Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Linux δεν ήθελες; Ας πρόσεχες!

 

Περίπου στα τέλη του προηγούμενου μήνα, αρκετοί χρήστες των φορητών υπολογιστών Lenovo Yoga 900S και Yoga 710S διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να εγκαταστήσουν Linux στα συγκεκριμένα μηχανήματα.

Παρατήρησαν μάλιστα ότι, παρότι το λειτουργικό σύστημα εκκινούσε κανονικά από κάποιο “live” αποθηκευτικό μέσο –οπτικό δίσκο ή USB drive–, αλλά και έτρεχε απροβλημάτιστα στη συνέχεια, ο installer του αδυνατούσε να “δει” τα SSD των εν λόγω φορητών, με αποτέλεσμα η διαδικασία εγκατάστασης να διακόπτεται.

Η αρχική απάντηση της Lenovo στους συγκεκριμένους χρήστες όχι μόνο δεν ήταν ικανοποιητική, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και προκλητική, αφού η εταιρεία πρακτικά πέταξε το μπαλάκι στη Microsoft, δηλώνοντας ότι έχει συμφωνήσει μαζί της να μην είναι δυνατή η εγκατάσταση στα δύο Yoga άλλων λειτουργικών συστημάτων πέρα από τα Windows 10.

Τελικά, αποδείχτηκε βέβαια ότι η Microsoft δεν είχε καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Επιβεβαιώθηκε δε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο “εξωτικό” RAID setup που η Lenovo χρησιμοποιεί στα συγκεκριμένα laptops, το οποίο για να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται εξειδικευμένο driver.

Για να μην τα πολυλογούμε, η κινεζική εταιρεία παραδέχτηκε εν μέρει το λάθος της, τονίζοντας μάλιστα ότι οι πελάτες της είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν όποιο λειτουργικό σύστημα επιθυμούν στα προϊόντα της.

Με μία, βέβαια, προϋπόθεση: Οι developers του εκάστοτε λειτουργικού, εν προκειμένω του Linux Kernel και των διάφορων διανομών, θα πρέπει οι ίδιοι να αναπτύξουν τους απαραίτητους drivers για το hardware. Κοινώς, η Lenovo αποποιήθηκε πρακτικά την οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με το ζήτημα της υποστήριξης τρίτων λειτουργικών συστημάτων, απαντώντας ωμά ότι δεν είναι δική της δουλειά!

Αν εξετάσουμε το θέμα από την πλευρά της ηθικής, η Lenovo έχει άδικο τόσο απέναντι στους πελάτες της, που πρακτικά αφήνει στα κρύα του λουτρού, όσο και απέναντι στην κοινότητα του Linux συνολικά, αφού εμμέσως περιορίζει τη βάση χρηστών του, δημιουργώντας κλίμα ασάφειας και αισθήματα ανασφάλειας στο καταναλωτικό κοινό. Από την άλλη, αν εξετάσει κανείς πρακτικά το ζήτημα, θα δικαιολογήσει ως έναν βαθμό την εταιρεία.

Για ποιον λόγο να διαθέσει πόρους προκειμένου να υποστηρίξει ένα λειτουργικό με μικρό μερίδιο αγοράς;

Όμως, αντίστοιχες πρακτικές δεν εφαρμόζει, δυστυχώς, μόνο η Lenovo. Οι χρήστες του Linux είναι εδώ και χρόνια μαθημένοι σε τέτοια προβλήματα, αφού αρκετοί κατασκευαστές hardware δεν υποστηρίζουν το λειτουργικό σύστημα ή κυκλοφορούν ημιτελείς οδηγούς, που περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν.

Η κοινότητα προσπαθεί –και γι’ αυτό της αξίζουν συγχαρητήρια– να καλύψει το κενό με open source drivers, όμως συνήθως αυτοί προορίζονται για περισσότερο mainstream υλικό και συχνά υπολείπονται σε χαρακτηριστικά και επιδόσεις σε σχέση με τις κλειστού κώδικα υλοποιήσεις των κατασκευαστών.

Οπότε, ποια είναι η λύση; Απλά τα πράγματα. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσετε Linux, είτε γιατί είναι απαραίτητο για την εργασία σας είτε επειδή αποτελεί το λειτουργικό σύστημα της επιλογής σας, τότε αποφύγετε τα “ετοιματζίδικα” μηχανήματα.

Ξεχάστε τα AiO και τα laptops ή έστω επιλέξτε κάποιο που επιβεβαιωμένα συνεργάζεται σωστά με το λειτουργικό. Ψάξτε στα fora και μελετήστε how-to. Ιδανικά, προμηθευτείτε κάποιο σύστημα που πωλείται εξαρχής με Linux.

Ακόμα κι αν δεν σας ικανοποιεί η προεγκατεστημένη διανομή, θα μπορέσετε να την αντικαταστήσετε με αυτή της επιλογής σας, η οποία κατά 99% θα είναι πλήρως συμβατή με το υλικό σας.

 [via]

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home