Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Και το βραβείο Big Brother πάει στο... Ubuntu!



Το Linux, ως σύνολο πυρήνα και desktop, ανέκαθεν είχε κάτι που ξεχώριζε, ανάμεσα στα υπόλοιπα, από τα συμβατικά λειτουργικά συστήματα (Windows, OSX). Αυτό ήταν η ιδιωτικότητα και η έμφαση σε αυτή και κάτι λογικό, καθώς το όλο οικοδόμημα του Ελεύθερου/Ανοιχτού Λογισμικού στο οποίο ανήκει και το Linux, δημιουργήθηκε κυρίως από ανθρώπους συνειδητοποιημένους και ακτιβιστές. Οι δεκαετίες όμως περάσαν και οι εποχές της αθωότητας, αν αυτές υπήρξαν ποτέ, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Πλέον, στον χώρο κυριαρχεί το λογισμικό τ’ οποίο κατά κύριο λόγο αναπτύσσεται από μια εταιρεία, την Canonical και φυσικά μιλάμε για το Ubuntu (που ακόμα και ο πιο άσπονδος του αναγνωρίζει πως έφερε καινοτομίες και φιλικότητα χρήσης). Βρισκόμαστε στην εποχή της ωμότητας και του χρήματος. Αυτό κατευθύνει ανθρώπινες συμπεριφορές και τη ζωή στον πλανήτη. Τα έχουμε πει και διαβάσει τόσο εδώ, όσο και αλλού όλα αυτά.
Αν υποθέσουμε, για τη συνέχεια του άρθρου, θεμιτό το κέρδος μιας εταιρείας, σαφώς και θα πρέπει να δούμε και κάποιους ακόμα καθοριστικούς παράγοντες, όπως πώς δημιουργεί αυτό το κέρδος. Με ποιον τρόπο; Εκμεταλλεύεται ανθρώπους γι’ αυτό, κάνει κακό σε ζώα και φύση; Κάτι άλλο, όπως το να χρησιμοποιει ανθρώπους για προϊόν, κάτι που κατά κόρον κάνουν εταιρείες του διαδικτύου, όπως η Google, Facebook, Microsoft, Apple, κλπ.

Ubuntu: Anti-Piracy ρουφ και με βραβείο:

Στην ουσία, το θέμα, πήρε διαστάσεις, κατόπιν της απόφασης της Canonical και μετά τη συμφωνία της με την Amazon (την εταιρεία που συνεργάζεται με FBI/NSA και συν τα όσα λέγονται για τις χιτλερικές μεθόδους κατά τα των εργαζόμενων, στα στρατόπεδα (δεν είναι λάθος η λέξη) εργασίας της, για την προσθήκη ενός lens στο Ubuntu, με τ’ οποίο όποιος κάνει αναζητήσεις μέσω αυτού, του επιστρέφονται δεδομένα και από την Amazon, μα συγχρόνως καταγράφονται στους servers της, τα δεδομένα του.

Εργαλείο ή Spyware;

Να μια καλή ερώτηση.
Ο Stallaman (και άλλοι), είναι απολύτως σαφής:
Πρόκειται για spyware.
Άλλωστε, η ιστορία με ανάμειξη της Amazon, στα του Ubuntu, δεν είναι νέα, μα κρατάει από πιο παλιά (δείτε σχετικά: Ο Aμνός ο Λύκος και το Spyware!).
Βέβαια, ο καθένας μπορεί να το απενεργοποιήσει και διαγράψει αν θέλει, μα από default υπάρχει, χωρίς τη σχετική ενημέρωση. Και για να είμαστε πιο ρεαλιστές, πόσοι από τους χρήστες του Ubuntu θα το απενεργοποιήσουν, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως η βάση του είναι νέοι χρήστες και fans και καταναλωτικά κοινά, ευημερούντων, ακόμα χωρών.
Αν και τότε, οι υπάλληλοι της Canonical, άμεσα, είτε έμμεσα μέσω των φερέφωνών τους, χλεύασαν τον Stalman, εν’ τούτοις φαίνεται πως έχει ο καιρός γυρίσματα:

