Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Αστέρι με λάμψη 3,2 εκατομμυρίων Ήλιων


Τη φωτεινότητα ενός κυριολεκτικά εκτυφλωτικής λάμψης αστεριού στο κέντρο του Γαλαξία κατάφεραν να μετρήσουν Γερμανοί αστρολόγοι με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Spitzer και άλλων τηλεσκοπίων.

Η ένταση των 3,2 εκατομμυρίων Ηλιων, με την οποία λάμπει αυτός ο γαλάζιος γίγαντας που ονομάζεται «Αστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας» (το νεφέλωμα που το περιβάλλει έχει το σχήμα του ομώνυμου λουλουδιού), είναι αρκετή για να τον ανεβάσει ψηλά στη λίστα των πιο λαμπερών αστεριών του Γαλαξία μας.

Μέχρι σήμερα στην κορυφή του σχετικού καταλόγου βρίσκεται το Ητα της Τρόπιδας, με λάμψη έντασης 4,7 εκατομμυρίων Ηλιων, όμως, όπως τονίζουν οι αστρονόμοι, όλα είναι ρευστά σε αυτόν τον διαγωνισμό, καθώς οι μετρήσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα ακριβείς.

Το «Αστρο του Νεφελώματος της Παιωνίας» ήταν γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια στους αστρονόμους, όμως εξαιτίας της θέσης του στο κέντρο του Γαλαξία, όπου η ποσότητα διαστρικής σκόνης είναι τεράστια, ήταν αδύνατο να μετρηθεί η φωτεινότητά του.
[via]

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home