Τι είναι το CAS και πως επηρεάζει τα downloads
Mar 1, 2013
Μια καινούργια ομορφιά ήρθε να προστεθεί στην ζωή των Αμερικάνων και κατ' επέκταση στην δική μας εντός συντόμου χρονικού διαστήματος.
Ο λόγος για το Copyright Alert System, (CAS), γνωστό και ως Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πνευματικών Δικαιωμάτων.
Τι είναι το CAS;
Είναι μια συμφωνία μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων παρόχων υπηρεσιών Internet (ISP) στη χώρα (ΗΠΑ) και τις μεγάλες εταιρείες περιεχομένου, όπως στούντιο μουσικής και δισκογραφικών εταιρειών. Έχει ως στόχο να μειώσει τον παράνομο διαμοιρασμό αρχείων (filesharing).H Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ονομάστηκε Μαύρη Δευτέρα” για το Διαδίκτυο στις ΗΠΑ και ήδη είναι σε ισχύ.
Όπως πάντα συμβαίνει σε αυτά, το ίδιο θα ισχύσει και στην ευρώπη, μα και οπουδήποτε αλλού. Ήδη αρκετές χώρες, έχουν χωροφύλακες στα όρια του “δικού τους” διαδικτύου. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται κάτι ακόμα σημαντικό, τ’ οποίο είναι ο έλεγχος και η ταυτοποίηση.
Ήδη είναι σε αναμονή το CISPA, ενώ έχουν προηγηθεί τα υπόλοιπα και έχοντας ήδη καταφέρει να περάσουν αρκετές διατάξεις τους, στα μουλωχτά, μέσω τρίτων (και άσχετων) νομοσχεδίων.
Πρόσφατα, στο Daily Dot, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο από τον Kevin Collier που περιέχει πολλές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία CAS.
Πιο κάτω, ακολουθεί μετάφραση ενός σημαντικού του μέρους (η οποία δημιουργήθηκε για τον Παραλληλογράφο):
Το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πνευματικών Δικαιωμάτων (Copyright Alert System, CAS), πρόκειται να τεθεί σύντομα σε εφαρμογή. Αν είστε στέλεχος σε κάποια μεγάλη εταιρεία παραγωγής (οπτικοακουστικού) περιεχομένου όπως η Fox ή η Universal, θα μπορούσατε να το πείτε και καλά νέα αυτό.
Για όλους τους άλλους, όμως, είναι πιο περίπλοκο. Το CAS είναι στα σκαριά εδώ και χρόνια – μπορεί να το έχετε ακούσει να αναφέρεται με άλλα ονόματα, όπως το σύστημα των “Έξι Χτυπημάτων” – Επομένως, μπορεί και να προκαλείται σύγχυση για αυτό που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ.
Δημιουργήσαμε έναν γρήγορο οδηγό για να σας δώσει μια αίσθηση για τη νέα κατάσταση του Internet στις ΗΠΑ.
Επηρεάζει άμεσα εμένα;
Εάν χρησιμοποιείτε την AT & T, Cablevision, Comcast, Time Warner, Verizon για να συνδέεστε online στο σπίτι, τότε ναι. Είτε είναι ήδη μέρος των όρων της υπηρεσίας σας, είτε πρόκειται σύντομα να είναι.
Πώς λειτουργεί;
Είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα “διαβαθμισμένης απάντησης”, που σημαίνει ότι αργά κλιμακώνει τις τιμωρίες σας κάθε φορά που νομίζει ότι διαχειρίζεστε αρχεία παράνομα (πειρατεία αρχείων). Τις δύο πρώτες φορές, θα λάβετε ένα email και ένα φωνητικό μήνυμα λέγοντας ότι σας “τσακώσανε”. Την τρίτη και τέταρτη φορά, θα παραπέμπεστε με σύνδεσμο προς κάποιο “εκπαιδευτικό” υλικό, και θα πρέπει να κάνετε κλικ ότι το έχετε κατανοήσει. Την πέμπτη και την έκτη φορά, το πράγμα σοβαρεύει: Η σύνδεσή σας στο Internet μπορεί να επιβραδυνθεί ώστε να “σέρνεται” για λίγες ημέρες.
Μετά τι συμβαίνει;
Στη συνέχεια, λοιπόν, έχετε “αποφοίτησει” από το σύστημα. Δεν υπάρχουν περισσότερες ειδοποιήσεις. Συγχαρητήρια! Το CAS δεν θα σας παρεμποδίζει πια. Εκτός από τις εταιρείες (οπτικοακουστικού) περιεχομένου που μπορεί να προσπαθήσουν τώρα να σας μηνύσουν ως ένα κατά συρροή πειρατή. Και το γεγονός ότι έχετε αναφερθεί ήδη έξι φορές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο εναντίον σας.
