Γιατί αναφλέγονται τα Galaxy Note 7;
Oct 21, 2016
Η Samsung δεν έχει προβεί ακόμη σε ανακοινώσεις σχετικά με την αιτία ανάφλεξης των Galaxy Note 7, αφού οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Μέσα σε διάφορες εικασίες και φήμες που διαδίδονται, οι δύο θεωρίες που ακολουθούν, είναι οι πιο πιθανές αλλά και οι πιο αληθοφανείς με βάση τις τεχνολογίες των μπαταριών και τις κατασκευαστικές πρακτικές του σήμερα. Το πιθανότερο είναι ότι το πρόβλημα οφείλεται σε ένα συνδυασμό κατασκευαστικών αστοχιών και άλλων παραγόντων, γεγονός που δεν έχει επιτρέψει μέχρι στιγμής τη σαφή εργαστηριακή του αναπαραγωγή και καθυστερεί την τελική ετυμηγορία.
Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στη βιομηχανία των φορητών συσκευών και ιδιαίτερα σε αυτή των smartphones, για το γεγονός ότι είναι ελαφρύτερες και μικρότερες, παρά το γεγονός ότι η χρήση τους εμπεριέχει κινδύνους που δεν είναι ευρέως γνωστοί, αφού στο εσωτερικό τους υπάρχει εύφλεκτο υγρό (ηλεκτρολύτης). Εάν η μπαταρία βραχυκυκλωθεί, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που υπάρξει ρήξη στο λεπτό μονωτικό υλικό μεταξύ των στοιχείων, στο σημείο της ρήξης ο υγρός ηλεκτρολύτης θερμαίνεται και εάν η αύξηση της θερμοκρασίας γίνει ταχύτατα, η μπαταρία μπορεί να αναφλεγεί ή και να εκραγεί.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται ανάλογα προβλήματα με μπαταρίες κινητών τηλεφώνων διαφόρων κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένης και της Samsung. Τι συνέβη στην περίπτωση του Galaxy Note 7; Εκτιμάται ότι προέκυψε ένας συνδυασμός κατασκευαστικών αστοχιών, που αφορά στο "δέσιμο" των συστοιχιών και τη μεταξύ τους μόνωση, η οποία μάλλον δεν είναι επαρκής. Κατά την παραγωγή, οι συστοιχίες των μπαταριών λανθασμένα "συμπιέστηκαν" περισσότερο και εφαρμόστηκε μεγαλύτερη πίεση μεταξύ τους από όση θα έπρεπε. Η μεγαλύτερη πίεση είχε σαν αποτέλεσμα τη ρήξη του ενδιάμεσου μονωτικού υλικού, οπότε και βρέθηκαν εκτεθειμένα τα ηλεκτρόδια που ήρθαν σε επαφή μεταξύ τους προκαλώντας βραχυκύκλωμα.
Υπάρχει όμως και μία ακόμη θεωρία. Οι μπαταρίες των σύγχρονων smartphones φορτίζουν πιο γρήγορα και ανεβάζουν θερμοκρασία μόλις συνδεθούν με ηλεκτρική πηγή, ενώ όσο "γεμίζουν" η φόρτιση είναι πιο αργή μέχρι να φτάσουν στο 100%. Οι αναφλέξεις και οι εκρήξεις των Note 7 όμως δεν έγιναν στην αρχή της φόρτισης αλλά στο τέλος της. Η Samsung, στην προσπάθειά της να ελέγξει το πρόβλημα εξέδωσε firmware update που σταματά τη φόρτιση στο 60% της χωρητικότητας της μπαταρίας. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα πως η συσκευή δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί πότε η φόρτιση έφτανε στο 100% ώστε να την διακόψει. Τι σημαίνει όμως αυτό; Όταν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου συνεχίζουν και φορτίζονται μετά την πλήρωσή τους, μέσω της ηλεκτρόλυσης εμφανίζεται το φαινόμενο της "επιμετάλλωσης" στον αρνητικό πόλο, ο οποίος καλύπτεται από μέταλλο λιθίου. Σε ακραίες καταστάσεις, το μέταλλο του λιθίου μπορεί να σχηματίσει μικροσκοπικά "καρφιά" τα οποία και μπορούν να τρυπήσουν το μονωτικό υλικό και να προκληθεί βραχυκύκλωμα. Βάζοντας όριο στο επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας, η Samsung θέλησε να εξασφαλίσει ότι δε θα συνέβαινε το παραπάνω φαινόμενο.
Τα συμβάντα, τουλάχιστον όπως έχουν αναφερθεί, δεν επιβεβαιώνουν ότι ισχύει πλήρως το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο, αλλά υπάρχουν μικτές εντυπώσεις. Η πλήρης διαλεύκανση αναμένεται να προκύψει με τις επίσημες ανακοινώσεις.
[via]
Labels: hardware, Mobile phones, Samsung, Security
0 Comments:
Post a Comment