Υπάρχει μια εκδήλωση η οποία διεξάγεται από το 1999 και πρόκειται για μια απονομή βραβείων, μα εντελώς διαφορετικών από τα συνήθη. Μάλλον, είναι από τα βραβεία που μια εταιρεία όπως την Canonical, δεν την τιμούν και αναμφίβολα, δεν είναι και η καλύτερή διαφήμιση, μα δυσφήμιση. Αυτά είναι τα Big Brother Awards, στην Αυστρία.
Τα βραβεία Big Brother δεν είναι τα μοναδικά και φυσικά δεν έχει η Αυστρία την πρωτιά˙ έχουν ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο εν έτη 1998.
Αλλά και άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Τσεχική Δημοκρατία, έχουν διεξάγει παρόμοιες εκδηλώσεις ως μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε καίρια ζητήματα όπως είναι η ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και η πολιτική ελευθερία.
Ο ιδρυτής των βραβείων, Simon Davies, συνέχισε το έργο του δημιουργώντας το Privacy International, ένα από τα κορυφαία φιλανθρωπικά ιδρύματα που προασπίζονται την ιδιωτική ζωή και τα δικαιώματα του κόσμου.

Ο Marc Shuttleworth και το Ubuntu-Unity, “τιμήθηκαν” με το βραβείο Phishing (δείτε τι είναι αυτό, αν δεν ξέρετε):

Πιο απλά, πως το Ubuntu, έλαβε ένα δυνατό βραβείο, καταπάτησης της ιδιωτικότητας των ανθρώπων. Kαι για να το καταλάβετε πιο καλά, το μέγεθος αυτού, ας δούμε και κάποιους ακόμα συμμετέχοντες και βραβευθέντες:

Το «Amazon Suggestions» (= αυτά που προτείνει η Amazon), χαρακτηριστικό της επιφάνειας εργασίας του Unity, είναι υποψήφιο στην κατηγορία «Marketing and Communications» (=Μάρκετινγκ και Επικοινωνία), προπέμποντας τον ανταγωνισμό της Erste Bank, της τράπεζας που προκάλεσε οργή αφού οι κάρτες πληρωμών (τεχνολογίας NFC) που εξέδιδε ήταν άνευ σύνδεσης. Για να μην αναφέρουμε και τα e-mails που ήταν καθαρά phishing («ψάρεμα») της υποτιθέμενης online εταιρείας ονόματι Paylife.
Το Xbox One της Microsoft αλλά και η NSA κέρδισαν επίσης βραβεία, σε διαφορετικές κατηγορίες βέβαια.
Η NSA πήρε ένα βραβείο Λαϊκής Επιλογής και έπαινο για την «Διά βίου Ενόχληση» μιας και είναι παραβάτες της ιδιωτικής ζωής του Λαού.
Το Ubuntu είναι ο πρώτος νικητής των βραβείων Big Brother.

Έσπασε μάλιστα ρεκόρ, αφού η… «νίκη» του ανακοινώθηκε μέσα στο πρώτο 10 λεπτο!

Ολόκληρη την τελετή απονομής των βραβείων μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο YouTube (το βίντεο είναι στη γερμανική γλώσσα):
Η ιστοσελίδα με το “βραβείο” στο Ubuntu (είναι στα γερμανικά).

Είμαι βεβαία, πως αυτό θα ονομαστεί: Antipiracy και πως αυτή τη φορά το ύφος των ιθυνόντων της Canonical, θα είναι διαφορετικό. Ελπίζω, να επιλέξουν το χιούμορ, τουλάχιστον μέσω των επισήμων “καναλιών” της, καθώς στα Ubuntu-fan blogs η κατάσταση είναι γελοία και σίγουρα τις προσεχείς ημέρες θα επιδεινωθεί…
[via]

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home