Αυτό το σημείο είναι ακόμη προς εξέταση. Τεχνικά, οι εταιρείες που θέλουν να προστατεύσουν τα πνευματικά τους δικαιώματα (copyrights) δεν τους απαγορεύεται να σας μηνύσουν μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε επισημανθεί έξι φορές ακόμα. Ωστόσο, πολλοί εμπειρογνώμονες που ρωτήθηκαν από το Daily Dot, θεωρούν αυτό το είδος της αγωγής απίθανο. Επίσης, απροσδιόριστο αλλά απίθανο είναι και αυτό: αν το γεγονός ότι κάποιος έχει επισημανθεί πολλές φορές από το CAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο ότι είναι κατ’ επανάληψη παραβατών.
Πώς εντοπίζει τους παραβάτες;
Είναι πολύ συγκεκριμένο: Το CAS θα λάβει το περιεχόμενο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μοιράζονται “πειρατικά”, όπως π.χ. μια blockbuster ταινία ή ένα δημοφιλές άλμπουμ και ψάχνει για υπολογιστές που το ανεβάζουν (uploading) χρησιμοποιώντας peer-to-peer filesharing λογισμικό (διαμοιρασμού αρχείων) όπως το BitTorrent. Η IP διεύθυνση αυτού του ατόμου είναι ορατή και ο ISP (ο πάροχος υπηρεσιών Ίντερνετ) ξέρει ποιος λογαριασμός συνδέεται με τη συγκεκριμένη διεύθυνση.Αυτό είναι όλο; Φαίνεται να είναι εύκολο να παρακαμφθεί.
Είναι, με κόλπα όπως το να κάνετε τη λήψη των αρχείων σας από ένα ανοικτό ασύρματο δίκτυο (open wifi) ή με την απόκρυψη της IP σας με λογισμικό. Ωστόσο, και οι δύο από αυτές λύσεις έχουν τις δικές τους ανεπιθύμητες συνέπειες.Εγώ είμαι αυτός που πληρώνει τον λογαριασμό για τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Τι θα συμβεί αν δεν κάνω εγώ πειρατεία, αλλά η οικογένεια ή ο γείτονάς μου το κάνει χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό μου;
Το CAS θεωρεί υπεύθυνο εσάς. Και αυτό είναι το νόημα: Είναι σχεδιασμένο από τους ιδιοκτήτες περιεχομένου να προωθήσει μια κουλτούρα των ανθρώπων που παίρνουν την ευθύνη για την περιστασιακή πειρατεία.Είναι αυτό ένας νέος νόμος;
Όχι. Όλη αυτή η λειτουργία είναι μια ιδιωτική συμφωνία, δημιουργήθηκε και ελέγχεται από τις εμπλεκόμενες εταιρείες.Λοιπόν, το CAS λέει ότι είμαι ένοχος για παράβαση, αλλά εγώ ξέρω ότι είμαι αθώος. Μπορώ να “καθαρίσω” το όνομά μου;
Μπορείτε. Κοστίζει 35 δολάρια για να καταθέσετε την υπόθεσή σας ενώπιον της Αμερικανικής Ένωσης Διαιτησίας. Αν κερδίσετε, θα πάρετε τα $ 35 πίσω.Αν επισημανθώ, έχω μπλεξίματα;
Όχι, αλλά μην το αγνοήσετε. Αυτό σημαίνει ότι η δραστηριότητα στον λογαριασμό σας στο Internet αναφέρει στο CAS ότι κάνετε πειρατεία περιεχομένου ή ότι το CAS το ίδιο σας επισημαίνει λανθασμένα. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας.Περιμένετε! Δηλαδή, το CAS μπορεί να με επισημάνει ψευδώς;
Δεν μπορούμε να το πούμε αυτό με σιγουριά μέχρι να τεθεί σε λειτουργία, αλλά υπάρχει, πράγματι, λόγος ανησυχίας ότι το CAS δεν είναι τέλειο. Οι δημιουργοί του λογισμικού του CAS, η εταιρία MarkMonitor, γελοιοποιήθηκε κάπως, όταν πρόσφατα έστειλε μια αυστηρή, αυτόματη επιστολή στο Google στην οποία ουσιαστικά έλεγε «σταματήστε να παρέχετε συνδέσμους σε αυτήν την ιστοσελίδα, επειδή αναπαραγάγει περιεχόμενο με πνευματικά δικαιώματα (copyright) που ανήκουν στην HBO!” Ποια ήταν η ιστοσελίδα; Η… HBO.com.Εγώ δεν κατεβάζω πειρατικά αρχεία, οπότε γιατί θα πρέπει να με νοιάζει;
Επιπλέον, υπήρχε ένα σκάνδαλο, τον Οκτώβριο, όταν αποκαλύφθηκε ότι ο ανεξάρτητος σύμβουλος που είχε προσληφθεί για να βεβαιώνει ότι η MarkMonitor “παίζει τίμια”, είχε περάσει χρόνια ως μεσάζων (λομπίστας) για μια ομάδα μουσικής βιομηχανίας, τον Σύνδεσμο Βιομηχανίας Εγγραφής της Αμερικής (RIAA), η οποία βοήθησε να ιδρυθεί το CAS. Η γυναίκα που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή του CAS, η Jill Lesser, είπε ότι δεν είχε γνώση της σύνδεσης και υποσχέθηκε να προσλάβει έναν δεύτερο σύμβουλο για λόγους διαφάνειας. Αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.
