Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Άρχισε το ξεπούλημα της Ζαχάρως...

The image “http://www.syllogoszachareon.gr/images/ZAX2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Παραλιακά «φιλέτα» γης του πυρόπληκτου Νομού Ηλείας ξεπουλάει η κυβέρνηση, τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Παραλιακή έκταση 2.593.041,80 τετραγωνικών μέτρων, που εκτείνεται από τη Ζαχάρω (από το παραλιακό κέντρο Παρά θίν' αλός του δήμου) έως τον ποταμό Νέδα -στο Γιαννιτσοχώρι- περνάει ή, κατά κυριολεξίαν, παραχωρείται για 70 χρόνια στον Δήμο Ζαχάρως. Η σχετική προγραμματική συμφωνία (σ.σ.: απαιτείται η επικύρωσή της) υπεγράφη χθες μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) και του Δήμου Ζαχάρως, με τη βούλα της κυβέρνησης, διά του αντιπροσώπου της, υφυπουργού Οικονομικών Πέτρου Δούκα. Η συμφωνία προβλέπει και την «αξιοποίηση» των 780 ακινήτων που βρίσκονται στη Ζαχάρω.

Μόνον έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση, τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές και σχεδόν ένα δεκαήμερο μετά τις φονικές πυρκαγιές, σπεύδει να παραχωρήσει δημόσια έκταση, και μάλιστα σε έναν νομό που έχει κηρυχθεί «πυρόπληκτος» και «αναδασωτέος». Στο ερώτημά μας, ο αρμόδιος υφυπουργός Πέτρος Δούκας προέβαλε την «επιμονή του δημάρχου της Ζαχάρως», προσθέτοντας πως «το κράτος δεν μπορούσε να την αξιοποιήσει». Πάντως, ο κ. Δούκας, με τον οποίο επικοινώνησε χθες η «Ε», έδειχνε να μη γνωρίζει και πολλές λεπτομέρειες για τα ευρύτερα σχέδια αξιοποίησης της παραλιακής Ζαχάρως.

Το έργο τής αξιοποίησης ανέλαβε ο δήμος, που ετοιμάζεται να φέρει στην Ηλεία τα εξωτικά νησιά Μπαλί, Σεϊχέλες, Μαλδίβες...

Μόνο που η συγκεκριμένη περιοχή είναι προστατευόμενη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, βάσει του προγράμματος Natura και μάλιστα σε τμήμα της περιοχής αυτής υπάρχει ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα-Καρέτα, αυστηρά προστατευόμενου είδους ως απειλούμενου. Αυτό, όμως, δεν φαίνεται να ενδιαφέρει όσους ονειρεύονται την αξιοποίησή της.

Ξύλινες κατοικίες, καφέ, εστιατόρια και ξαπλώστρες περιλαμβάνει το σχέδιο αξιοποίησης των 2.593 στρεμμάτων παραλιακής γης, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, ο οποίος αποκαλύπτει στην «Ε» ότι «ήδη έχει ανατεθεί σε μελετητικό γραφείο» η αξιοποίηση της περιοχής. Κάπου 100 στρέμματα -πιθανότατα σε δύο διαφορετικά σημεία- θα ενοικιαστούν σε ιδιώτες επενδυτές, μας εξηγεί ο κ. Χρονόπουλος, διευκρινίζοντας ότι ο δήμος θα παίρνει το 75% από το ενοίκιο και το Δημόσιο το υπόλοιπο 25%.

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας αφορά τη «σύνταξη προγράμματος αξιοποίησης 780 ακινήτων». Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι καταπατητές των 780 «οικοπέδων» που βρίσκονται στα όρια του δήμου, οι οποίοι έχουν προ ετών χτίσει σπίτια και διεκδικούν την περιοχή, τώρα θα τα κάνουν δικά τους καταβάλλοντας ένα μικρό αντίτιμο (σ.σ.: χωρίς να είναι και σίγουρο), εφόσον δεν έχουν στην κυριότητά τους άλλο ακίνητο ή εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ. Ηδη, έχουν γίνει οι αιτήσεις, όπως μας ενημερώνει ο κ. Χρονόπουλος, για να προσθέσει πως «όλοι θα τα πάρουν». Τώρα, το αν η ρύθμιση αυτή είναι αμφισβητούμενης νομιμότητας είναι άλλο θέμα.

Πάντως, η κυβέρνηση έσπευσε στο παρά πέντε της θητείας της να ξεπουλήσει ό,τι απέμεινε από την καμένη Ζαχάρω...

πηγη : enet.gr / ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ/ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/09/2007

0 Comments:

Post a Comment

<< Home