Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Digea: Τα πάντα για το switch off της Αττικής


Μία ακόμα αναβολή στη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης καταγράφηκε στις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Στις 27 Μαΐου, δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ 30150/901/Φ111Α/16-05-14 που επιβεβαίωσε την φημολογούμενη επί δύο εβδομάδες αναβολή της ψηφιακής μετάβασης στην Πελοπόννησο, από τις 30 Μαΐου στις 27 Ιουνίου, «λόγω τεχνικών θεμάτων διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων, ανάγκης επαρκούς χρόνου για την εγκατάσταση κεραιών και προσαρμογής του χρονοδιαγράμματος του διαγωνισμού της ΕΕΤΤ για τη χορήγηση ραδιοσυχνοτήτων σε παρόχους επίγειας ψηφιακής εκπομπής».
Η αναβολή της ψηφιακής μετάβασης στην Πελοπόννησο παρέσυρε με τη σειρά της την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στην Αττική, που αρχικά προβλεπόταν για τις 4 Ιουλίου. Η νέα ΚΥΑ μετατόπισε την ημερομηνία αυτή για τη Παρασκευή 11 Ιουλίου 1 Αυγούστου, αν και ήδη κυκλοφορούν φήμες ότι η ημερομηνία αυτή θα αλλάξει ξανά (προβάλλοντας ως δικαιολογία την διεξαγωγή της ημιτελικής και τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας) [ΣΣ. η ημερομηνία όντως μετατέθηκε λίγο αργότερα για την 1η Αυγούστου]. Εφόσον τηρηθεί η ημερομηνία που προβλέπει η ΚΥΑ, τα ξημερώματα της Παρασκευής 11 Ιουλίου 1Αυγούστου θα ολοκληρωθεί μία διαδικασία (ή μάλλον περιπέτεια), που ξεκίνησε οκτώμισι ολόκληρα χρόνια πριν με τις δοκιμαστικές εκπομπές της ΕΡΤ Digital, και έτσι τα 4,5 περίπου εκατομμύρια των κατοίκων της Αττικής και ορισμένων γειτονικών περιοχών θα έχουν πλήρη πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα των δημόσιων, ιδιωτικών πανελλαδικών και περιφερειακών καναλιών. Ταυτόχρονα θα διακοπούν οι αναλογικές εκπομπές των καναλιών, από όλα τα κέντρα εκπομπής που προβλέπονται στο σχέδιο της ψηφιακής μετάβασης για την Αττική.
Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο η Αττική είναι χωρισμένη σε δύο SFN (Single Frequency Network, μονοσυχνοτικό δίκτυο), το ATTIKI SFN-1 (allotment 20) και ATTIKI SFN-2 (allotment 22) και συνολικά 13 κέντρα εκπομπής.
Το SFN-1 αποτελείται από τα Κέντρα Εκπομπής (Κ.Ε.) ΥΜΗΤΤΟΣ, ΑΙΓΙΝΑ, ΟΧΘΩΝΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΧΑΛΚΙΔΑ, ΑΥΛΩΝΑΣ και ΒΑΡΗ, (ενώ προστέθηκαν σχεδόν την τελευταία στιγμή η ΠΑΡΝΗΘΑ και η ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ), και θα χρησιμοποιεί τα κανάλια UHF 21, 22, 27, 28, 30, 40, 45, 52 και 54. Τα κέντρα εκπομπής ΥΜΗΤΤΟΣ και ΑΙΓΙΝΑ εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, επειδή όμως στις 11 Ιουλίου θα ενεργοποιηθούν οι τελικές συχνότητες των ψηφιακών πολυπλεξιών, όσοι τηλεθεατές λαμβάνουν ψηφιακό σήμα από αυτά τα δύο κέντρα θα πρέπει να επανασυντονίσουν τις τηλεοράσεις και τους ψηφιακούς τους δέκτες στις νέες συχνότητες εκπομπής.
Το SFN-2 αποτελείται από τα Κ.Ε. ΠΑΡΝΗΘΑ, ΣΤΥΡΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΣΟΥΝΙΟ και ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ και θα χρησιμοποιεί τα κανάλια UHF 23, 24, 31, 32, 34, 36, 38, 49 και 50. Κανένα από τα Κ.Ε. του SFN-2 δεν εκπέμπει ψηφιακό σήμα σήμερα.
[ΣΣ. Τα Κέντρα Εκπομπής της Πάρνηθας και Αναβύσσου μεταφέρθηκαν τελικά στο πρώτο SFN]
Εξοπλισμός λήψης ψηφιακού σήματος
Οι κάτοικοι της Αττικής θα πρέπει να διαθέτουν δέκτη ή τηλεόραση τεχνολογίας DVB-T MPEG4 (H.264) και στις 11 Ιουλίου να τον συντονίσουν στις νέες συχνότητες. Σε ορισμένες περιοχές είναι πιθανό να χρειαστεί προσθήκη ενισχυτή σήματος στην εγκατάσταση της κεραίας λήψης.
Έτσι:
α) Όσοι έχουν αγοράσει νέες επίπεδες τηλεοράσεις LCD ή Plasma τα 3-4 τελευταία χρόνια, θα χρειαστεί μόνο να τις συντονίσουν στις νέες ψηφιακές συχνότητες.
β) Όσοι έχουν παλιότερες τηλεοράσεις θα χρειαστούν εξωτερικό δέκτη DVB-T/MPEG-4, απλής ή υψηλής ευκρίνειας. Η σύνδεση του δέκτη στην τηλεόραση γίνεται είτε με βύσμα SCART, για τους δέκτες απλής ευκρίνειας που συνδέονται σε παλιές τηλεοράσεις CRT, ή με βύσμα HDMI, με το οποίο είναι εξοπλισμένοι οι δέκτες υψηλής ευκρίνειας που συνδέονται σε νεώτερες τηλεοράσεις LCD/Plasma.
γ) Όσοι κάνουν λήψη από υπολογιστές ή tablet, θα πρέπει να προμηθευθούν εσωτερική PCI/PCIe κάρτα DVB-T (για dekstop) ή στικάκι USB DVB-T που να υποστηρίζεται από το λειτουργικό που χρησιμοποιούν στον υπολογιστή ή στο tablet τους. Οι κάρτες αυτές μπορούν να κάνουν λήψη των ψηφιακών καναλιών είτε με σύνδεση στην εξωτερική κεραία του σπιτιού, είτε με τη μικρή κεραία εσωτερικής λήψης που συνοδεύει τα στικάκια USB, εφόσον βέβαια το σήμα εκπομπής είναι αρκετά ισχυρό στην περιοχή.
δ) Μία εναλλακτική ακόμα λύση – που δεν προτείνεται ιδιαίτερα σήμερα – για παλιότερες τηλεοράσεις που έχουν αποκωδικοποιητή MPEG-2 (κι όχι MPEG-4) και διαθέτουν υποδοχή CI, είναι η χρήση μίας ειδικής μοντούλας για τη μετατροπή του σήματος MPEG-4 σε MPEG-2. Πριν γίνει η αγορά μίας τέτοιας μοντούλας θα πρέπει να ελεγχθεί η συμβατότητα της με την συσκευή τηλεόρασης.


Μετά την Αττική, το επόμενο βήμα της ψηφιακής μετάβασης – και εφόσον τηρηθεί το επίσημο χρονοδιάγραμμα – προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις περιοχές απονομής (allotments) 1, 2, 3, 4 και 33, της Βορειοανατολικής Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

[via]

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home