Android: Πως να κρυπτογραφήσετε την συσκευή σας Android
Jun 3, 2013
Τα κινητά τηλεφώνα ως γνωστό εύκολα μπορεί να χαθούν η κλαπούν και το πρόβλημα με τα smartphones, είναι πιο μεγάλο, καθώς οι περισσότεροι έχουν αποθηκευμένα πολλά προσωπικά τους δεδομένα, από εικόνες, βίντεο, λογαριασμούς mail και σε social η ακόμα και λογαριασμούς πιστωτικών η άλλων καρτών.
Έτσι η ανάγκη προστασίας είναι μεγάλη και μια αρχή είναι οι διάφορες ειδικευμένες εφαρμογές οι οποίες έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού της χαμένης συσκευής μας (δείτε τις). Τα πράγματα μπορεί να είναι εύκολα για κάποιον τρίτο που έχει την συσκευή σας, ακόμα και αν έχετε μια οθόνη κλειδώματος στην συσκευή σας, καθώς μπορεί απλά να συνδέσει την sd κάρτα η την συσκευή σε έναν υπολογιστή και να έχει άμεσα όλα τα δεδομένα σας.
Μια καλή λύση πρόληψης, θα ήταν και η κρυπτογράφηση των δεδομένων της συσκευής σας. Αν και υπάρχουν κάποιες καλές (μα και μέτριες) εφαρμογές γι’ αυτό, η δυνατότητα υπάρχει εξ’ ορισμού από την έκδοση 2.3.4 σε όλες τις συσκευές Android. Ίσως πολλοί να το θεωρούν δύσκολο, όμως δεν είναι καθόλου. Η διαδικασία είναι εύκολη και εφικτή από τον καθέναν.
Η κρυπτογράφηση είναι ένας τρόπος ενίσχυσης της ασφάλειας ενός μηνύματος ή ενός αρχείου κατά τον οποίο τα περιεχόμενα ανακατεύονται ώστε να μπορεί να τα διαβάσει μόνο κάποιος που έχει το κατάλληλο κλειδί κρυπτογράφησης για να τα βάλει στη σωστή σειρά. Για παράδειγμα, εάν αγοράσατε κάτι μέσω Internet, τότε οι πληροφορίες για την συναλλαγή (όπως η διεύθυνση, ο αριθμός τηλεφώνου και ο αριθμός της πιστωτικής σας κάρτας) συνήθως κρυπτογραφούνται για την εξασφάλισή τους
Η κρυπτογράφηση θα βάλει ένα ακόμα φράγμα χοροστασίας για την μη πρόσβαση των δεδομένων σας τρίτους. Σαφώς και η όποια κρυπτογράφηση μπορεί να σπάσει, ωστόσο ο χρόνος και ο κόπος που απαιτείται για κάτι τέτοιο είναι ανασταλτικά.
Από την άλλη, ο μέσος κλέφτης δεν ενδιαφέρεται για τα δεδομένα σας, μα για το πως μπορεί να καθαρίσει την συσκευή σας, ώστε να την πουλήσει κάπου αλλού. Η κρυπτογράφηση δεν αποτρέπει το swaping, άρα σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να φροντίζετε να έχετε πάντα ένα backup των δεδομένων σας.
Θα πρέπει ακόμα, να λάβετε υπόψη σας, πως η κρυπτογράφηση ενδέχεται στις περισσότερες περιπτώσεις, να κάνει την συσκευή σας πιο αργή σε θέμα επιδόσεων και αυτό θα το παρατηρήσετε κυρίως σε παιχνίδια. Ακόμα απενεργοποιεί το pattern lock και θα βασίζεται σε κάποιο password η pin.
Αυτό, ίσως, ανάλογα την χρήση που κάνετε, μπορεί να μην το βρείτε και τόσο
βολικό στην καθημερινότητα σας (αν και θέμα συνήθειας είναι). Τέλος, αν κάτι ξεχάσετε η οτιδήποτε άλλο, θα πρέπει να επαναφέρετε την συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, προκειμένου να πάψει η κρυπτογράφηση.
