Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Η NASA χαντάκωσε με τα Windows το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό


Αν ψάχνετε για κάποια υποτιμημένη ταινία που δεν εκτιμήθηκε δεόντως, δεν έχετε παρά να δείτε την δημοφιλή και επιτυχημένη παραγωγή του 1997, Contact, όπου πρωταγωνιστεί η Jodie Foster και είναι πάντα επίκαιρη. Βέβαια, ίσως να είναι παραπάνω συναισθηματική από ό,τι κάποιοι θα ήθελαν. Ακόμα, το φινάλε της ταινίας θα μπορούσε να είναι κάπως πιο αμφίσημο, αφήνοντας την ασάφεια και την αμφιβολία να τριβελίζουν το μυαλό του θεατή.

Παρόλα αυτά, δεν παύει να είναι ένα έργο που σε βάζει σε σκέψεις, με τους πρωταγωνιστές και τους ηθοποιούς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Στην ταινία αυτή, η Δρ Ellie Arroway την οποία υποδύεται η Jodie Foster, μετά από χρόνια έρευνας βρίσκει πειστικές αποδείξεις για την εξωγήινη νοημοσύνη και για την ύπαρξη ευφυέστατων εξωγήινων που στέλνουν προγράμματα για ένα μυστηριώδες μηχάνημα.

Η Δρ Ellie Arroway, που έχει αναλάβει μία έρευνα για την εξωγήινη ζωή, διατείνεται πως η παγκόσμια γλώσσα είναι τα μαθηματικά. Υποστηρίζει ότι, κατά βάση, αυτό που έχουμε από κοινού, όλοι μας, είναι οι κανόνες των μαθηματικών. Ως εκ τούτου, θα είναι το μοναδικό μέσον αλληλεπίδρασης με το οποίο θα έχουμε πιθανότητες να συνεννοηθούμε με τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια όταν αυτά «σκάσουν μύτη».

Είναι γνωστό πως η NASA έχει ένα σημαντικό μέρος από τον έλεγχο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που τον έχει θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη.
Χάρη στην ιστοσελίδα HowManyPeopleAreInSpaceRightNow.com, μπορώ να σας πω ότι αυτήν τη στιγμή έξι άνθρωποι βρίσκονται στο διάστημα.
Είναι ο κυβερνήτης Pavel Vinogradov, που έχει 127 ημέρες στο διάστημα και οι μηχανικοί πτήσης Alexander Misurkin, Chris Cassidy που έχουν, ομοίως, 127 ημέρες στο διάστημα καθώς και οι μηχανικοί πτήσης Fyodor Yurchikhin, Karen Nyberg και Luca Parmitano που έχουν περάσει 66 μέρες σ’ αυτόν τον χώρο πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης, μέσα στον οποίον κινούνται τα ουράνια σώματα.

Μπορώ ακόμα να σας πω ότι μέχρι πρότινος, οι φορητοί υπολογιστές που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχαν προεγκατεστημένα τα Microsoft Windows˙ κάτι για το οποίο, ομολογουμένως, είχα άγνοια.

Εκτιμώντας ότι πολλά από τα μηχανήματα του σταθμού θα έχουν αξιοποιήσει το Linux από την πρώτη κιόλας στιγμή, σάστισα από την ανάπτυξη ενός ιδιόκτητου προϊόντος με αξιοσημείωτη σταθερότητα (δείτε σχετικά: Διεθνής Διαστημικός Σταθμός: τέλος τα Windows πέρασμα σε Linux!)
Εάν αυτά τα μικρά πράσινα ανθρωπάκια καταφθάσουν και το δουν στην πράξη, σίγουρα δεν θα είναι τα μαθηματικά συγγράμματα αυτά που θα χρειαστούν.

Ίσως, βέβαια, μόνον εγώ να το βλέπω έτσι. Φαντάζομαι ότι δύο πράγματα είναι ζωτικής σημασίας, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος και μάλιστα σε κάτι τόσο σημαντικό, όσο είναι ένας Διεθνής Διαστημικός Σταθμός.

