Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Ubuntu: Πιθανό όσο ποτέ να γίνει Rolling Release


H Canonical έθεσε σε ανοικτή συζήτηση, στο επερχόμενο UDS, για το αν πρέπει ή όχι το Ubuntu να βασιστεί στο μοντέλο του ‘Rolling Release’ (RL).

Rolling Release: Mία διανομή που χρησιμοποιεί το Rolling Releash για τα updates της, δεν έχει κύκλους ζωής. Kάθε φορά ο εκάστοτε package manager βρίσκει τα πακέτα που έχουν ανανεωθεί και τα εγκαθιστά σιωπηρά χωρίς προειδοποιήσεις με αποτέλεσμα ο χρήστης να έχει πάντα τα latest and the greatest του software που κυκλοφορεί. Κλασσικά παραδείγματα του Rolling Release (RL) είναι το Arch Linux και το Gentoo

Ο Rick Spencer επικεφαλής Ubuntu engineering, έγραψε σε ένα post του στο Ubuntu Developer Mailing list:
Η αλλαγή μοντέλου σε rolling release κρίνεται επιβεβλημένη για το Ubuntu καθώς μόνο έτσι αυτό θα κερδίσει «ταχύτητα και ευελιξία». Ο λόγος είναι προφανής καθώς με το να χρησιμοποιεί τον ίδιο κώδικα επιτυγχάνεται άμεσα η σύγκλιση διαφορετικών συσκευών σύνδεσης στο λειτουργικό.
Οι συγκεκριμένες φήμες δεν είναι κάτι καινούργιο, εδώ και πολλά χρόνια συζητείται κάτι τέτοιο από την Ubuntu Development Team καθώς δεν είναι ότι καλύτερο το να υποστηρίζεις συνέχεια, τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις (LTS, μη LTS, Server, Cloud) ταυτόχρονα κοστίζει σε χρήμα, χρόνο, υποδομές, και προσπάθεια.

Όπως αντιλαμβάνεστε η συγκεκριμένη είδηση έσπειρε τον πανικό με αποτέλεσμα να δοθούν διευκρινήσεις από τους υπεύθυνους της Canonical όπου και διαβεβαίωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στην επόμενη έκδοση 13.04 του Ubuntu.

Τι σημαίνει όμως αυτό για εμάς;


Εάν το Ubuntu κάνει στροφή προς το rolling release model θα μας επηρεάσει ως εξής:
Αν είστε χρήστης Ubuntu LTS έκδοσης δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα καθώς οι LTS εκδόσεις θα παραμείνουν ως έχουν και θα διατηρήσουν τον ίδιο σταθερό κύκλο εκδόσεων.

Αν είστε όμως χρήστης μη-LTS έκδοσης (όπως οι περισσότεροι από εμάς) τότε τα οφέλη που θα έχετε είναι τεράστια .

Όχι μόνο γιατί θα έχετε πρόσβαση στην τελευταία έκδοση του λογισμικού, αλλά γιατί με τον πάροδο του χρόνου θα “χτίζετε” ένα νέο, βελτιωμένο και σταθερό σύστημα χωρίς να μπαίνετε κάθε φορά σε διαδικασία επανεγκατάστασης των πάντων.

Τέλος όπως γίνεται αντιληπτό δεν θα χρειάζεται να περιμένετε 6 μήνες για να λάβετε την τελευταία έκδοση του GIMP, ή του Unity καθώς αυτές θα έρχονται με τις τρέχουσες ενημερώσεις.

Εν κατακλείδι

1 

Η όλη ιστορία με το Ubuntu Rolling Release είναι ένα καυτό θέμα που έχει διχάσει την κοινότητα, για αυτό τον λόγο και θα συζητηθεί διεξοδικά στο Ubuntu Developer Summit την επόμενη εβδομάδα (5-6 Μαρτίου).  

UDS

Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι είναι πιθανότερο από ποτέ να δούμε το Ubuntu σε RL model καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει αυτό να διεισδύσει σε διαφορετικές συσκευές είτε αυτές λέγονται κινητά τηλέφωνα είτε Desktop, Laptop, Servers, αλλά και cloud υπηρεσίες.

Μέχρι τότε μπορείτε να ενημερωθείτε πλήρως στο σχετικό post του Rick Spencer το οποίο αναρτήθηκε στο Ubuntu Developer Mailing List.

Ubuntu Dev List

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home