Android: Ποιο πακέτο ασφαλείας να επιλέξω;
Jul 5, 2013
Σε μια συζήτηση που είχα χθες με έναν φίλο κατάλαβα ότι πολύς κόσμος δεν έχει κατανοήσει το πόσο μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με την ασφάλεια του Android.
Σε έναν αγγελικά κόσμο πλασμένο ο χρήστης Τρεχαγυρευόπουλος θα μπορούσε να κατεβάσει νόμιμες και "σπασμένες" εφαρμογές χωρίς να ανησυχεί για την ασφάλεια των δεδομένων του. Σε έναν κόσμο όμως σαν τον δικό μας, όπου τα κάθε είδους τρωκτικά καιροφυλακτούν έτσι ώστε να κάνουν δικά τους τα δεδομένα μας είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν μπορούμε παρά να φροντίσουμε στο ελάχιστο για την ασφάλεια της συσκευής μας.
Είμαι ασφαλής;
Τι και αν όλοι οι ειδικοί ασφαλείας (Avast, Lookout, AV-Test) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το πόσο εύκολα κανείς μπορεί να πάρει τον ολοκληρωτικό έλεγχο της συσκευής σου.
Τι και αν σου λένε μην κατεβάζεις “σπασμένες” εφαρμογές γιατί έχουν φυτέψει malicious code, όπως και να έχει θα την πατήσεις γιατί κακά τα ψέματα όλοι μας έχουμε πέσει στο τριπάκι να δοκιμάσουμε την τάδε σπασμένη εφαρμογή για να δούμε το τι παραπάνω κάνει.
Όμως κάποιος μπορεί να μου πει ότι... δεν χρειάζεται να προστατευθεί από ιούς και παρόμοιες απειλές, εάν είναι προσεκτικός και κατεβάζει εφαρμογές μόνο από το Google Play, έλα όμως που από την άλλη, υπάρχουν εμπεριστατωμένες αναφορές και στατιστικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν ότι το κακόβουλο λογισμικό είναι τρομακτικά κοινό για κάθε Android συσκευή χωρίς προστασία.
Ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα;
Εάν κάνετε εγκατάσταση λογισμικού που προέρχεται από αξιόπιστες αγορές όπως είναι το Google Play και δεν χρησιμοποιείτε το smartphone σας πολύ συχνά για το web surfing ή e-mail, το λειτουργικό σύστημα εξακολουθεί να είναι αρκετά ασφαλές, δηλώνει ο Andreas Marx της AV-Test.
Όμως ο Jan Gahura της Avast μας λέει ότι ακόμη και μετά που το Google εισήγαγε το Bouncer ένα εργαλείο αυτόματης ανάλυσης για να εγκρίνει την κάθε εφαρμογή που αιτείται να υποβληθεί στο κατάστημα του Google Play εξακολουθούν να υπάρχουν εφαρμογές σε αυτό που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, καθώς το κατάστημα του Google Play είναι ένα σχετικά ανοικτό περιβάλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι δυστυχώς, κακόβουλες εφαρμογές υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν, άρα για να διασφαλίσουμε τα δεδομένα μας αλλά και την ίδια μας την συσκευή η εγκατάσταση ενός πακέτου ασφαλείας κρίνεται επιτακτική.
Ποιο πακέτο ασφαλείας να επιλέξω;
Πλέον οι εταιρίες που σέβονται τον εαυτό τους δεν παρέχουν μόνο Antivirus προφύλαξη στις συσκευές μας. Μέσω ολοκληρωμένων λύσεων προσφέρουν πακέτα ασφαλείας All in One όπου συνδυάζουν εκτός από την προστασία μας από τους ιούς, αντικλεπτικά χαρακτηριστικά και ανάλυση δεδομένων συστήματος.
Αν αναρωτιέστε για το μειονέκτημα της εγκατάστασης ενός τέτοιου πακέτου και όχι ενός απλού antivirus τότε πραγματικά θα πρέπει να αναλογιστείτε τρία πράγματα :
- κόστος (δωρεάν ή επί πληρωμή)
- footprint (επεξεργαστική ισχύ - κατανάλωση μνήμης)
- false alarms (αν προσδιορίζει νόμιμες εφαρμογές ως malware)
Avast! Mobile Security
Το συγκεκριμένο πακέτο προσφέρει μια εντυπωσιακή σειρά από εργαλεία. Έχει προστασία από ιούς, σαρώνει τις εφαρμογές παρέχοντας λεπτομέρειες σχετικά με το τι αυτές κάνουν, τι μνήμη καταναλώνουν, τι επικοινωνίες χρησιμοποιούν και επιπρόσθετα διαθέτει ένα Web Shield όπου σαρώνει τις διευθύνσεις URL που επισκέπτεστε για κακόβουλο λογισμικό.
Εκτός αυτού διαθέτει κάποια πρόσθετα εργαλεία με πρώτο και καλύτερο το anti-theft (αντικλεπτικό) μια εφαρμογή που στην πραγματικότητα βασίζεται σε ένα παλιό app το Theft Aware το οποίο απέκτησε η Avast.
Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σας επιτρέπει να έχετε απομακρυσμένο έλεγχο του smartphone σας μέσω SMS. Έτσι, αν το χάσετε μπορείτε να το κλειδώσετε από απόσταση, να το εντοπίσετε αλλά και να του διαγράψετε όλα τα δεδομένα σας. Επίσης μπορείτε να του στείλετε σχετικό ηχητικό alarm, να κλειδώσετε την κάρτα SIM, και να του αποτρέψετε το USB debugging. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη αντικλεπτική προστασία.
Αν μάλιστα η συσκευή σας έχει γίνει root διαθέτει Firewall (τείχος προστασίας) που σας επιτρέπει να ελέγχετε την κυκλοφορία του δικτύου. Μπορείτε να αποκλείσετε την πρόσβαση σε Wi-Fi ή ακόμα καλύτερα να αποτρέψετε για συγκεκριμένες εφαρμογές να βγαίνουν στο δίκτυο, κάτι που είναι βολικό τόσο για την ασφάλεια όσο ενδεχομένως και για την εξοικονόμηση της μπαταρίας σας.
Σύμφωνα με το AV-Test report που αξιολόγησε 41 διαφορετικές εφαρμογές ασφαλείας για Android, το Avast είναι μια από τις καλύτερες επιλογές με υψηλό συνολικό ποσοστό ανίχνευσης (πάνω από 90%).
Το γεγονός ότι το Αvast! Mobile Security είναι εντελώς δωρεάν, κάνει προφανής την επιλογή του για την δεδομένη χρονική στιγμή.
Όπως διαβεβαίωσε μάλιστα και ο Avast Marketing Director, Milos Korenko, ακόμα και να υπάρξει πληρωμένη έκδοση στο μέλλον, αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στην δωρεάν έκδοση και θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη με φορτωμένα όλα τα χαρακτηριστικά που αυτή διαθέτει.
Αν ψάχνετε λοιπόν μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας για το Android smartphone σας, η επιλογή του Αvast! Mobile Security αποτελεί για εσάς... μονόδρομο.
Labels: Android, AntiVirus, MinOtavrS blog, Security
0 Comments:
Post a Comment