Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Καζάνια και Τσίπουρο εμπειρία ζωής



Σήμερα βρέθηκα στο Καλόκαστρο Σερρών, εκεί ο φίλος μου ο Νίκος έχει ένα από τα καλύτερα ρακοκάζανα της περιοχής όπου παράγεται και το τσίπουρο εκλεκτής ποιότητας με την ονομασία "Κτήμα Αεκτζή".

Η ευωδία που σου έρχεται όταν μπαίνεις στον χώρο που είναι η "καζάνα" δεν περιγράφεται πραγματικά είναι εμπειρία ζωής τόσο η όλη τελετουργία απόσταξης, όσο και το mood της περιρρέουσας ατμόσφαιρας με το άφθονο τσίπουρο και τα ψητά που σερβίρονται επί τόπου από την παρέα που βράζει στην καζάνα.



Για όσους δεν γνωρίζουν οι άδειες για τα καζάνια είναι λιγοστές για αυτό και τα Ρακοκάζανα είναι περιορισμένα και πολλοί (ειδικά στην Νότια Ελλάδα) μπορεί να μην τα γνωρίζουν. Οι άδειες λειτουργίας τους δεν δίνονται παρά μόνο μεταβιβάζονται και πολλές φορές θεωρούνται περιουσιακό στοιχείο.

Στο τεχνικό μέρος τώρα η διαδικασία για την παραγωγή του τσίπουρου ειναι η εξής:
Τα στρέφυλλα ή τσίπουρα (πατημένα σταφύλια) μπαίνουν σε καυτό χάλκινο καζάνι όπου η φωτιά είναι πολύ δυνατή εκεί μέσα ξεπλένονται με λίγο νερό έτσι ώστε να αρχίζει το βράσιμο, όπου με την συνέχεια οι καυτοί ατμοί οδηγούνται στο "ψυγείο", εκεί τρέχει συνεχώς παγωμένο νερό που τους υγροποιεί εμφανίζοντας τους σταγόνα σταγόνα στο στόμιο του σωλήνα όπου και ρέει στα ειδικά κανάτια για να μπουν στην βαρέλα.



Τα στάδια βρασίματος για να βγει καλό το τσίπουρο είναι τουλάχιστον τέσσερα όπου και στο τελευταίο πολλοί προσθέτουν γλυκάνισο ή καλαμπόκι ή μέλι ή σαφράν ή άλλα μπαχαρικά και πάντα μετριούνται με τα γράδα, για τους βαθμούς απόσταξης.

Ένα απαραίτητο εργαλείο για αυτό είναι το γραδόμετρο το οποίο μας καθορίζει την ποιότητα σε βαθμούς του τσίπουρου συνήθως 20 με 22 γράδα είναι μια καλή καζανιά αλλά αυτά είναι γούστα και μερικοί μερακλήδες ρίχνουν κι άλλο τα γράδα (17) με συνεχή βρασίματα.

Όπως και να έχει ξαναλέω ότι αυτά που σας γράφω δεν μπορούν να περιγραφούν αν δεν ζήσετε την εμπειρία και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.



Μόνο μην ξεχάσετε τον απαράβατο κανόνα όπου λέει ότι δεν πρέπει ποτέ να πάτε με άδεια χέρια στην "καζάνα". Μην ξεχνάτε ότι εκεί σας φιλεύουν δωρεάν άφθονο τσίπουρο και εσείς ανταποδίδετε με εκλεκτά εδέσματα όπως λουκάνικα, πανσέτες και σουβλάκια τα οποία ψήνονται και καταναλώνονται μετά συνοδείας τσίπουρου επιτόπου.

Καλές καζανιές λοιπόν, και αν υπάρχουν κάποια συντακτικά λάθη στο παρών κείμενο (παρότι το διόρθωσα τουλάχιστον 10 φορές) συγχωρέστε με αλλά με τόσο τσίπουρο που ήπιαμε είναι λογικό ... :)

Labels: , , , , ,

7 Comments:

At 09 November, 2008 19:08 Anonymous GarageFuzz21 said...

Καλοπερνάτε βλέπω εκεί στα βόρεια !!!
Πρέπει να ήταν ωραία εμπειρία.
Πάντα τέτοια.

 
At 11 November, 2008 15:28 Anonymous tech25 said...

Φιλε Μπαμπη, πολυ "νοσοκομειακο" τον βλεπω τον χωρο :)
Στο χωριο μου, λιγα μετρα απ οτο πατρικο μου εχει ενα παλιο παραδοσιακο καζανι, με θεα σε ενα τον λοφο (ειναι ανοιχτο απο την μια μερια, και τοπικα λουκανικα στα καρβουνα.
Την αλλη φορα που θα θες να πας σε παραδοσιακο καζανι ,θα σε παω εκει :)

 
At 11 November, 2008 19:10 Anonymous MinOtaVrS said...

Το καζανι ειναι 2 χρονων δεν τραβηξα την πισω μεριά που ηταν τα τραπεζια τιγκα στα ψητα και στα τσιπουρα... την επομενη ομως θα το κανω... :)

Oπως και αν εχει ειμαι μεσα για το παραδοσιακο καζανι...δεν λεω ποτε οχι για καλό τσιπουρο... :)

 
At 20 November, 2008 15:34 Anonymous Anonymous said...

Καλησπερα!!!

Μηπως γνωριζεις τι αλλα υλικα μπορεισ να αποσταξεις σε χαλκινα καζανια???? εχω ακουσει οτι μπορεις να φτιαξεισ και αιθερια ελαια και αλλα... ισχυει αυτο? Πως γίνεται???

Nikos

 
At 20 November, 2008 19:14 Anonymous MinOtaVrS said...

Δεν γνωριζω αλλα θα ρωτησω και θα σου πω...

 
At 20 November, 2008 20:53 Anonymous Anonymous said...

Συνονόματε Νίκο γεια σου,
στα χάλκινα καζάνια επιτρέπεται από το τελωνείο να αποστάξουμε μόνο τσίπουρο από σταφύλια. Σε διάφορες περιοχές του εξωτερικού αποστάζουν διάφορα ποτά από σύκα, βατόμουρα κ.ά. αλλά στην Ελλάδα χρειάζεται ειδική άδεια από το τελωνείο για να αποστάξει κάποιος κάτι διαφορετικό.
Για αιθέρια έλαια και οτιδήποτε άλλο δε γνωρίζω αν επιτρέπεταιη απόσταξη, το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται ειδική άδεια.

 
At 20 November, 2008 21:27 Anonymous MinOtaVrS said...

Και για όσους δεν καταλάβατε ο ακριβώς από πάνω user είναι ο φίλος μου ο Νίκος από το Καλόκαστρο Σερρών όπου και έχει τα καζάνια με τα τσίπουρα.... :)

Νικόλα ευχαριστούμε...

 

Post a Comment

<< Home