Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Ubuntu: Τέλος το Unity επιστροφή στο GNOME


Έξι χρόνια μετά την μετάβαση του Ubuntu σε δικό του περιβάλλον εργασίας (Desktop) η Canonical σύμφωνα με το arstechnica «παρατάει» το όλο εγχείρημα σύγκλησης Desktop – Κινητών. Παρόλο που το Ubuntu στο Desktop και τις Cloud εγκαταστάσεις θεωρείται κυρίαρχη διανομή, παρόλα αυτά δεν μπόρεσε να πείσει τους κατασκευαστές με το Convergence.

Ταυτόχρονα, η ταχύτατη εξέλιξη του GNOME Shell και του Wayland, σε αντίθεση με το Unity 8 και του Mir στις κοινοτικές διανομές, (φαντάζομαι) ότι τους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου να μείνουν «μόνοι» μιας και σταδιακά θα είχαν απομακρυνθεί επικίνδυνα από τις Upstream βιβλιοθήκες και εργαλεία.
Το Ubuntu λοιπόν, κατά την ταπεινή μου άποψη θα αναγεννηθεί και θα αποκτήσει πάλι ενδιαφέρον μιας και με την ολοκληρωτική μετάβαση στο GNOME και το Wayland θα μαζέψει πάλι τα βλέμματα ακόμα και όσων είχαν αποχωρίσει είτε από την χρήση του, είτε απο την συμμετοχή τους στην ανάπτυξή του.
Θαρρώ πως το γραφικό περιβάλλον δεν θα αλλάξει οπτικά, αλλά θα χρησιμοποιηθεί το GNOME Shell ως βάση όπως ακριβώς έχει κάνει το Linux Mint με το Cinnamon, το Elementary OS με το Pantheon κλπ.
Θα συμφωνήσω με το φίλο μας Διόνυσο ο οποίος είπε πολύ σωστά οτι :
» Υπάρχει αξία στην καινοτομία, αλλά υπάρχει αξία και στο να επιλέξεις τι θα βάλεις. Κατά την γνώμη μου η αξία του cinnamon δεν είναι στην καινοτομία. Και είναι αρκετά παρεξηγημένο, είτε ως κλώνος και NIH, διάφορων άλλων όπως τα Windows είτε ως άχρηστο και μη καινοτόμο.
Η αξία χρήσης του και η καινοτομία του είναι στο να επιλέξει τι θα κρατήσει και τι θα αφήσει. Στην ισορροπία ανάμεσα στις άπειρες ρυθμίσεις και στις καθόλου ρυθμίσεις. Και σαν τέτοιο δεν είναι για όλους. Και υπάρχει και μια μεγάλη αξία και στην ομορφιά.
Πειραματισμοί με την μετάβαση στα tablets και τα κινητά ήταν και είναι απαραίτητοι. Το gnome3 και το KDE χάραξαν δρόμους σε δύσβατα μονοπάτια. Η Μicrosoft αν και είχε και τα προηγούμενα παραδείγματα δεν τα κατάφερε καθόλου καλά επίσης.
Ο πρωτοπόρος πάντα θα κάνει λάθη. Και δεν θα τα καταφέρει καλά. Ο πρώτος που θα φύγει από μια εύφορη κοιλάδα να βρει νέα μονοπάτια θα τον φάνε οι λύκοι και οι αρκούδες. Αλλά χάρη σε αυτούς θα φύγουν με ασφάλεια στην επόμενη κοιλάδα όλοι οι επόμενοι αν χρειαστεί. Αν και το Unity δεν είχε υιοθετηθεί από καμία άλλη διανομή και προσωπικά δεν μου άρεσε καθόλου για να είμαι ειλικρινής, είμαστε σήμερα φτωχότεροι κατά ένα γραφικό περιβάλλον. Γίναμε έτσι φτωχότεροι σε ιδέες και σε καινούργια μονοπάτια. Κρίμα »
Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις !

[via]

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home