Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



"Τεχνητή οπτασία" κάνει τα αντικείμενα αόρατα





Η πρώτη συσκευή που μπορεί να κάνει ένα αντικείμενο αόρατο παρουσιάστηκε από Αμερικανούς και Βρετανούς ερευνητές. Η πειραματική τεχνολογία, που καταργεί την ανάκλαση του φωτός και τη σκιά των αντικειμένων, «εξαφάνισε» έναν χάλκινο κύλινδρο διαμέτρου 15 εκατοστών.

Προς το παρόν, η περίπλοκη συσκευή δεν μπορεί να κρύψει αντικείμενα από το ανθρώπινο μάτι, καθώς λειτουργεί στην περιοχή των μικροκυμάτων και όχι στο ορατό φως. Στο μέλλον, όμως, νέα υλικά που κατασκευάζονται με μεθόδους νανοτεχνολογίας θα κάνουν τα αντικείμενα εντελώς αόρατα.

«Κατασκευάσαμε μια τεχνητή οπτασία που μπορεί να κρύψει ένα αντικείμενο από παρατηρητές σε οποιανδήποτε κατεύθυνση» αναφέρει ο Ντέιβιντ Σούριγκ του Πανεπιστημίου Duke, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο περιοδικό Science την Παρασκευή.

Τα αντικείμενα γίνονται ορατά όταν η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία -ορατό φως, ραδιοκύματα κλπ- που ανακλάται πάνω τους φτάνει στο μάτι του παρατηρητή ή σε συσκευές όπως το ραντάρ.

Η νέα συσκευή, κατασκευασμένη από υλικά που μοιάζουν με ηλεκτρονικά κυκλώματα, εκτρέπει το φως και το αναγκάζει να «τυλίξει» το αντικείμενο, όπως το νερό σε ένα ρυάκι κυλά γύρω από μια λεία πέτρα και μετά συνεχίζει την προηγούμενη πορεία του, εξηγούν οι ερευνητες.

Η διάταξη αυτή διαφέρει από την τεχνολογία stealth, η οποία δεν κάνει αόρατα τα πολεμικά αεροσκάφη, αλλά απλώς περιορίζει την επιφάνεια που ανακλά τα σήματα των ραντάρ.

Η συσκευή αποτελείται από δακτυλίους άνθρακα καλυμένα με χάλκινα «μεταϋλικά» -σύνθετα υλικά που μπορούν να αλλάζουν την κανονική πορεία του φωτός.

Για να είναι αποτελεσματικά, τα μεταϋλικά πρέπει να είναι μικρότερα από το μήκος κύματος της ακτινοβολίας στην οποία λειτουργούν.

Τα μικροκύματα έχουν αρκετά μεγάλο μήκο κύματος, γύρω στα 30 εκατοστά. Όμως στην περίπτωση του ορατού φωτός το μήκος κύματος είναι πολύ μικρότερο, λιγότερο από ένα μικρόμετρο, και η σημερινή τεχνολογία δεν επιτρέπει την κατασκευή τόσο μικρών στοιχείων από μεταϋλικά.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα τεχνολογία απόκρυψης θα μπορεί να κρύβει αντικείμενα από το ανθρώπινο μάτι το νωρίτερο σε πέντε με δέκα χρόνια.

Πηγή : http://www.in.gr/news/article.asp?ln...4&lngDtrID=252

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home