Κατά πρώτον, το να ακολουθήσουν το δρόμο που χαράζει ένα ιδιόκτητο λογισμικό, δεν μπορεί παρά να είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
Και το ζήτημα εδώ δεν είναι ο προϋπολογισμός. Η ανάπτυξη κάποιας μεταβλητής του Linux δεν κοστίζει τίποτα, τουναντίον˙ είναι μάλλον η ανάγκη που νιώθει κάποιος για να βρει λύση σε κάποια προβλήματα που έχει κατά νου και που σίγουρα δεν αφορούν αυτούς που αμείβονται για να παρέχουν συμβουλές αλλά ούτε και όσους στρογγυλοκάθονται σε ένα πολυτελές γραφείο.

Όσον αφορά, τώρα, τα άλλα κριτήρια θα ήθελα να φαντάζομαι πως θα ήταν σημαντικό να απορρίψουν την τελευταία έκδοση του τίποτα και να αναζητήσουν μια σταθερή έκδοση που θα απελευθερώσει ή θα υποστηρίξει τις αξίες μιας ολόκληρης γενιάς.

Ενδιαφέρον πάντως έχει το γεγονός πως τα Windows που ήταν προεγκατεστημένα, στα περί ου ο λόγος laptops, έχουν αντικατασταθεί από το Debian 6, αντί της πλέον πρόσφατης έκδοσης που είναι το Debian 7.

Παρεμπιπτόντως, η εξήγηση που έχει δοθεί για την μετάπτωση σε Linux, έρχεται από τον ίδιο τον διευθυντή των Διαστημικών Επιχειρήσεων Πληροφορικής (SPOC) της NASA, τον Keith Chuvala, ο οποίος δήλωσε στο ZDNet:
Κάναμε μετάπτωση των βασικών λειτουργιών, από τα Windows στο Linux, γιατί χρειαζόμασταν ένα λειτουργικό σύστημα που να προσδίδει σταθερότητα και αξιοπιστία.
Έτσι, αν χρειάζεται να επιδιορθώσουμε, να προσαρμόσουμε ή να προσαρμοστούμε, θα μπορούσαμε άνετα να το κάνουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορητοί υπολογιστές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού που έτρεχαν Windows XP, είναι γεγονός ότι έχουν μολυνθεί από τουλάχιστον έναν ιό στη διάρκεια της ζωής τους.
Το 2008, ένας Ρώσος κοσμοναύτης έφερε στον Διαστημικό Σταθμό ένα laptop με τον ιό W32.Gammima.AG τύπου worm, που γρήγορα εξαπλώθηκε και στους υπόλοιπους φορητούς υπολογιστές του Σταθμού.
Η στροφή σε Linux, θα εμβολιάσει ουσιαστικά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έναντι μελλοντικών μολύνσεων.
Τώρα, το γιατί τους πήρε τόσον καιρό να τα συνειδητοποιήσουν όλα αυτά, είναι αυτό που θα λέγαμε, σπαζοκεφαλιά.

Ωστόσο, εάν το ήθος και η δεοντολογία κάποιων, πόσο δε μάλλον όταν πρόκειται για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είναι οικουμενικός, βρίσκεται στο επίκεντρο της αποτελεσματικής επικοινωνίας, τότε δικαίως ένα λογισμικό που έχει ως βάση του την γνώση και είναι Ανοιχτό για όλον τον κόσμο βρίσκεται στο επίκεντρο των εργασιών της NASA.

Εν αντιθέσει, βέβαια, με ό,τι αποφασίστηκε παλαιότερα, κεκλεισμένων των θυρών έχοντας ως κύριο κίνητρο το εμπορικό κέρδος.

Αν τα Windows ήταν στο επίκεντρο των πάντων, η «Contact» θα ήταν μια πολύ διαφορετική ταινία…

[via]

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home