Site Tools: Change WAG54G AnnexB | Εγκατάσταση DM500s posts | DM500s Images | Gemini 4.70 GSF posts | Unlock Thomson 585v6

 



Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος



Άγιο Όρος ένα ταξίδι που πρέπει να κάνει ο καθένας μας, ένας προορισμός που αποκλείεται να σε αφήσει ασυγκίνητο. Δεν περιγράφεται με λόγια το Άγιο Όρος, είναι κάτι που πρέπει να το ζήσεις από κοντά. Όπως και να έχει ο συνολικά 5ωρος ποδαρόδρομος μπορεί να δείχνει κουραστικός αλλά το τοπίο, τα μονοπάτια και πάνω από όλα οι μονές σε αποζημιώνουν με το παραπάνω .

Παρακάτω ακολουθούν οι Ιερές Μονές που επισκεφθήκαμε με συναδέλφους από την δουλειά, αν μη τι άλλο η έκπληξη της εκδρομής ήταν ο 10χρονος Κωνσταντίνος (aka MinO_Jr) που μας έβαλε τα γιαλιά στην πεζοπορία.

Η Μονή Ξενοφώντος όπου και μείναμε την πρώτη βραδιά βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της χερσονήσου του Αθω χτίστηκε το 1010 από τον μοναχό Ξενοφώντα και είναι κτισμένη κοντά στη θάλασσα, ανάμεσα στις μονές Δοχειαρίου και Αγίου Παντελεήμονος. Είναι άρτια οργανωμένη και προσφέρει την ζεστή φιλοξενία της σε πάνω από 20.000 επισκέπτες τον χρόνο. Ξακουστές εικόνες της είναι αυτή του Αγ. Γεωργίου καθώς και αυτή της Παναγίας της Οδηγήτριας.

Σε απόσταση 50 λεπτών με τα πόδια, από την Μονή Ξενοφώντος, βρίσκεται η Ιερά Μονή Παντελεήμονος που είναι γνωστή και ως ρωσικό μοναστήρι. Χτίστηκε στη σημερινή της θέση το 1765. Πασίγνωστες είναι οι καμπάνες του µοναστηριού που συνολικά ξεπερνούν σε βάρος τους είκοσι τόννους, µε τη µεγαλύτερη σε βάρος καμπάνα του Αγίου Όρους, που ζυγίζει δεκατρείς τόννους και έχει διάμετρο 2,70 µέτρα.

Η Μονή Δοχειαρίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αθωνικής χερσονήσου ιδρύθηκε μεταξύ των ετών 1030-1032 από τον μοναχό Δανιήλ. 'Έχει τον μεγαλύτερο ναό από τα καθολικά των μοναστηριών του Αγίου Όρους και είναι ξακουστή γιατί σε αυτήν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου.

Η Μονή Κωνσταμονίτου όπου και διανυκτερεύσαμε το δεύτερο βράδυ, χτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον Μέγα Κωνσταντίνο, βρίσκεται βαθιά μέσα στο δάσος, και είναι 100 λεπτά (με τα πόδια) από την Μονή Ξενοφώντος. Το υψόμετρο των 250 μέτρων καθιστά το ανέβασμα σε αυτήν κουραστικό, το αξίζει όμως με το παραπάνω, γιατί πλην της εκπληκτικής τοποθεσίας, η απουσία του ηλεκτρικού σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη εποχή.
Γνωστές εικόνες της είναι αυτές του πρωτομάρτυρα Στεφάνου, της Θεοτόκου Οδηγήτριας και της Θεοτόκου Αντιφωνήτριας.

Ευχαριστούμε τις Ιερές Μονές για την ευλογία και την φιλοξενία τους.

Labels: , , , , , , ,

11 Comments:

At 11 May, 2009 10:11 Anonymous Anonymous said...

Ωραίες φωτογραφίες αυτη η καμπάνα που είναι ?

 
At 11 May, 2009 10:55 Anonymous MinOtaVrS said...

