Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Δύο εβδομάδες εκτός λειτουργίας το Galileo



Ο δεύτερος δοκιμαστικός δορυφόρος του ευρωπαϊκού συστήματος Galileo, που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το αμερικανικό GPS, τέθηκε εκτός λειτουργίας για πάνω από δύο εβδομάδες λόγω πρόσκρουσης σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ο δορυφόρος Giove-B, που εκτοξεύτηκε φέτος τον Απρίλιο, σταμάτησε να λειτουργεί από τις 9 ως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βλάβη το σύστημα τέθηκε αυτόματα σε ασφαλή λειτουργία «safe mode», κατά την οποία παραμένουν ενεργά μόνο τα ζωτικά κυκλώματα ηλιακής ενέργειας

Οι μηχανικοί της ESA επανέφεραν τελικά τη λειτουργία του και τώρα μελετούν τι συνέβη, δεδομένου ότι δεν περίμεναν τόσο σοβαρό πρόβλημα. «Σπάνιο φαινόμενο» χαρακτήρισε το συμβάν ο εκπρόσωπος της Astrium, η οποία κατασκευάζει τους δορυφόρους μαζί με την Thales Alenia Space.

Ο δορυφόρος πάντως κινείται σε μια μέση τροχιά στην οποία η πυκνότητα επικίνδυνων σωματιδίων υψηλής ενέργειας είναι σχετικά υψηλή.

Αν και το Galileo είναι έργο υψηλής προτεραιότητας για την ΕΕ, τα προβλήματα που συνάντησε μέχρι σήμερα είναι μεγάλα. Έπειτα από την αποτυχία του σχεδίου αυτοχρηματοδότησης, οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν πρόσθετα κονδύλια 3,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2013, πλέον των 1,5 δισ. που έχουν δαπανηθεί έως σήμερα.

[via]

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home