Εύλογα όλα αυτά, καθώς μιλάμε για προστασία των δεδομένων μας, οπότε ευνόητο να υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας η και μικρά τιμήματα στην καθημερινή χρήση της συσκευής.
Δείτε πως μπορείτε να κρυπτογραφήσετε τα δεδομένα στην συσκευή σας Android (ισχύει τόσο για smart-phones και tablets με τα ίδια ακριβώς πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα):
Ανοίξτε την συσκευή σας και μεταβείτε στις Ρυθμίσεις (Settings) και μετακινηθείτε προς τα κάτω μέχρι να δείτε το: Ασφάλεια (Security):
Επιλέξτε το και θα δείτε την επιλογή για να κρυπτογραφήσετε τη συσκευή σας (καλό είναι να μην το φορτίζετε κατά την διαδικασία, επειδή υπάρχει περίπτωση να είναι απενεργοποιημένη η επιλογή για κρυπτογράφηση):
Εάν το τηλέφωνό σας διαθέτει ένα SD card slot, μάλλον θα έχετε τρεις επιλογές:
1. Κρυπτογράφηση στο τηλέφωνό σας και την κάρτα SD, προσφέροντας μεγαλύτερη ασφάλεια.
2. Κρυπτογράφηση μόνο της συσκευής και όχι της sd (όπου θα υπάρχουν και οι φωτογραφίες σας, κλπ, τα οποία μπορεί εύκολα να αποκτήσει κάποιος, μέσω της sd κάρτας σας).
3. Κρυπτογράφηση μόνο της sd κάρτας και όχι της συσκευής (εδώ θα έχετε προστασία των δεδομένων σας και δεν θα έχει και πρόβλημα απόκρισης η συσκευή σας , αφήνοντας όμως ευάλωτα άλλα δεδομένα σας).
Σημειώστε ότι η κρυπτογράφηση οτιδήποτε άλλο εκτός από την κάρτα SD σας απαιτεί από εσάς να χρησιμοποιήσετε είτε έναν κωδικό πρόσβασης ή το PIN. Εαν δεν έχετε ορίσει, θα σας γίνει η σχετική σύσταση/υπόδειξη:
Από αυτό το σημείο και έπειτα η διαδικασία είναι απλή. Πρώτα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον κωδικό πρόσβασής ή το PIN. Η διαδικασία κρυπτογράφησης μπορεί να διαρκέσει πάνω από μία ώρα, και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας για να πραγματοποιείτε κλήσεις ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Εάν διακόψετε τη διαδικασία, μπορεί να χάσετε μερικά ή όλα τα δεδομένα σας.
Μην προχωρήσετε αν δεν είστε βέβαιοι ότι έχετε το χρόνο.
Κάνοντας την κρυπτογράφηση η συσκευή σας θα είναι πολύ ασφαλής (ίσως ακόμα περισσότερο και από τον υπολογιστή σας).
Σημειώστε πως είναι πολύ σημαντικοί οι κωδικοί που βάζετε και κυρίως το PIN, καθώς αν κάποιος ξεκλειδώσει το PIN, πάει περίπατο και όλη η κρυπτογράφηση, καθώς δυστυχώς, το Android χρησιμοποιεί το ίδιο κλειδί για να κλειδώσετε το τηλέφωνό σας με την κρυπτογράφηση της συσκευής σας.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να έχετε και μια από τις εφαρμογές που αναφέραμε στην αρχή τόσο για εντοπισμό της συσκευής σας, όσο και για απομακρυσμένη ανάκτηση των δεδομένων σας.
Η κρυπτογράφηση, όπως και να έχει σε κάποια ευαίσθητα δεδομένα μας, είναι επιβεβλημένη. Να επαναλάβουμε για μια ακόμα φορά την σπουδαιότητα ενός καλού κωδικού ασφαλείας, επειδή χωρίς έναν καλό κωδικό, πάνε στράφι όλα ((δείτε σχετικά: Επεξήγηση των κωδικών (passwords) στο Linux/Unix -και το Android είναι Linux).
Όσο αφορά τον υπολογιστή σας δείτε: Εργαλεία κρυπτογράφησης στο Linux.
[via]
Labels: Android, Download, MinOtavrS blog
0 Comments:
Post a Comment