windows 10 χρησιμοποιούν σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος της μνήμης RAM, απ' ό,τι το Ubuntu.
Και άντε να μιλάμε για μηχάνημα που διαθέτει 8 GB μνήμης RAM (η διαφορά δεν θα είναι και τόσο αισθητή).
Αν όμως ο υπολογιστής σας έχει 2 GB μνήμης RAM, αυτό θα σημαίνει ότι το 60% της μνήμης RAM σας χρησιμοποιείται στο Ubuntu, ενώ στα Windows 10 χρησιμοποιείται το 90% της RAM σας και αυτό πριν καν ανοίξετε κάποια εφαρμογή.
Αν το μηχάνημά σας έχει ακόμη λιγότερους πόρους, στο Ubuntu και στο Linux γενικότερα υπάρχουν ελαφριές εκδόσεις / διανομές (διαλέγετε και παίρνετε) που χρησιμοποιούν πολύ λιγότερους πόρους. Και αυτό φυσικά σημαίνει ότι αυξάνεται ο όρος «ζωής» του υπολογιστή σας. Κάποια Linux διανομή εν γένει, θα δώσει ζωή στον εν αχρηστία υπολογιστή σας.

5. Live Δοκιμή
Αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει τα Windows και αποφασίσετε να τα δοκιμάσετε, θα πρέπει πρώτα να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Αυτό όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η απώλεια δεδομένων, αν αργότερα αποφασίσετε ότι δεν σας αρέσουν τα Windows.
Για να δοκιμάσετε όμως το Ubuntu, και εν γένει κάποια διανομή Linux, και να δείτε αν σας αρέσει και αν σας κάνει, δεν έχετε παρά να την δοκιμάσετε live, δηλαδή από κάποιο δισκάκι, usb-stick, sd-card είτε από οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, χωρίς να επηρεάσετε το εγκαταστημένο λειτουργικό σας σύστημα και μπορώντας φυσικά να πειραματιστείτε άφοβα.
Τις διανομές που θα κατεβάσετε, θα πρέπει να τις «κάψετε» σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb-stick (ή sd-card κλπ).
Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher. Αν επιθυμείτε να έχετε σε κάποιο (μεγάλου μεγέθους προφανώς) usb-stick / sd-card ή εξωτερικό δίσκο, περισσότερες της μιας διανομής και να επιλέγετε ποια θέλετε, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε multiboot usb-sticks, ενώ αν θέλετε από Windows ή OSX ή με άλλο εργαλείο, δείτε: #live-usb.
Θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψιν σας πως η ταχύτητά τους θα είναι αρκετά πιο αργή από μια κανονική εγκατάσταση, ενώ ρόλο σε αυτό παίζει αν είναι γραμμένη σε usb, sd, ή δισκάκι. Αν έχετε usb3, σαφώς και είναι προτιμότερο. Ρόλο φυσικά παίζει και το hardware του υπολογιστή σας.
Και όπως είπαμε, δεν σας άρεσε; Κανένα πρόβλημα: μόλις επανεκκινήσετε το μηχάνημά σας, θα έχετε και πάλι το προηγούμενο λειτουργικό σας σύστημα σαν να μην κάνατε ποτέ όλους αυτούς τους πειραματισμούς.

6. Είναι δωρεάν
Σωστά ακούσατε, το Ubuntu είναι 100% δωρεάν. Δεν θα σας κοστίσει ούτε μια δεκάρα (βέβαια, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε κάποια δωρεά στην σελίδα λήψης τους).
Ναι, ξέρω τώρα τι θα πείτε:
Μα και τα Windows 10 είναι δωρεάν.
Ενώ προσφέρθηκε ως δωρεάν (σε αυτούς που είχαν ήδη αγοράσει τις προηγούμενες εκδόσεις των Windows, ναι; για να μην ξεχνιόμαστε δηλαδή) αναβάθμιση μέχρι το τέλος του Ιουλίου, η προσφορά αυτή δεν ισχύει πλέον.
Αν θέλετε να αγοράσετε τα Windows 10, θα σας κοστίσει 119.99 δολάρια για την έκδοση Home και 199.99 δολάρια για την έκδοση Professional. Θα πρέπει όπως βλέπετε να χαλαλίσετε πολλά χρήματα.
Δεν έχετε να τα δώσετε κάπου αλλού που θα πιάσουν τόπο; Να καλύψετε κάποιες ανάγκες σας για παράδειγμα;
Αφού, αντί να χρυσοπληρώνετε την Microsoft, θα μπορούσατε να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του Ubuntu εντελώς δωρεάν.

 

Windows vs. Ubuntu: Τι προτιμάτε;

Εν κατακλείδι, και τα Windows 10 και το Ubuntu είναι εξαιρετικά λειτουργικά συστήματα, το καθένα με τις δικές τους δυνάμεις και αδυναμίες· και από μόνο του το γεγονός πως εμείς έχουμε την επιλογή, είναι υπέροχο.

[Πηγή]
* Σημείωση Συντάκτριας: Επειδή θέλαμε να μεταφέρουμε το πρότυπο ξενόγλωσσο άρθρο χωρίς να αλλάξουμε το νόημα, αφήσαμε ακόμα και την πρόταση:
Όλοι* αγαπάμε τα Windows, έτσι δεν είναι;
όπως και άλλες ατάκες που περιγράφουν τα Windows 10 ως εξαιρετικό λειτουργικό.
Την γνώμη μας για τα Windows, όπου ακόμα και το πιο απλό πράγμα του κόσμου όπως είναι τα updates, στα Windows καταντά βάσανο, την έχουμε εκφέρει ευθαρσώς ουκ ολίγες φορές και με μια βόλτα στο tag #Windows, θα δείτε τι εννοούμε· ξεκινώντας με τα πιο light: από τον εθισμό στα Windows, και ακούγοντας τους ίδιους τους χρήστες να επισημαίνουν πως το Linux είναι πρώτο και με διαφορά, μέχρι όλους όσους η παρακολούθηση των Windows ανάγκασε να κάνουν την μετάβαση σε Linux.
Παρόλα αυτά βέβαια, σεβόμενοι της ανάγκες του καθενός που μπορεί να (τι μπορεί δηλαδή, σίγουρα) ποικίλουν, έχουμε δώσει τρόπους για να τρέχετε Linux μαζί με Windows: 5 Τρόποι Για Να Τρέχετε Linux Μαζί Με Windows

Ηθικόν Δίδαγμα:
#βάλε_linux.

[via]

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home