Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



App Outlet: Τρία Linux app stores, μία desktop εφαρμογή


Οι εφαρμογές που πακετάρονται ως AppImage, Flatpak ή Snap ολοένα πληθαίνουν. Όπως έχουμε αναφέρει και παλιότερα, σκοπός είναι η ευκολία εγκατάστασης και απεγκατάστασης εφαρμογών σε οποιαδήποτε διανομή Linux, άσχετα με την όποια τεχνική λύση υιοθετήθηκε κατά το πακετάρισμά τους.
Βέβαια, υπάρχουν και εδώ διαφωνίες για το ποια μορφή από τις προαναφερθείσες είναι η «καλύτερη». Οι περισσότεροι υποστηρίζουν πως το AppImage και το Flatpak είναι αρκετά «καλύτερα» από το Snap, εντούτοις θεωρώ πως αυτή είναι μία ακόμα ανούσια διαμάχη. Άλλωστε, και οι τρεις μέθοδοι επιχειρούν να λύσουν το ίδιο πρόβλημα και έτσι δεν τίθεται κάποιο ιδιαίτερο θέμα, τουλάχιστον από την πλευρά του τελικού χρήστη.
Το ζητούμενο όμως είναι η γρήγορη εύρεση λογισμικού που διατίθεται πακεταρισμένο με κάποιον από αυτούς τους τρόπους. Έτσι, έχουμε δει αρκετά σχετικά «stores» να εμφανίζονται κατά καιρούς, με ορισμένα να συνεχίζουν ακόμα και άλλα να έχουν εξαφανιστεί. Η υλοποίηση όλων είναι παραπλήσια· μία ιστοσελίδα μέσω της οποίας εντοπίζουμε και εγκαθιστούμε τις προτιμώμενες εφαρμογές με τα παραπάνω συστήματα πακεταρίσματος.

Διπλατφορμική εφαρμογή πρόσβασης στα Linux App Stores

Το App Outlet πάει ένα βήμα παραπέρα και μας προσφέρει μία γραφική εφαρμογή που συνδυάζει τα τρία κεντρικά «stores» ούτως ώστε να εντοπίζουμε τα λογισμικά της αρεσκείας μας και να τα εγκαθιστούμε με ένα κλικ, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτούμε κάθε σελίδα ξεχωριστά.
Η διεπαφή του App Outlet εμφανίζει τρεις οριζόντιες σειρές με δημοφιλείς, πιο πρόσφατα ενημερωμένες και νέες εφαρμογές αντίστοιχα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να επιλέξουμε αποτελέσματα μεταξύ όλων ή ενός από τα τρία είδη πακεταρίσματος. Στην αριστερή κάθετη μπάρα υπάρχει ένα πεδίο αναζήτησης αλλά και κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον τύπο των εφαρμογών. Αξιοσημείωτη είναι η χρήση ετικετών, κάτι που διευκολύνει την εύρεση παραπλήσιων εφαρμογών.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις, πέραν της επιλογής μεταξύ φωτεινού και σκούρου χρωματισμού της διεπαφής και εικονιδίων σε στυλ «Human» ή «Material».
Με την επιλογή της επιθυμητής εφαρμογής εμφανίζονται οι σχετικές πληροφορίες από το αντίστοιχο διαδικτυακό «κατάστημα», όπως επίσης και σύνδεσμοι για την κεντρική σελίδα αυτού, τη σελίδα με τις πληροφορίες της εφαρμογής αλλά και για την αναφορά προβλημάτων. Στην επάνω δεξιά πλευρά θα βρίσκεται ένα μπλε κουμπάκι για την εγκατάσταση της εφαρμογής που επιθυμούμε, το οποίο -έπειτα από την επιτυχή εγκατάσταση- αντικαθίσταται από άλλα δύο που μας επιτρέπουν να την τρέξουμε ή να την απεγκαταστήσουμε. Την εφαρμογή, φυσικά, θα τη βρίσκουμε και στο μενού εφαρμογών μας.
Το App Outlet είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή ανοιχτού κώδικα υπό άδεια MIT και το βρίσκουμε ως πακέτο .deb ή .snap, ως AppImage αλλά και σε μη πακεταρισμένη εκτελέσιμη μορφή. Πρόκειται για Electron εφαρμογή, συνεπώς θα (πρέπει να) τρέξει απροβλημάτιστα.
Είναι μία απλή πρόταση που επιχειρεί να προσφέρει συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τα Linux App Stores, απαλλάσσοντας τους χρήστες από τη χρονοβόρα διαδικασία της εύρεσης πακέτων σε διάφορες μορφές. Βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη και έχει κάποια περιθώρια βελτίωσης.

[via]

Labels: , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home