Το Android, καθιερώθηκε σε ελάχιστα χρόνια ως το δημοφιλέστερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές. Θα συμφωνήσω πως από τα όσα κυκλοφορούν είναι το καλύτερο, μα θα σημειώσω επίσης πως είναι υπερεκτιμημένο. Μια ακόμα λαθεμένη άποψη που κυκλοφορεί, είναι πως το Android πρόκειται για ένα ελεύθερου κώδικα Linux σύστημα. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αφ’ ενός δεν είναι ελεύθερο, πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί κάτι τετοιο, όταν κυριαρχούν οι εταιρείες και το κέρδος και από την άλλη, πρόκειται για ένα fork του πυρήνα Linux. Αυτό από μόνο του, είναι ικανό κάποια στιγμη να δημιουργήσει αναρίθμητα προβλήματα σε ολόκληρο το Linux οικοσύστημα, με μπερδεμένες νομοθεσίες και άλλα νομικά τερτίπια. Η δε είσοδος της Microsoft στον χώρο, μ’ ένα διαμορφωμένο Android, θα πρέπει να ανησυχεί πάρα πολύ και όχι να να εγείρει πανηγυρισμούς και άλλα τέτοια.
Το θέμα όμως του άρθρου αυτού, δεν έχει να κάνει με αυτά, τα οποία αλλωστε τα έχουμε πει και αναλύσει σε κάμποσα άλλα άρθρα μας στο παρελθόν. Εδώ θα μιλήσουμε για κάτι τ’ οποίο έχει λάβει διαστάσεις tredy μόδας και δεν είναι άλλο από το λεγόμενο rooting στις συσκευές Android.
Χοντρικά, με τον όρο “Root” στο Android, περιγράφεται η διαδικασία η οποία έχει ως σκοπό να μας επιτρέψει να επεμβαίνουμε σε όλα τα partition της συσκευής μας και όχι μόνο σε αυτό του χρήστη, το οποίο και είναι επιτρεπόμενο εξ’ αρχής. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα υπόλοιπα partition πρέπει να ξεκλειδώσουμε τον bootloader. Έτσι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την κονσόλα recovery που βρίσκεται στο ομώνυμο partition και μέσω αυτής να εγκαταστήσουμε την εφαρμογή superuser η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα υπερχρήστη στο λειτουργικό μας.
[δείτε αναλυτικότερα: Android Basics: Τι είναι Root και πώς γίνεται;]
Ορισμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητά πριν συνεχίσουμε:
1. Υπάρχουν αναρίθμητες συσκευές Android, από πολλές εταιρείες και με διαφορετικά χαρακτηριστικά η κάθε μια. Στην πλειονότητα τους αυτές οι συσκευές είναι εφήμερες. Έχουν δηλαδή υποστήριξη για ελάχιστο διάστημα και στην συνέχεια οι κατασκευάστριες εταιρείες παρουσιάζουν άλλες συσκευές, προτρέποντας τους ανθρώπους να τις αγοράσουν, εξυμνώντας τις, ασχέτως αν σε λίγους μήνες πιο μετά και αυτές θα είναι παροπλισμένες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές πως αυτό που προέχει είναι η υπερκερδία των εταιρειών η οποία ακολουθεί τους ρυθμούς της υπερκατανάλωσης που υπάρχει στις αναπτυγμένες (sic) δυτικές κοινωνίες.
2. Κατά συνέπεια του πιο πάνω, το root από συσκευή σε συσκευή διαφέρει. Υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που λειτουργούν για πολλές συσκευές, όμως αυτό δεν είναι πανάκεια.
3. Η μόδα του rooting, επειδή στη συντριπτική της πλειοψηφία τέτοια είναι, έχει αρχίσει και θεωρείται παρωχημένη πλέον και αυτό μπορεί να το εξακριβώσει ο καθένας σε μεγάλες ιστοσελίδες του χώρου που ασχολούνται με το Android.
Μεγάλη ένταση για το θέμα, υπάρχει σε υποανάπτυκτες τεχνολογικά χώρες (όπως η ελλάδα), όπου κάθε μέρα ξεφυτρώνουν ένα σωρό τυχάρπαστες ιστοσελίδες με “ειδικούς”, μιλώντας (γενικώς και αορίστως) για rooting και άλλα τέτοια.
Αυτό συμβαίνει για αρκετούς λόγους. Κάποιοι εξ’ αυτών είναι πως τα συγκεκριμένα παιδάκια, πιστεύουν πως θα προσελκύσουν διαφημίσεις και άλλα τέτοια και θα εξασφαλίσουν τα προς την ζωή με αυτό τον τρόπο. Άλλο είναι για ν’ αποδείξουν την γαμωσύνη τους σε ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζουν (πςςςςς, μα πόσα ξέρει ο … φούστης), και άλλα τέτοια αντίστοιχου επιπέδου.
Ναι μα οι εταιρείες που κυκλοφορούν τις συσκευές με το Android, έχουν μέσα ένα σωρό άχρηστα, ως και επικινδυνα (από θέμα ιδιωτικότητας) στοιχεία. Πως να τα αφαιρέσω αυτά χωρίς rooting;Να μην ασχοληθείς, να μην τα ενεργοποιήσεις και δεν θα έχεις πρόβλημα. Ούτε χώρο καταλαμβάνουν, είναι ελάχιστα ΚΒ, συνεπώς δεν θα κερδίσεις τίποτα περισσότερο κάνοντας rooting.
