Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Τα Windows 8 λένε Όχι στο Linux



Σε περίεργους δρόμους μας οδηγεί η νέα επιθετική πολιτική της Μicrosoft καθώς τα επερχόμενα Windows 8 by default θα έχουν ενεργοποιημένη τη διαδικασία “ασφαλούς boot”, κάτι που προϋποθέτει την ύπαρξη του συστήματος UEFI στα σύγχρονα PCs.

Η διαδικασία “ασφαλούς boot”, θα διασφαλίζει πως ο κώδικας που εκκινείται “πριν το λειτουργικό σύστημα” δεν είναι “πειραγμένος” καθώς μέσω ενός ασφαλούς “κλειδιού”, το οποίο, θα έχει η Microsoft και θα εμπεριέχεται στο ίδιο το boot των Windows θα συγκρίνεται με τιμές που είναι αποθηκευμένες στο UEFI του PC, και αν είναι έγκυρο, το λειτουργικό σύστημα θα εκκινείται κανονικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω το να κάνεις boot με UEFI σε Linux θα είναι αδύνατον και αντίθετα με το τι αναφέρει η Microsoft περί προσπάθειας της να μειώσει τα προβλήματα που εμφανίζονται λόγω των malware rootkit, διαφαίνεται ως επιθετική κίνηση περιορισμού των εγκαταστάσεων λειτουργικού Linux στα νέας τεχνολογίας PCs.

Το Linux, λοιπόν, βρίσκεται σε κάπως περίεργη θέση: ως “ανοιχτός κώδικας”, δεν μπορεί από τη φύση του να έχει ένα τέτοιο “κλειδί”, διότι θα έπρεπε και αυτό να είναι “ανοιχτό”, “εκτεθειμένο σε κοινή θέα”.

Εν ολίγοις η Microsοft μας θυμίζει το γνωστό "πονάει χέρι κόβει χέρι" και αντί να κάνει το λειτουργικό της ασφαλέστερο σε επίπεδο kernel βάζει χέρι σε χωράφια που δεν την αφορούν θέτοντας για ακόμη μια φορά θέμα δεοντολογίας.

Γιατί μπορεί μεν για τους απλούς χρήστες που χρησιμοποιούν Windows και τα θεωρούν ταυτόσημα με την έννοια του PC, το secure boot να είναι μια πολύ καλή πρόταση ασφαλείας, αλλά για όλους εμάς τους υπόλοιπους φαίνεται να μην υπάρχει γυρισμός, εκτός βέβαια και αν οι κατασκευαστές Pcs δεν πέσουν με τα μούτρα στο να υποστηρίξουν την microsoft, με UEFI support, δίνοντας μας έτσι..... δικαίωμα επιλογής .

[via]

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home