Η καμπάνα είναι απο το Ρώσικο Μοναστήρι

 
At 11 May, 2009 18:54 Anonymous Johnas said...

Πάντα άξιος mino να υποθέσω ότι ο πιτσιρικάς mino jr είναi o γιος ?

 
At 11 May, 2009 19:42 Anonymous MinOtaVrS said...

Ευχαριστώ Γιάννη μου, πολύ σωστά μάντεψες είναι ο πιτσιρικάς μου :)

 
At 11 May, 2009 21:44 Anonymous andreask said...

Εγώ πάλι δεν τολμώ να πάω...
Πολύ αμαρτωλός...
με το που ακουμπήσω το πόδι μου εκεί θα πέσει φωτιά να με κάψει.

Εκτός αυτού δεν νιώθω ψυχολογικά έτοιμος.

 
At 11 May, 2009 22:31 Anonymous MinOtaVrS said...

Ανδρέα ουδείς αναμάρτητος ... Το ψυχολογικο ειναι το Α και το Ω αλλα αν εχεις καλή παρέα όλα ξεπερνιούνται και εγω δεν ειχα παει ξανά και ενιωθα καπως ετσι ολα αυτα τα χρονια, οταν ανεβηκα στο ορος ολα αυτα ξεχαστηκαν με την μια... αποκελειεται να πας και να μην βρεις κατι να σου αρεσει...

Σε άλλους αρέσει η μοναστική ζωή,σε άλλους τα φαγητά, σε αλλους η φύση και τα καταγαλανα νερα, σε αλλους τα μοναστηρια κάστρα, σε αλλους η πνευματική καθοδηγηση... Αποκλειεται να πας και να φυγεις χωρις να μην εχεις ευχαριστηθεί

 
At 11 May, 2009 22:40 Anonymous andreask said...

Είμαι σίγουρος.

Εγώ απλά θέλω να πάω γιατί θέλω να βρω έναν πνευματικό. Βέβαια μπορεί και να μην τον βρω αλά αυτό δεν θα με σταματήσει στο να πάω. (κάποια μέρα)
Μία απορία φωτογραφίες με DSLR και συμπράγκαλα ελεύθερα; ή έχει δεν επιτρέπουν;

 
At 11 May, 2009 22:47 Anonymous GarageFuzz21 said...

Ωραία επιλογή το Άγιο Όρος.
Πρέπει να είναι συγκλονιστική εμπειρία φίλε Mino !
Πολύ ωραίες και οι φωτο.
Σε βλέπω να ξαναπάς έτσι ?

 
At 11 May, 2009 22:56 Anonymous MinOtaVrS said...

Αντρέα η επιλογή πνευματικού είναι καθαρά δική μας υπόθεση εγω τον βρήκα μετά από πολύ καιρό.

Οι καμερες δεν επιτρέπονται αλλά όλες οι ψηφιακες εχουν επανω video και κατι θα βγαλεις. Οι photos αλλού απαγορευονται αλλου επιτρέπονται αλλα ποτε μεσα στον ναό. Φυσικά ειναι και θέμα πολιτικής του Μοναστηριού και κατα ποσο αυστηρό ειναι αυτό.. σε μερικα αντιμετωπισαμε προβλήματα ακόμα και στους προαυλιους χώρους.

 
At 11 May, 2009 23:00 Anonymous MinOtaVrS said...

Γιάννη δεν περιγραφεται με λόγια το Αγ. Ορος ειναι κατι που πρέπει να το κάνεις οποσδήποτε και αξίζει.

Εύχομαι να αξιωθώ να το επισκεφθώ ξανά και ας είμαι πλέον μακριά απο την Θεσσαλονίκη.
Με βλέπω του χρόνου τέτοιο καιρό να ανεβαινουμε από Αθήνα παρέα επάνω. :)

 
At 11 May, 2009 23:03 Anonymous MinOtaVrS said...

Ξεχασα να αναφερω οτι στα ενεργα links υπάρχουν videakia ανεβασμενα στο youtube

 

Post a Comment

<< Home