Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



[How To] Αντικατάσταση - Κλωνοποίηση SSD σε MacBook Pro


Με την έλευση του OSX El Capitan, τα GB να ανεβαίνουν και τις τιμές των SSD να πέφτουν, η αντικατάσταση του μηχανικού δίσκου των παλαιότερων MacBook θεωρείται πλέον επιβεβλημένη. Αποτέλεσμα αυτού είναι όλο και περισσότεροι κάτοχοι MacBook να αναβαθμίζονται.

Για το πως θα αντικαταστήσετε τον παλιό σας δίσκο με έναν SSD υπάρχουν πλήθος οδηγών και video το μόνο που θα χρειαστείτε είναι έναν κατά προτίμηση γρήγορο και αξιόπιστο SSD (εγώ επέλεξα τον Samsung SSD 850 Evo 2,5'' 250GB με μόλις 96€) καθώς και συγκεκριμένα κατσαβίδια για Apple machines που μπορείτε να προμηθευτείτε πολύ φθηνά είτε μέσω διαδικτύου είτε από κάποιο κατάστημα.

Eνα κατατοπιστικότατο video για το πως θα  λύσετε το μηχανάκι σας, τι κατσαβίδια θα χρησιμοποιήσετε και πως θα αντικαταστήσετε τον παλιό σας δίσκο με έναν οποιοδήποτε 2,5αρι SSD είναι το παρακάτω :


Προτού όμως προβείτε σε αυτή την κίνηση θα πρέπει να έχετε φροντίσει πρωτίστως να κλωνοποίησετε τον SSD έτσι ώστε να μην ταλαιπωρήστε με εκ νέου Ιnstall του El Capitan OSX και μετέπειτα επαναφορά των αρχείων σας με time machine restore.

Για την κλωνοποίηση εκτός από μια εξωτερική θήκη Sata III , 2,5'' (κατά προτίμηση USB 3.0) θα χρειαστείτε και το Carbon Copy Cloner 4.1.4 το οποίο μπορεί μεν να είναι trial 30 ημερών αλλά μια χαρά θα κάνει την δουλειά του όταν του ζητηθεί αρκεί η κλωνοποίηση να γίνει μέσα σε 30 ημέρες από την αρχική εγκατάσταση.

Οδηγίες κλωνοποίησης SSD σε El Capitan 

Προετοιμασία SSD μέσω Disk Utility

Ανοίγουμε το Disk Utility στο ΜacΒook Pro και κλικάρουμε απο αριστερά στο όνομα του SSD δίσκου που θέλουνε να γίνει το backup (πχ Mercury Elite Pro Media).

Select the backup disk

Διαγραφή του SSD

Κάνουμε Click πάνω στο Erase button του Disk Utility και στο μενου που θα μας εμφανιστεί στο Name δίνουμε ένα οποιοδήποτε όνομα, στο πεδιο Format επιλέγουμε OS X Extended (Journaled) και στο πεδίο Scheme επιλέγουμε  GUID Partition Map, και κάνουμε click στο Erase button.
Erase the backup disk

Απενεργοποίηση Time Machine

Αν σας εμφανιστεί το παρακάτω μήνυμα επιλέξτε Don’t Use.

Don't Use Time Machine

  

Kλωνοποίηση με Carbon Copy Cloner

 

Επιλέγουμε Source

Κάνουμε click στο SOURCE και του ορίζουμε τον τρέχων σκληρό Δίσκο μας (Macintosh HD).

Select the Source

Επιλέγουμε Destination

Κατά τον ίδιο τρόπο πατάμε στο Destination και του ορίζουμε τον SSD μας.

Select the Destination

Ξεκινήστε την Κλωνοποίηση

Φροντίζουμε να είναι επιλεγμένο κάτω απο το Source στο Clone: το All Files και Πατάμε Clone κάτω δεξιά.


Begin the Clone

Αυτό ήταν μετά απο αρκετά λεπτά και αφότου τελειώσει το backup θα σας εμφανίσει δύο μηνύματα που αφορούν κάποια extra partition που πρέπει να δημιουργηθούν για να γίνει ο δίσκος σας bootable επιλέξτε τις ηδη τσεκαρισμένες επιλογές και είστε έτοιμοι...

Για να δείτε οτι κάνει κανονικά boot ο δίσκος σας δεν έχετε παρά να πάτε System Preferences ---> Startup Disk  .


Απo εκεί επιλέξτε τον νέο σας SSD Bootable Disk έτσι ώστε να εκκινήσει απο αυτόν το λειτουργικό και πατήστε Restart.


Για να δείτε ότι το Backup έγινε κανονικά

Όταν επανεκκινήσει εκ νέου ο Mac, επιλέξτε από το Apple menu,  About this Mac και πηγαίνετε Storage όπου και θα πρέπει να  δείτε τον SSD σας...

enjoy!

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home