Τα flash games, λίγο-πολύ τα ξέρουμε όλοι και σίγουρα θα έχουμε ασχοληθεί με κάποια από αυτά μέσα από τον browser μας.
Το να δημιουργήσει όμως κάποιος ένα flash-game, με Ubuntu, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι και τόσο συνηθισμένο.
Εδώ όμως, έχουμε μια ιδιαιτερότητα και ένα ξεχωριστό παιχνίδι, τ’ οποίο απευθύνεται σε παιδιά και πρόκειται για τα παιχνίδια που συνδυάζουν συγχρόνως και την μάθηση, καθώς πρόκειται για ένα παιχνίδι κυκλοφοριακής αγωγής.
-Ας μας τα πει, όμως πιο αναλυτικά, ο βασικός δημιουργός του, Σπύρος Παπαδημητρίου:
Το παιχνίδι στην ουσία βασίζεται στο επιτραπέζιο “Κυκλοφοριακή Αγωγή” της εταιρείας Desyllas Games. Αυτή τη στιγμή τα γραφικά είναι custom made από μία γνωστή μου, η οποία πρώτη φορά(!) πειραματίστηκε με το σχεδιασμό απλών γραφικών σε υπολογιστή. Έχω έρθει ήδη σε επικοινωνία με τον κ. Δεσύλλα και μου έχει στείλει τα γραφικά όπως είναι ατόφια στο επιτραπέζιο, οπότε σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμη και η επίσημη έκδοση, η οποία θα αναρτηθεί και στο site desyllasgames.gr.
Όσον αφορά το παιχνίδι… απευθύνεται σε ηλικίες 7-11 χρονών και μπορεί να παιχτεί από 1 – 4 παίχτες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι ο παίχτης να φτάσει με το αυτοκινητάκι του δίπλα από το σπίτι που βρίσκεται ο επιβάτης και στη συνέχεια να τον μεταφέρει στο τετράγωνο αφετηρίας. Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης μπορεί να συναντήσει κόκκινα φανάρια, τροχονόμους, πινακίδες stop και ‘απαγορεύεται’, καθώς και παιδάκια τα οποία δίνουν χρήσιμες συμβουλές κυκλοφοριακής αγωγής. Ο παίκτης για να αποφύγει τα παραπάνω “εμπόδια” θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ειδικά πλακίδια, όπως πλακίδιο με πράσινο φανάρι ή πλακίδιο διέλευσης.
Γενικώς, όμως, ακολουθεί τους σωστούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Για παράδειγμα σταματάει στο κόκκινο φανάρι ή αν συναντήσει απαγορευτικό, θα πρέπει να κάνει αναστροφή.
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν και μέσα στο παιχνίδι.
Μια και το site ασχολείται με το linux και το ανοιχτό λογισμικό, θα ήθελα να σημειώσω ότι το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού υλοποιήθηκε σε gedit σε περιβάλλον Ubuntu. Ένα μικρότερο ποσοστό υλοποιήθηκε σε Flash Builder σε OSX και σε FlashDevelop σε Windows.
Μπορεί να μην είναι όλα αυτά open source αλλά πρόκειται για δωρεάν εργαλεία με τα οποία εγώ, προσωπικά, απόλαυσα τη χρήση τους χωρίς να εξαρτώμαι από ακριβά εργαλεία τύπου Flash Proffessional κλπ.
Όπως έγραψα και παραπάνω, σε λίγο καιρό θα έχω έτοιμη και την επίσημη έκδοση ενώ υπάρχει και η σκέψη για υλοποίηση της εφαρμογής και σε περιβάλλον android.
Το παιχνίδι είναι πραγματικά όμορφο και κομψά σχεδιασμένο και ιδιαίτερα πετυχημένο, ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον των παιδιών και να τους μάθει τα πρώτα βασικά πράγματα για την ασφαλή κυκλοφορία τους στον δρόμο.
>>> Μπορείτε να το δοκιμάσετε ελεύθερα στην παρακάτω διεύθυνση:
Traffic Education (Κυκλοφοριακή Αγωγή)/miniplay.gr
[via]
Post a Comment