Για τρεις σπουδαίους λόγους.Μπορεί το CAS να κλείσει τη σύνδεσή μου στο Internet εντελώς;
Πρώτον, υπάρχει η πιθανότητα να επισημανθείτε ψευδώς. Και υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που μηνύονται για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων (copyright) που ουδέποτε διέπραξαν. Απλά γράψτε στο Google τη φράση “copyright troll”.
Δεύτερον, αυτές είναι κακές, ενδεχομένως καταστροφικές ειδήσεις για τo Κίνημα Ανοικτών Ασύρματων Δικτύων (Open Wireless Movement), το οποίο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αφήνουν το Wi-Fi τους ανοιχτό στους γείτονες και τους περαστικούς ως δημόσια υπηρεσία. Αλλά όπως ξέρετε, το CAS επιθυμεί να κάνει ξεκάθαρο ότι όποιος πληρώνει για μια σύνδεση στο δίκτυο, είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει σε αυτή.
Τρίτον, ενώ οι τύποι που κρύβονται πίσω από το CAS λένε ότι είναι καθαρά ένα “εκπαιδευτικό” σύστημα, αυτό, στο πέμπτο και στο έκτο χτύπημα θα επιβραδύνει την ταχύτητα της σύνδεσής σας – σε σημείο που να “σέρνεται” – για αρκετές ημέρες. Αλλά υπάρχουν και μερικοί (άλλοι) τύποι που θεωρούν ότι αυτό αποτελεί μια άδικη τιμωρία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι έχει σχεδιαστεί για να επιβάλλεται σε συνδρομητές που πληρώνουν και οι οποίοι δεν έχουν υποστεί κάποιου είδους δίκη.
Ο τερματισμός της πρόσβασης ενός χρήστη στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί μέρος του CAS. Μολονότι είναι στην εξουσία ενός φορέα παροχής υπηρεσιών Internet η ακύρωση του λογαριασμού σας, οι εταιρείες αυτές δεν έχουν πολλά κίνητρα για να αποσυνδέουν τους πελάτες τους που πληρώνουν “κανονικά”. Ωστόσο, δεν έχει και καμία υποχρέωση να σας προστατεύει από αγωγές. Το εάν ο ISP σας (πάροχος ίντερνετ) αποφασίσει να βοηθήσει τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων να συνδέσουν το όνομά σας με τη διεύθυνση IP σας, αυτό εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης.Αυτό πρόκειται να σκοτώσει το Wi-Fi στην καφετέρια της γειτονιάς μου;
Δεν θα έπρεπε. Το CAS ισχύει μόνο για οικιακούς λογαριασμούς. Κάθε επιχείρηση που παρέχει ανοικτό Wi-Fi υποτίθεται ότι έχει μια υψηλότερου επιπέδου υπηρεσία.Αυτό δεν ακούγεται δίκαιο. Πώς μπορώ να εξαιρεθώ;
Δεν μπορείτε. Μπορείτε να μεταφερθείτε σε ένα μικρότερο ISP (πάροχο υπηρεσιών ίντερνετ) – αν υπάρχει ένα διαθέσιμος στην περιοχή σας, αλλά αυτή είναι και η μόνη επιλογή σας.
Το γεγονός πως περνάει στις ΗΠΑ και μεχρι να εξαπλωθεί εδώ και αλλού, φυσικά και θα έχει άμεσες συνέπειες για ολόκληρο το διαδίκτυο.
Πρόκειται πλέον για μια παγίδευση των ανθρώπων, καθώς πλέον έγινε και το ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την ταυτοποίηση.
πιστεύω πως το προσεχές διάστημα θα διαβάσουμε και ακούσουμε αρκετά για το θέμα.
Άλλωστε αν το δούμε καθαρά, αυτοί που κερδίζουν είναι, αφ’ ενός οι πολυεθνικές του θεάματος, αφ’ ετέρου οι πάροχοι και αναμφίβολα οι κυβερνήσεις με τις υπηρεσίες ασφαλείας (και καταστολής).
Και πάνω απ’ όλα, να μη ξεχνάμε πως:
Κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στη πραγματική ζωή έχει αντίτιμο και στο διαδίκτυο. Κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στο διαδίκτυο, έχει αποτελέσματα και στη καθημερινή μας ζωή…[via]
Labels: Download, Internet, MinOtavrS blog, News, Piracy, RIAA, USA
0 Comments:
Post a Comment