Μας λες δηλαδή πως είναι άχρηστο εντελώς το rooting;Εξαρτάται, για το τι χρησιμοποιείς την συσκευή σου. Αν ασχολείσαι με προγραμματισμό από το Android σου (έλεος), αν πιστεύεις πως θέλεις να έχεις περισσότερα του ενός λειτουργικών συστημάτων στην συσκευή σου, αν έχεις την αίσθηση πως είσαι δεμένος χειροπόδαρα με τις υπάρχουσες επιλογές, τότε κανε και rooting και ότι άλλο θελεις.
Αν η βασική χρήση της συσκευής σου, είναι το να μιλάς στο τηλέφωνο/sms/mms, να ελέγχεις τα mail σου ή ακόμα και να σερφάρεις στο διαδικτυο όταν δεν βρίσκεσαι σε υπολογιστή, είναι αδύνατο να καταλάβει κάποιος σε ποιο ακριβώς σημείο χρειάζεσαι να root-αρεις την συσκευή σου.
Το γεγονός είναι πως σε παγκόσμια κλίμακα, η κάθε συσκευή Android μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ομιλία, επικοινωνία, διαδικτυο, παιχνιδάκια, κλπ, χωρίς rooting. Δεν υπάρχει δηλαδή συσκευή που από default να μην πληρεί αυτές τις δυνατότητες.
Συνεπώς;Μόνο εάν έχεις κάποια παροπλισμένη συσκευή όπως πχ το HTC Desire του 2010 το οποίο δεν υποστηρίζεται πλέον από την μαμά εταιρία… αξίζει να κάνεις root και αυτό πάντα υπό προϋποθέσεις… ζυγίζοντας πάντα τα υπέρ και τα κατά τα καλά με τα πρέποντα.
Φυσικά και με την μέθοδο του rooting, μπορείς να περάσεις κάποια άλλη ROM από την υπάρχουσα, μα και πάλι το θέμα είναι το γιατί να το κάνεις αυτό. Επειδή έτσι διαβάζεις δεξιά και αριστερά; Επειδή έτσι έκανε ο φιλαράκος σου ο Μήτσος ο Σουγιάς; Επειδή θες να εντυπωσιάσεις την Σουλάρα; Επειδή πιστεύεις πως αν θα κάνεις tap το φόνι σου και φανούν διαφορετικά εικονίδια και διάταξη θα ψαρώσει το σύμπαν τριγύρω;
Και από την άλλη τι είναι αυτό που σε κάνει να νομίζεις πως άπαντες έχουν να σου δώσουν μια έτοιμη λύση, βήμα-βήμα, ώστε να κάνεις rooting την συσκευή σου η οποία τις περισσότερες φορές είναι εντελώς τυχάρπαστη και που ακόμα και η εταιρεία που την κατασκεύασε δεν την ξέρει;
Όπως είπαμε και πιο πάνω οι συσκευές που κυκλοφορούν είναι αναρίθμητες. O καθένας επιλέγει την συσκευή με διαφορετικά κριτήρια. Αν πιστεύεις πως επειδή πήρες την Burto-X με 59,99 ευρώ έπιασες την μεγαλη ευκαιρία και έκανες κατόρθωμα, σου έχω άσχημα μαντάτα.
Τα πράγματα είναι απλά:
Αν θες να συνομιλείς και να μπαίνεις πότε-πότε στο διαδικτυο ενώ βρίσκεσαι εν κινήσει, μια οποιαδήποτε συσκευή με Android (ή και με άλλο λειτουργικό) σου κάνει μια χαρά. Από την τσέπη σου εξαρτάται. Πριν πας και τα σκάσεις όμως, αναρωτήσου κάποια βασικά:
Την συσκευή την θελεις για τις βασικές ανάγκες που σχεδιάστηκε ή για να πουλάς μούρη;Συγχρόνως όμως, σκέψου και κάτι ακόμα:
Αν έρθεις σε κάποια σελίδα, πχ στο osarena και ζητάς να σου πουν πως θα κάνει rooting την συσκευή σου, αν σου δώσει κάποιος μια λύση και δεν πάει καλά, ποιον θα θεωρήσεις υπεύθυνο και θα κατηγορήσεις;
Και από την άλλη τι είναι αυτό που σε κάνει να νομίζεις πως άπαντες που γράφουν για τεχνολογικά θέματα είναι ειδικευμένοι Android root-ολόγοι;
Και στο φινάλε, αφού θεωρείς πως είσαι τόσο ψαγμένος που θες να root-αρεις την συσκευή σου, γιατί δεν κάνεις προηγουμένως το πιο απλό και αυτονόητο πράγμα;
Μια αναζήτηση στο διαδίκτυο. Ή στην βασικότερη πηγή όλων αυτών που είναι το ΧDA-Forum.
Θα συμπληρώσω επίσης, να μην εμπιστευόσαστε τους διάφορους “ειδικούς” blog-ολόγους που για μην τους θεωρήσεις άσχετους θα σου δώσουν “λύσεις”. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα τα κάνεις μαντάρα. Σε αυτά τα πράγματα είσαι εντελώς μόνος και ότι κάνεις την ευθύνη την έχεις αποκλειστικά και μόνο εσύ.
Αν θες συσκευή για να μιλάς, μια χαρά είναι αυτή που βάση των οικονομικών σου προδιαγραφών απέκτησες. Αν θελεις πιο πολλά πράγματα, προφανώς θα έχεις υπολογιστή στο σπίτι. Κανε τα εκεί. Είναι στοιχειώδης και τεράστια η διαφορα ανάμεσα σε κινητό τηλέφωνο και υπολογιστή. Μην μπερδεύεσαι και μην αφήνεις να σε κοροϊδεύουν…
Post a Comment