Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Το iPhone 11 Pro εκπέμπει διπλάσια ακτινοβολία από το επιτρεπόμενο όριο;


Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα νέας γενιάς τηλεπικοινωνιακά δίκτυα 5G στην υγεία, ωστόσο κάποιες συσκευές μπορεί ήδη να εκπέμπουν ακτινοβολία σε επίπεδο που ενδέχεται να προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το RF Exposure Lab, ένα ανεξάρτητο εργαστήριο στο San Marcos, στην California, δοκίμασε το iPhone 11 Pro για το επίπεδο της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF) που εκπέμπει (να αναφέρουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή των μικροκυμάτων, η οποία δεν είναι ιονίζουσα) και βρήκε ότι τα επίπεδα είναι διπλάσια από τα επιτρεπόμενα όρια και πολύ διαφορετικά από αυτά που αναφέρει η Apple. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης του smartphone της Apple, που εκφράζει τον ρυθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων από τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος, μετρήθηκε ότι ήταν 3,8W/kg. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) έχει ωστόσο ορίσει ως μέγιστο ρυθμό απορρόφησης το 1,6W/kg το κιλό.
Σύμφωνα με την Wikipedia, στις ΗΠΑ το όριο είναι στο 1,6 W/kg ανά 1 γραμμάριο ιστού, όπως έχει θεσπιστεί από την Επιτροπή Ομοσπονδιακών Τηλεπικοινωνιών (Federal Communications Committee - FCC), ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991 ισχύει η οδηγία που προέκυψε από την Διεθνή Επιτροπή Προστασίας από τη Μη-Ιονίζουσα Ακτινοβολία (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection - ICNIRP) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με αυτή την οδηγία το όριο που τίθεται στις συσκευές που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 2W/kg που περιλαμβάνεται για 10 γραμμάρια ιστού.
Η μέτρηση από το εργαστήριο αναμφισβήτητα αποτελεί λόγο ανησυχίας δεδομένου ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει την ακτινοβολία RF ως πιθανή καρκινογόνο για τον ανθρώπινο οργανισμό από το 2011 ενώ επιπλέον Εθνικά ιδρύματα υγείας έχουν βρει "σαφή στοιχεία" σε μελέτες σε ζώα ότι η ακτινοβολία RF μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, η ακτινοβολία έχει συνδεθεί με πονοκεφάλους, επιδράσεις στη μάθηση και στη μνήμη, στην ακοή, στη συμπεριφορά και στον ύπνο.
Για ποιο λόγο υπάρχει τώρα διαφορά στις μετρήσεις του RF Exposure Lab και σε αυτό που δηλώνει η Apple; Καταρχήν, οι δοκιμές κινητών τηλεφώνων είναι «αυτορρυθμιζόμενες» (self-regulated), κάτι που σημαίνει ότι ο «κατασκευαστής της συσκευής προμηθεύει με τηλέφωνα ένα ανεξάρτητο εργαστήριο για έλεγχο και αν το κινητό περάσει τις δοκιμές, τότε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών εγκρίνει την συσκευή για να κυκλοφορήσει λέει ο Ryan McCaughey, CTO της Penumbra Brands που χρηματοδότησε την έρευνα. «Παρόλα αυτά, όταν αγοράσαμε ένα iPhone από το “ράφι” και το δοκιμάσαμε με τον ίδιο τρόπο, το εργαστήριο RF Exposure Lab βρήκε ότι αποτύγχανε στο όριο ασφάλειας της FCC» πρόσθεσε ο McCaughey. Σε αυτό πάντως το σημείο, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε ότι στη δοκιμή με το iPhone 11 Pro χρησιμοποιήθηκε μία συσκευή (που θα μπορούσε να έχει κάποιο πρόβλημα ή λανθασμένες ρυθμίσεις), και όχι αρκετές περισσότερες για να έχουμε ένα αντιπροσωπευτικότερο δείγμα.
Σε μία έρευνα της εφημερίδας Tribune παλαιότερα βρέθηκε ότι ο ρυθμός ειδικής απορρόφησης του iPhone 7 της Apple ήταν επίσης διπλάσιος πάντως, και πως συσκευές και των Samsung και Motorola ξεπερνούσαν επίσης τα όρια.
Τα όρια της FCC είναι παμπάλαια, και καθορίστηκαν πριν από περίπου 25 χρόνια, πριν τα smartphones κάνουν την εμφάνιση τους λέει ο Ryan McCaughey. Όμως στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται και αυτός ο «ρυθμός ειδικής απορρόφησης» που δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τον τρόπο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα κινητά τους. Η FCC ορίζει το τεστ στα πέντε χιλιοστά απόσταση από το σώμα, ωστόσο όταν έχουμε το κινητό στην τσέπη μας, απέχει μόλις δύο χιλιοστά από το δέρμα μας, και αυτό σημαίνει ότι όλες οι δοκιμές που τοποθετούν την συσκευή μας σε απόσταση 5 χιλιοστών θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ανακριβείς στην πράξη.
Για να προστατευτούμε, καλό θα ήταν να μειώσουμε την έκθεση μας στην ακτινοβολία κρατώντας το κινητό μακριά από το σώμα μας, και κυρίως από το κεφάλι χρησιμοποιώντας hands-free ή το μεγάφωνο όταν μιλάμε. Επίσης όταν βρισκόμαστε σε περιοχή με χαμηλό σήμα, καλό θα ήταν να δοκιμάσουμε να καλέσουμε αργότερα, όταν βρεθούμε σε περιοχή με καλύτερο σήμα, καθώς οι συσκευές χρησιμοποιούν περισσότερη ισχύ για να έχουν καλύτερο σήμα με αποτέλεσμα να εκπέμπουν υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας.
Την σχετική έρευνα, πέρα από το Popular Mechanics δημοσίευσε και το Forbes, με τον δημοσιογράφο Gordon Kelly να επικοινωνεί με εκπρόσωπο της Apple για να έχει κάποια δήλωση σχετικά με το θέμα. Η Apple ανταποκρίθηκε και ενώ είπε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε επίσημη δήλωση, προέτρεψε τον δημοσιογράφο στην ιστοσελίδα της εταιρείας με τις «πληροφορίες σχετικά με την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες (RF) για το iPhone 11 Pro» όπου και διαβάζουμε: «Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι πομποί του iPhone ρυθμίζονται στα υψηλότερα επίπεδα μετάδοσης και τοποθετούνται σε θέσεις που προσομοιώνουν τη χρήση όπως όταν κρατάτε τη συσκευή στο αυτί, χωρίς να υπάρχει απόσταση μεταξύ της συσκευής και του κεφαλιού, και όταν φοράτε ή κρατάτε τη συσκευή κοντά στον κορμό του σώματος, με απόσταση 5 χιλιοστά ενδιάμεσα. Για μείωση της έκθεσης στην ενέργεια ραδιοσυχνοτήτων, να χρησιμοποιείτε μια επιλογή ανοικτής ακρόασης (hands-free), όπως π.χ. το ενσωματωμένο μικρόφωνο, τα παρεχόμενα ακουστικά ή άλλα παρόμοια εξαρτήματα. Οι θήκες με μεταλλικά μέρη μπορεί να αλλάξουν την απόδοση ραδιοσυχνοτήτων της συσκευής, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσής της με τις οδηγίες για την έκθεση σε ραδιοσυχνότητες, με τρόπο που δεν έχει ελεγχθεί ή πιστοποιηθεί».
[via]

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home